Ha nagyon finom, kényeztető gyors csokis sütire vágysz, próbáld ki ezt a receptet! Hétvégi, délutáni nasinak, vagy gyors ünnepi sütinek is tökéletes.
Pár perc alatt elkészíthetjük ezt a csupa csokis süti, nem kell külön felverni a tojásfehérjét sem, csupán egy tálban összekeverünk mindent és már süthetjük is. A csokimáz besűrítése szintén villámgyorsan megvan és már élvezhetjük is a desszertünket. Szobahűmérsékleten, langyosan – melegen ajánlom a fogyasztását, hűtőben dermedtebb lesz a piskóta a csoki, vaj megszilárdulása miatt, de persze ízlés dolga ki, hogy szereti.
GYORS CSOKIS SÜTI RECEPT
csokis kevert piskóta:
- 6 db tojás
- 150 g liszt
- 40 g cukrozatlan kakaópor
- 200 g cukor
- 120 g vaj
- 1 vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 100 g csokoládé olvasztva – tejcsokit használok
- 3 evőkanál tej
- 1 csomag sütőpor
csokimáz:
- 100 g cukor
- 20 g cukrozatlan kakaópor
- 30 g vaj
- 3 evőkanál víz
- 3 evőkanál tej
GYORS CSOKIS SÜTI KÉSZÍTÉSE
- A csokis piskótához szükséges vajat, csokit és a három kanál tejet egyben megmelegítjük egy edényben, vagy mikróban, de csak annyira, hogy langyos olvadt állagú legyen, de nem forró.
- Egy mély keverőtában a tojásokat a cukorral összekeverjük egy robotgéppel, utána hozzáadjuk a csipet sót, a kakaóport, lisztet, sütőport és a csokis-vajas egyveleget. Az egészet jól átkeverjük
- Sütőpapírral bélelt, vagy lisztezett, vajazott alacsonyabb falú tortaformába (28-30 cm átmérő )töltjük a csokis piskótatésztát.
- Nagyjából 170 °C-fokra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt készre sütjük. A sütési idő a sütőtől függ. Akkor jó a piskóta, ha átsült, de „szaftos” marad, amikor már épphogy nem tapad a tészta a villára, mikor a piskóta közepébe szúrjuk, de még puha, nem száraz az állaga. Hasonlít a brownie-ra.
- Rácsra téve, hűlni hagyjuk. Egy másik tálra kiboríthatjuk a tésztát, húzzuk le a sütőpapírt és úgy hagyjuk hűlni a rács fölött.
- Közben készítsük el a csokimázat. Egy kis edénybe tegyük a cukrot, vizet és kezdjük el melegíteni, ahogy olvad a cukor már tegyük is bele a vajat, a kakaóport, a tejet, keverünk rajta egyet, már sűrűsödik és kész is. Levesszük a tűzről, nem baj ha rögtön nem olyan sűrű a máz, mire a süti kihűl, addigra a máz is szépen besűrűsödik. Mint a képen is látható.
- A langyosra-melegre hűlt csokis piskóta tetejét megszúrjuk több helyen a villával, utána rásimítjuk, öntjük a csokimázat és már langyosan, melegen tálaljuk is. Vanília fagyival vagy tejszínhabbal gazdagíthatjuk. Mi nagyon szeretjük ezt a gyors csokis sütit, remélem tetszeni fog, ha elkészíted!
Tipp: Szülinapi tortának is sütheted a csokis piskótát, kisebb átmérőjű, 26 cm-es tortaformát használj hozzá. Finom csokis krémmel már többször elkészítettem, igazi klasszikus 16 szeletes csokitorta lesz belőle.