Az aranygaluska az egyike a sulis-ovis ételek közül, amit általában mindenki szeret. Eljött az idő, itthon is elkészítettem egyik fiam kérésére.
Régen azt gondoltam bonyolult elkészíteni, de ennyi kelt tésztás sütés után rájöttem, hogy pont ez az egyik legegyszerűbb nasi-étel.
Se nyújtás, se formázás…A megkelt tésztát a dagasztótálból vajas kanállal csak bele kell szaggatni, egy nagy cukros dióval megszórt tepsibe, ismét cukros dió és már sülhet is.
Nagyon finom kívül diós-cukros ropogós, belül puha, foszlós galuskákkal, sok-sok vanília sodóval.
Aranygaluska recept:
- galuska:
- 600 g liszt
- 2,5-3 dl langyos tej
- 2 db M-es tojás
- 4 csapott evőkanál cukor és 1 cs. vaníliás cukor ( összesen 5 dkg )
- 8 dkg olvasztott, de nem forró vaj
- 1/2 teáskanál só
- 2,5 dkg friss élesztő, vagy 1 csomag porélesztő
- tepsibe és a tetejére:
- 4 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg darált dió és
- 5 dkg kristálycukor ( 5 csapott evőkanál )
- vanília sodó:
- 1,2 l tej
- 1 csomag vaníliás puding
- 2 db tojássárgája
- 7 evőkanál cukor
- vagy a (pudingpor nélküli ) madártej receptjét is használhatjuk sodóként egy-két evőkanál liszt hozzáadásával.
Aranygaluska elkészítése:
- A tésztához leírt mennyiségű tejet langyosra felmelegítem, belemorzsolom az élesztőt és teszek hozzá 1 evőkanál cukrot. A többi hozzávalói egy mély keverőtálba teszem, majd hozzáöntöm a tejben kicsit felfutott élesztőt is. Az egészet dagasztógéppel vagy a kezemmel összekeverem, kicsit dagasztom. Majd huzatmentes, meleg helyen konyharuhával letakarva kelesztem kb 40 percet.
- Ameddig kel a tészta, addig ledarálom, vagy apróra őrlöm a diót és elkeverem az 5 csapott evőkanál cukorral. 4 dkg vajat megolvasztok a szaggatáshoz és a lekenéshez.
- Ha megkelt a tészta, előveszek egy nagyobb magasabb falú tepsit (kb. 30x40cm ) és kikenem a vaj egy részével a tepsit, úgy, hogy az oldalára is kerüljön. Ezután egyenletesen rászóróm a cukros dió felét. Egy evőkanalat belemártok az olvasztott vajba és elkezdem a megkelt tésztát kanállal szaggatni a vajas, diós-cukros tepsibe egyenletesen. Lehet kicsit szellősebben. Ha elfogyott az összes tészta, egy kenőtollal a maradék vajjal lekenem a kiszaggatott galuskák tetejét és rászórom egyenletesen a cukros-dió másik felével. Még kelesztem kb 10-15 percet így a tepsiben.
- Előmelegítem a sütőt 180-2005°C-ra , a negyedóra kelesztés után alsó-felső sütési módnál megsütöm a galuskákat. Ha nagyon pirulni kezd a teteje takarjuk le sütőpapírral. A lényeg, hogy átsüljön kívül-belül, alul-felül. 🙂
- Ameddig sül a galuska addig elkészítem a vanília sodót. Az egyszerűség kedvéért pudingport is használok hozzá. Egy mélyebb tálban 2 tojássárgáját elkeverek 1 evőkanál cukorral és 2 dl tejjel és félre teszem. 1 l tejet a főzős vanília pudinggal elkezdem főzni, cukrot még nem teszek ilyenkor hozzá, amikor kezd sűrűsödni egy merőkanállal kimerek belőle a tojásos cukros tejre, hogy az is langyossá váljon, majd ezt az egyveleget visszaöntöm a pudingos tejbe és jól elkeverem, ez még egy kicsit tovább sűríti. Ha elkészült leveszem a tűzről, hozzáadom a maradék 6 evőkanál cukrot és az egészet jól átkeverem. Kész is.
- A kisült, kicsit kihűlt galuskákat akár kézzel, akár szedőkanállal kisebb darabokra veszem és a vaníliasodóval leöntöm. Jó étvágyat az aranygaluskához. Ha túl nagy a mennyiség, a kész galuskákat le lehet fagyasztani a sodó nélkül és legközelebb csak azt kell készíteni hozzá.
A finom aranygaluska tésztához a nutellás croissant receptem alapját módosítottam minimálisan.