almás mákos rétes réteslapból recept

Almás mákos rétes réteslapból

Nagyon könnyen elkészíthető, finom, illatos, ropogós almás mákos rétes réteslapból. Az alma könnyebbé, „szaftossá” teszi a mákos tölteléket, a kevés fahéj, citromhéj és a méz pedig igazán finom ízletessé teszi a tölteléket. Nagyjából 20 perc alatt összeállítható a három darab kisebb rétes és már lehet is sütni.

Gyors hétvégi almás-mákos sütinek, vendégváró desszertnek, vagy egy tartalmas leves mellé nasinak is tökéletes.

ALMÁS-MÁKOS RÉTES RECEPT RÉTESLAPBÓL

  • 170 g réteslap ( 9 lap )
  • 5-7 dkg olvasztott vaj
  • almás-mákos töltelék:
    • 3 db közepes alma
    • 200 g mák
    • 100 g cukor
    • 200 ml víz
    • reszelt citromhéj
    • csipetnyi fahéj
    • 3 evőkanál méz

ALMÁS-MÁKOS RÉTES KÉSZÍTÉSE

  1. A mákot megdaráljuk, az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. Egy kisebb edénybe tesszük a lereszelt almát és a cukorral, fahéjjal elkezdjük megpárolni. Pár keverés után hozzákeverjük a darált mákot, a reszelt citromhéjat és a vizet, jól átkeverjük, majd levesszük a tűzről. Hozzákeverjük még a mézet is és picit hűlni hagyjuk a tölteléket.
  3. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A réteslapokat széthajtjuk és egy lapot óvatosan, hogy ne törjön szét kiveszünk és a tepsibe tesszük vagy egy nagyobb tálcára. Megkenjük vékonyan olvasztott vajjal több helyen. Rátesszük a második lapot, azt is megkenjük több helyen. Ezután a harmadik, tehát az utolsó lapra tegyük rá az almás-mákos töltelék egyharmadát vízszintesen egy csíkban, a lap hozzánk közel eső részéhez. Úgy tegyük, hogy a lapok szélétől kb. 3 cm az aljától pedig nagyjából 5 cm-re legyen a töltelék. A széleket óvatosan behajtjuk és az  5 cm-es tésztavéget ráhajtjuk a töltelékre, majd tovább forgatva feltekerjük a rétest. A többi rétest is így töltjük meg.
  4. A maradék olvasztott vajjal szépen megkenjük a rétesek tetejét és oldalát is.
  5. Nagyjából 180°C-os sütőben 15-25 perc alatt, középső állásnál, alsó felső sütési módban megsütjük a réteseket. Ha már látjuk, hogy szép  sült a teteje, akkor kész is. Rácsra téve hűlni hagyjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Ha szereted a réteseket, akkor ajánlom még a túrós rétes receptjét és a házi diós baklava receptet, mindkettő készen kapható réteslapokból készül.

További mákos süti receptek >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék