sárgarépás rizs recept

Sárgarépás rizs recept

A sárgarépás rizs nálunk az egyik legkedveltebb rizsköret, gyakran készítjük. Ízletes, kellemesen fűszeres, a répa miatt minimálisan édeskés, bármilyen serpenyőben sült fokhagymás tarjához, rántott csirkemellhez, rántott gombához, bakonyi sertésszelethezrántott tökhöz, fasírthoz jól passzol.

SÁRGARÉPÁS RIZS RECEPT

  • 25-30 dkg rizs
  • 5-6 dl víz
  • 1 db kisebb hagyma
  • 1 db nagyobb répa, kb 15 dkg ( ízlés szerint lehet több is )
  • só, jó minőségű ételízesítő vagy bors, petrezselyemzöld
  • pár evőkanál olaj

Serpenyőben sült karajszeletek recept >>

RÉPÁS RIZS KÉSZÍTÉSE

  1. A hagymát, répát megpucoljuk, megmossuk. A sárgarépát a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, vagy kisebb csíkokra szeleteljük, a hagymát apróra vágjuk.
  2. Egy nagyobb, szélesebb serpenyőben, edényben, pár evőkanálnyi olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát. Kevés sót adunk hozzá, majd jöhet a sárgarépa is, vele együtt dinszteljük tovább. Az átmosott rizst is hozzákeverjük, dinszteljük picit együtt, hozzáöntünk a rizshez képest kétszeres mennyiségű vizet, hozzákeverjük az ételízesítőt, sót és fedő alatt főzzük a továbbiakban alacsony lángon kb. 20 percig.
  3. Ha kell időnként megkeverjük, amikor már elfőtt a víz, puha a rizs levesszük a tűzről és konyharuhával letakarva, fedő alatt a gőzben hagyjuk állni nagyjából 10-20 percig.

Turbó változatban: gyors, előfőzött rizzsel is készíthetjük. 

  1. Megdinszteljük, pároljuk a hagymát, sárgarépát, kevés ételízesítővel, vagy csak sóval, borssal, ha kell kevés, ( fél dl )vizet adunk hozzá, amikor már puha a répa, elfőtte a kevés vizet is, akkor levesszük a tűzről, félretesszük.
  2. Forró, lobogó, sós vízbe teszünk 2 zacskó  előfőzött rizst ( 20 dkg ) és megfőzzük a rizs dobozán található utasítások szerint. Amikor elkészült, a lecsepegtetett, főtt rizst a dinsztelt hagymás-répához adjuk, átkeverjük és  sózzuk ha szükséges.

Lehet több vagy kevesebb répával készíteni,  lereszelni vagy csak kisebb csíkokra vágni. Itt rántott gomba készült hozzá.

sárgarépás rizs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük