kekszszalámi recept

Kekszszalámi recept

Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthet dekoratív, sütés nélküli desszert. A kekszszalámi recept tényleg nagyon egyszerű, a végeredmény pedig finom csokis darált kekszes süti. Bármilyen alkalomra elkészítheted, legyen akár családi ünnep, gyerekzsúr, rendezvény vagy húsvét, karácsony, szilveszter…

Előre pár nappal is összeállíthatjuk, de legalább tálalás előtt két-három órával el kell készíteni, hogy a süti megdermedjen és szépen szeletelhető legyen.

Kétféle kekszet használok a receptnél, egy könnyű, omlós vajas kekszet kisebb darabokra törve és a hagyományos darált háztartási kekszet. Lehet a darált keksz helyett is csak tört, vajas kekszet használni.

Tört keksznek viszont a háztartási kekszet nem ajánlom, mert kemény és nehezen szívja be a csokis öntet nedvességét, lassan, nem egyenletesen puhul át. A könnyen törhető, enyhén vajas kekszek a legjobbak ehhez.

Ízlés szerint gazdagíthatjuk dióval, mazsolával, mogyoróval a kekszszalámit. A gyerekeim kedvéért most csak csokis-kekszes változatban készítettem.

KEKSZSZALÁMI RECEPT

  • 250 g omlós könnyű, vajas keksz durvára, darabosra törve ( tesco vajas kekszet használtam, kék csomagolás )
  • 330 g darált háztartási keksz
  • 250 g vaj
  • 250 g cukor
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 300 ml tej
  • 1 evőkanál rum vagy rum aroma
  • kevés kikapart vanília, vagy 1 teáskanál vanília aroma, helyette 1 csomag vaníliás cukor
  • ha dióval, mazsolával is gazdagítanánk a kekszszalámit, akkor 100 g darált háztartási keksz helyett adjunk hozzá 50-50 g darált diót és mazsolát

KEKSZSZALÁMI KÉSZÍTÉSE

  1. A vajas kekszet összetörjük kisebb darabokra, de nem kell nagyon apróra. A darált háztartási keksz mennyiséget kimérjük.
  2. Egy közepes, magasabb falú edénybe tesszük a tejet, cukrot, kakaóport, vaníliát, rumot és csomómentesre keverjük. Alacsonyabb lángon folyamatosan kevergetve pár perc alatt könnyű, nem túl sűrű csokiöntetet főzünk belőle. Levesszük a tűzről a forró csokiöntetet és beletesszük a vajat, hogy elolvadjon benne, majd átkeverjük.
  3. A darabolt, kekszet és a darált kekszet, valamint igény szerint a diót, mazsolát hozzáforgatjuk a csokiöntethez, átkeverjük, hogy mindenhol érje a csoki a kekszet és magába szívja az öntetet.
  4. Egy kb. 30-32 cm hosszú mélyebb őzgerinc vagy kenyérsütő formát kibélelünk frissentartó fóliával és beletöltjük, légmentesen belenyomkodjuk a masszát egy kanál segítségével. Ráhajtjuk a frissentartó fóliát, tegyünk rá még alufóliát és nagyjából 2-3 órára tegyük be a hűtőszekrénybe.
  5. Miután megdermedt, összeállt a kekszszalámi több napig is tárolhatjuk így a hűtőben. Tálalás előtt a csomagolást vegyük le, borítsuk egy hosszúkás tálra a sütit és vágjuk vékonyabb szeletekre. Kiadós mennyiség, a fotón látható felszeletelt süti nagyjából a fele az egész süteménynek.

 

TIPP:

Remek keksz torta is készíthető a receptből

24-26 cm-es kerek tortaformát válasszunk hozzá. Ugyanúgy készítsük mint a kekszszalámit. A tetejére készíthetünk csokis vagy fehércsokis ganache-t, 200 g csoki és 200 ml habtejszínből. A megolvasztott csokit keverjük össze a tejszínnel, majd öntsük a megdermedt keksztortára. 1-2 órára tegyük még be a hűtőbe.

További darált kekszes sütik >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük