Igazi nagymama sütije, a finom habos almás pite/süti. Kiadós, családi adag, receptje egyszerű, nagyobb sütőformához való mennyiség. A pitét nyújtani sem kell, elég belenyomkodni a tepsibe. Nagy, szép lédús almákat választottam hozzá, az almás sütiknél a kásás fajtát kerüljük.
Nagyon finom, gazdagon almás, édes habos sütemény lett a végeredmény. Ha magasabb habos részt szeretnénk, akkor lehet plusz tojásfehérjét adni hozzá, de nekünk így is tökéletes volt.
Pont jó a pite, alma és a hab aránya, de ízlésnek megfelelően lehet variálni. Diós almás verziót is lehet készíteni, a tészta és az alma közé szórjunk darált diót, vagy akár a habba, úgy is nagyon finom.
HABOS ALMÁS PITE/SÜTI RECEPT
pite/süti tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojássárgája
- kb. 2-3 evőkanál tejföl – vagy szükség szerint
- 1-2 csipet só
- 1 csomag sütőpor
almás töltelék:
- kb. 2, 5 kg alma – pl. idared
- 6 evőkanál cukor ( enyhén púpos evőkanál ) – vagy ízléstől és almától függően
- 1 teáskanál fahéj
- 1 citrom reszelt héja
tetejére tojáshab:
- 4 db tojásfehérje, ha magasabb habot szeretnénk, akkor 6 tojásfehérje.
- 20 dkg cukor
- 1 csipet só
HABOS ALMÁS PITE/SÜTI ELKÉSZÍTÉSE
- A tésztát állítsuk össze. A lisztet, vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóit, a tejfölt a tészta összedolgozásánál adjuk hozzá, aszerint, hogy gyúrás közben mennyit vesz fel. Lágyabb, de nem lesz ragacsos az állaga, miután szépen összeállt a tészta, 15-20 percet pihentessük a hűtőben.
- Ezalatt az almákat hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelővel reszeljük le. Egy nagyobb edénybe tegyük bele és adjuk hozzá a fahéjat, reszelt citromhéjat, a cukrot ízlés szerint és alacsonyabb hőfokon dinszteljük, pároljuk meg az almát. Akkor jó, ha már elfőtte a levét. Félretéve hagyjuk hűlni.
- Amíg hűl az alma, addig a pihentetett tésztát egyengessük, egyenletes vastagságúra nyomkodjuk bele egy nagyobb méretű tepsibe (pl. 38x38cm ). Villával szúrjuk meg több helyen, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be kb. 10-15 perce (sütőtől függ ) elősülni, félkészre sülni a tésztát.
- Amíg elősül a tészta, addig készítsük el a tojásfehérje habot. A tojásfehérjét pici sóval kezdjük el felverni a robotgéppel, majd menet közben adagoljuk hozzá a cukrot és verjük szép fényes fehérre, keményre.
- A rózsaszínre elősült tésztára halmozzuk rá egyenletesen a dinsztelt almát, majd a fehérjehabot. A sütő középső rácsára helyezzük rá a tepsit és süssük készre a pitét kb. 160 fokon. Túl magas hőfokon a tojásfehérje hab miatt ne süssük, hogy nehogy hamar megégjen a teteje. Amikor már a tojásfehérje hab is szép világos, aranybarna színt kapott, akkor kész is ez finom, fahéjas, almás habos süti.
Diós Mákos pite recept
További almás süti receptek >>