habos almás recept

Habos almás pite recept

Igazi nagymama sütije, a finom habos almás pite/süti. Kiadós, családi adag, receptje egyszerű, nagyobb sütőformához való mennyiség. A pitét nyújtani sem kell, elég belenyomkodni a tepsibe. Nagy, szép lédús almákat választottam hozzá, az almás sütiknél a kásás fajtát kerüljük.

Nagyon finom, gazdagon almás, édes habos sütemény lett a végeredmény. Ha magasabb habos részt szeretnénk, akkor lehet plusz tojásfehérjét adni hozzá, de nekünk így is tökéletes volt.

Pont jó a pite, alma és a hab aránya, de ízlésnek megfelelően lehet variálni. Diós almás verziót is lehet készíteni, a tészta és az alma közé szórjunk darált diót, vagy akár a habba, úgy is nagyon finom.

 

HABOS ALMÁS PITE/SÜTI RECEPT

pite/süti tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojássárgája
  • kb. 2-3 evőkanál tejföl – vagy szükség szerint
  • 1-2 csipet só
  • 1 csomag sütőpor

almás töltelék:

  • kb. 2, 5 kg alma – pl. idared
  • 6 evőkanál cukor ( enyhén púpos evőkanál ) – vagy ízléstől és almától függően
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

tetejére tojáshab:

  • 4 db tojásfehérje, ha magasabb habot szeretnénk, akkor 6 tojásfehérje.
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só

 

HABOS ALMÁS PITE/SÜTI ELKÉSZÍTÉSE

  1. A tésztát állítsuk össze. A lisztet, vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóit, a tejfölt a tészta összedolgozásánál adjuk hozzá, aszerint, hogy gyúrás közben mennyit vesz fel. Lágyabb, de nem lesz ragacsos az állaga, miután szépen összeállt a tészta, 15-20 percet pihentessük a hűtőben.
  2. Ezalatt az almákat hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelővel reszeljük le. Egy nagyobb edénybe tegyük bele és adjuk hozzá a fahéjat, reszelt citromhéjat, a cukrot ízlés szerint és alacsonyabb hőfokon dinszteljük, pároljuk meg az almát. Akkor jó, ha már elfőtte a levét. Félretéve hagyjuk hűlni.
  3. Amíg hűl az alma, addig a pihentetett tésztát egyengessük, egyenletes vastagságúra nyomkodjuk bele egy nagyobb méretű tepsibe (pl. 38x38cm ). Villával szúrjuk meg több helyen, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be kb. 10-15 perce (sütőtől függ ) elősülni, félkészre sülni a tésztát.
  4. Amíg elősül a tészta, addig készítsük el a tojásfehérje habot. A tojásfehérjét pici sóval kezdjük el felverni a robotgéppel, majd menet közben adagoljuk hozzá a cukrot és verjük szép fényes fehérre, keményre.
  5. A rózsaszínre elősült tésztára halmozzuk rá egyenletesen a dinsztelt almát, majd a fehérjehabot. A sütő középső rácsára helyezzük rá a tepsit és süssük készre a pitét kb. 160 fokon. Túl magas hőfokon a tojásfehérje hab miatt ne süssük, hogy nehogy hamar megégjen a teteje. Amikor már a tojásfehérje hab is szép világos, aranybarna színt kapott, akkor kész is ez finom, fahéjas, almás habos süti.

 

habos almás recept

 

habos almás pite recept

 

Diós Mákos pite recept

További almás süti receptek >>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük