Finom, egyszerű kenyér recept napraforgómaggal, vagy bármilyen magvakkal, teljes kiőrlésű liszttel.
Kenyér recept teljes kiőrlésű liszttel:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1 csapott evőkanál só
- 1 cs. porélesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
- ízlés szerint pár evőkanál napraforgómag, vagy tökmag
Kenyér elkészítése:
- A kétféle lisztet, sót és a napraforgómagot összekeverem egy tálban. A liszt közepébe egy kis mélyedést teszek, ebbe szórom a porélesztőt és cukrot. Ráöntöm a langyos vizet, majd hozzáadom az olajat és összekeverem, gyúrom a tésztát. Majd meleg helyen letakarva pihentetem minimum 30 percet – 1 órát.
- Előmelegítem a sütőt kb 200°C-ra . Egy jénai tálat alul picit kilisztezem majd beleteszem a kenyér tésztát és készre sütöm.
- Villával ellenőrzöm, hogy átsült-e a kenyér. A kész teljes kiőrlésű liszttel készült kenyeret rácsra téve hűlni hagyom. 🙂