bakonyi sertésszelet recept

Bakonyi sertésszelet

A bakonyi sertésszelet nagyszerű, ízletes, könnyen elkészíthető étel. Tálalhatjuk gyors receptként tésztával, tarhonyával, ha van időnk szaggassunk hozzá nokedlit, de rizskörettel is kínálhatjuk ízlés szerint. Természetesen egy jófajta savanyúságot se felejtsük el mellőle. Melegítve is nagyon finom, az adagot főzéskor duplázhatjuk, hogy másnap se legyen gondunk a főzésre.

Tipp:

  • Ízlés szerint fokhagymát is adhatunk hozzá és tejszínnel is készíthetjük tejföl helyett.
  • Sertéshús helyett választhatunk helyette pl. csirkemellet is.
  • Ha esetleg nincs otthon szalonna, vagy nem akarunk használni hozzá, akkor füstös ízvilágot pótoljuk egy kiskanál füstölt paprikával.

BAKONYI SERTÉSSZELET RECEPT

  • 50 dkg sertéskaraj kisebb szeletekre vágva – vagy tarja, comb, lapocka
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 20-25 dkg gomba
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 teáskanál só – vagy ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • 1 púpos teáskanál pirospaprika -lehet füstölt is
  • a főzéshez kb. 0,6 l víz + ha kell még a szafthoz, hogy megfelelő legyen
  • habaráshoz:
    • 2 evőkanál tejföl
    • 2 evőkanál liszt
    • 1 dl víz

BAKONYI SERTÉSSZELET KÉSZÍTÉSE

  1. A húst megtisztítjuk, előkészítjük és vékony szeletekre vágjuk, ha kell, kissé kiklopfoljuk, utána megsózzuk, borsozzuk. ( én kisebb szeletekre vágtam a húst, de lehet szép nagy szeletekben hagyni ) A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a parikát és paradicsomot is felaprítjuk, a gombát is tisztítás után kisebb darabokra szeleteljük, a szalonnát felkockázzuk.
  2. Egy nagyobb, szélesebb edényben, serpenyőben a szalonnát elkezdjük sütni, ha kisült a zsírja, kivesszük a szalonna pörcöket egy tálkába.
  3. A hússzeleteket a szalonna zsírjára tesszük és magas hőfokon elősütjük mindkét oldalát pár perc alatt. Utána kivesszük a hússzeleteket, egy tányérra tesszük és felhasználásig félretesszük.
  4. A maradék zsíron a hagymát és a paprikát üvegesre dinszteljük, majd hozzákeverjük a feldarabolt paradicsomot, kicsit pároljuk, végül hozzákeverjük a gombát is. Amikor a gomba levet ereszt, akkor hozzákeverjük a pirospaprikát, egy-két keverés után nehogy megégjen, már rögtön felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzátesszük az elősütött hússzeleteket és a szalonna pörcöket, majd résnyire hagyott fedő alatt készre főzzük ( kb 30-40 perc ). Időnként keverjük át, ha szükséges még adjunk hozzá vizet.
  5. Ameddig készül a hús, addig elkészítjük a tésztát, nokedlit a szokásos módon. Előkészítjük a habarást is. A lisztet a tejföllel és kevés vízzel csomómentesre keverjük.
  6. Amikor elkészült a hús, a tejfölös habaráshoz merjünk egy keveset a hús szaftjából, keverjük át vele, majd, folytonos keverés mellett, öntsük a húshoz a szafttal összekevert habarást és sűrítsük, forraljuk össze vele. Ha esetleg túl sűrű lett a kész szaft, akkor adjunk hozzá még pici vizet, ha híg, akkor kevés további habarással sűrítsük még. Az elkészült bakonyi sertéskarajt tésztával, nokedlivel, savanyúsággal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

bakonyi sertésszelet recept

> (opens in a new tab)” rel=”noreferrer noopener” class=”rank-math-link”>Tejfölös paprikás csirkemell >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük