vegán répás datolyagolyó recept

Vegán répás datolyagolyó

Nagyon finom nyers desszert a vegán répás datolyagolyó. Gluténmentes recept, ha ellenőrzött gluténmentes zabpehelyből készítjük el. Ez a desszert igazi energiabomba, de legalább egészséges, persze csak mértékkel fogyasztva. A datolya édességét nagyon jól ellensúlyozza friss citromlé és héj, valamint a répa. Variálhatjuk, vagy helyettesítsük kedvünkre az összetevőket. Ünnepi desszertként is megállja a helyét a többi nasi mellett. 

Sütés nélküli desszert, igazi 5 perces nasi, ha nem felejtjük el időben beáztatni a datolyát…

Datolyából jó minőségű változatot érdemes választani, aminek a felszíne nincs semmilyen adalékkal kezelve. Jó minőségű, magozott , cukrozatlan datolyát, aminek minden szeme finom édes, érett, már lehet kapni kedvező áron, nagyobb, 1-2 kg-os kiszerelésekben. Felbontás után, dobozban, hűtőben érdemes tárolni. A nyers konyha édességeinek a datolya, az egyik fő alapanyaga. 

datolyában nagy mennyiségben találhatóak B – vitaminok. Emellett  C – vitaminban gazdag, valamint A – vitamint is tartalmaz. A rosttartalma is magas és még nagy mennyiségű kalcium, vas és magnézium is található benne.

 

VEGÁN RÉPÁS DATOLYAGOLYÓ RECEPT:

  • 200 g magozott datolya ( nagy pohár víz a datolya áztatásához )
  • kb 2 evőkanálnyi a datolya áztató vízből
  • 120 g darált dió
  • 120 g reszelt répa
  • 70 g aprószemű zabpehely
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • pici őrölt fahéj és reszelt citromhéj
  • tetejére:
  • kis csomag kókuszreszelék vagy darált dió

VEGÁN RÉPÁS DATOLYAGOLYÓ ELKÉSZÍTÉSE

  1. A datolyát legalább egy órára beáztatjuk egy nagy pohár vízbe, hogy kellően puha legyen az aprításhoz. A répát lereszeljük a kis lyukú reszelőn, a diót megdaráljuk. A zebpehelyt apróra daráljuk, nem kell liszt finomságúra aprítani.
  2. Az áztatott datolyát kivesszük a vízből (de ne öntsük ki a vizet) és krémesre, apró darabosra aprítjuk egy nagyobb teljesítményű aprítógépben. Hozzákeverjük az összes többi hozzávalót és kb 2 evőkanálnyit a datolya áztatóléből. Homogén masszává keverjük.
  3. Kis golyókat formázunk a masszából, majd kókuszreszelékbe, vagy darált dióba forgatjuk. Hűtőben tálaljuk a datolyagolyókat.

Tipp: a datolya áztatóvizét ne öntsük ki, hanem használjuk fel édesítésre, pl. kávéba, teába. Hűtőben kis üvegben biztos eláll legalább egy hétig, de akár jégkockatartóba is önthetjük és mélyhűtőben tároljuk.

Többféle datolyagolyót készítettem már, ami szintén nagyon finom, lisztmentes nyers desszert pl a narancsos datolyagolyó és a hagyományos kókuszgolyó nyers változata a kókuszos datolyagolyó

Bár nem nyers, de egészséges desszert a sütőtök golyó

vegán desszertek datolya golyó

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük