Nagyon szeretjük a palacsintát minden formában. A diétás palacsinta előnye, hogy a teljes kiőrlésű liszt kevésbé emeli meg a vércukor szintet és ha édesítőszerrel készítjük a kalórián is spórolhatunk.
Az íze nagyon finom, ugyanúgy lehet vékonyan készíteni mint a normál palacsintát. A teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (ősi búzafajta) amit használok ennél a receptnél, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és fehérjében, élelmi rostban is gazdagabb mint egy általános búza finomliszt.
Elkészítése könnyű, állaga teljesen olyan lesz mint a normál finomlisztből készült palacsintának.
Diétás palacsinta teljes kiőrlésű liszttel recept:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 csapott evőkanál xillit – de használhatunk más édesítőszert, vagy cukrot helyette
- 500 ml tej
- 100 ml ásványvíz (de lehet csak tejből készíteni 600 ml )
- pár csepp vanília kivonat
- 2 db tojás
- 1/3 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj a tésztába
- kevés olaj a palacsintasütő kikenéséhez
- tölteléknek: pl, diétás lekvár, túrós töltelék stb.
Ebből a receptből vékonyabb palacsinták lesznek, ha vastagabbat szeretnénk készíteni, akkor csak 500 ml folyadékot használjunk vagy 50-100 g liszttel többet. Sósan is készíthetjük a palacsintákat, ha elhagyjuk az édesítőt és több sót teszünk a tésztába.
Diétás palacsinta elkészítése:
- Egy mélyebb keverőtálba tesszük a lisztet, cukrot, sót, vaníliát és a tej kb felét. Kézi habverővel átkeverem csomómentesre a sűrű tésztát. Utána hozzáadom a tojásokat, olajat, ismét átkeverem és hígítom a maradék tejjel, vízzel. Utána kb 15 percet állni hagyom, de nem fontos… (én nem szeretem robotgéppel keverni a tésztát, túl habos lesz és a széle kicsit szárazzá válik sütés közben – de ez csak saját tapasztalat )
- Előkészítem a sütést. Egy kis tálba öntök olajat (kb 1 dl) és a szilikonos kenőtollat beleteszem. A töltelékeket előkészítem pl. a túrós krémet, lekvárt stb.
- Felforrósítom a palacsintasütőt kevés olajjal és merőkanállal kimerem a nyers palacsintatésztát és a forró serpenyőbe teszem. Körbecsurgatom és már sülhet is. Nekem nem szokott elszakadni a tészta, a lényeg, hogy csak akkor fordítsuk meg, ha tényleg átsült már az alsó oldala. Amikor már kellően átsült a palacsinta széle és fordítható állagú, akkor egy palacsinta fordítóval átfordítom és megsütöm a másik oldalát is. Egyedül arra kell figyelni, hogy minden merítés előtt egy mozdulattal keverjük át a nyers tésztát, mert ez a liszt könnyebben leülepszik a tál aljára.
- Ízlésünknek megfelelően töltjük a kész palacsintákat. 🙂 én most diétás eperlekvárral kentem meg őket. Ha érdekel a túrós töltelék receptje itt megtalálod: túrós palacsinta