A sárgarépás rizs nálunk az egyik legkedveltebb rizsköret, gyakran készítjük. Ízletes, kellemesen fűszeres, a répa miatt minimálisan édeskés, bármilyen serpenyőben sült fokhagymás tarjához, rántott csirkemellhez, rántott gombához, bakonyi sertésszelethez, rántott tökhöz, fasírthoz jól passzol.
SÁRGARÉPÁS RIZS RECEPT
- 25-30 dkg rizs
- 5-6 dl víz
- 1 db kisebb hagyma
- 1 db nagyobb répa, kb 15 dkg ( ízlés szerint lehet több is )
- só, jó minőségű ételízesítő vagy bors, petrezselyemzöld
- pár evőkanál olaj
Serpenyőben sült karajszeletek recept >>
RÉPÁS RIZS KÉSZÍTÉSE
- A hagymát, répát megpucoljuk, megmossuk. A sárgarépát a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, vagy kisebb csíkokra szeleteljük, a hagymát apróra vágjuk.
- Egy nagyobb, szélesebb serpenyőben, edényben, pár evőkanálnyi olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát. Kevés sót adunk hozzá, majd jöhet a sárgarépa is, vele együtt dinszteljük tovább. Az átmosott rizst is hozzákeverjük, dinszteljük picit együtt, hozzáöntünk a rizshez képest kétszeres mennyiségű vizet, hozzákeverjük az ételízesítőt, sót és fedő alatt főzzük a továbbiakban alacsony lángon kb. 20 percig.
- Ha kell időnként megkeverjük, amikor már elfőtt a víz, puha a rizs levesszük a tűzről és konyharuhával letakarva, fedő alatt a gőzben hagyjuk állni nagyjából 10-20 percig.
Turbó változatban: gyors, előfőzött rizzsel is készíthetjük.
- Megdinszteljük, pároljuk a hagymát, sárgarépát, kevés ételízesítővel, vagy csak sóval, borssal, ha kell kevés, ( fél dl )vizet adunk hozzá, amikor már puha a répa, elfőtte a kevés vizet is, akkor levesszük a tűzről, félretesszük.
- Forró, lobogó, sós vízbe teszünk 2 zacskó előfőzött rizst ( 20 dkg ) és megfőzzük a rizs dobozán található utasítások szerint. Amikor elkészült, a lecsepegtetett, főtt rizst a dinsztelt hagymás-répához adjuk, átkeverjük és sózzuk ha szükséges.
Lehet több vagy kevesebb répával készíteni, lereszelni vagy csak kisebb csíkokra vágni. Itt rántott gomba készült hozzá.