Finom puha, mézes piskóta, házi sűrű csokiöntetben megforgatva és kókuszreszelékben meghempergetve ….ez a finom, ellenállhatatlan kókuszkocka. A több munkafázis ellenére könnyen, egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető desszert.
Méz nélkül is készíthetjük a piskótát, ha épp nincs otthon méz ez ne legyen akadály az elkészítésben, esetleg 2 evőkanál cukrot még tegyünk a tésztába helyette. Vaj helyett természetesen használhatunk sütőmargarint is ízlésnek megfelelően.
Aki nem szereti a kókuszt az darált diót is használhat, vagy lehet a piskótakockát a sűrű csokiöntettel nyakon öntve önmagában vagy tejszínhabbal tálalni a kókuszban forgatás helyett. Kicsit a közkedvelt menzás desszertet utánozva, felturbózva.
Jót tesz a sütineki ha a hűtőben kicsit állni hagyjuk miután elkészítettük, hogy összeérjenek az ízek, de mi frissen is nagyon szeretjük ezt a kókuszos csokis sütit.
KÓKUSZKOCKA RECEPT:
- piskóta:
- 40 dkg finomliszt
- 23 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
- 2 evőkanál méz ( elhagyható)
- 2 db tojás
- 1/3 teáskanál só
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- csokiöntet:
- 20 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 4 dkg cukrozatlan holland kakaópor
- 2 dl tej
- 1 nagyobb csomag ( kb 200 g ) kókuszreszelék a szóráshoz.
KÓKUSZKOCKA ELKÉSZÍTÉSE:
- Előszőr a piskótát készítjük el. A hozzávalókat egy konyhai robotgéppel elkeverjük, felverjük először a tojást a cukorral, majd hozzákeverjük a vajat, mézet, tejet, sót és végül a lisztet a sütőporral. Az egészet jól átkeverjük majd sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett 25×30 cm-es tepsibe tesszük, kicsit sűrű az állaga, de ilyennek kell lennie.
- 170°C-ra előmelegített tepsiben, alsó-felső sütési módnál megsütjük a piskótát nagyjából 35-40 perc alatt. Ellenőrizzük egy villa segítségével, hogy átsült- e a piskóta közepe. Miután elkészült, rácsra téve hűlni hagyjuk.
- A csokiöntetet elkészítjük. A cukrot a tejet elkezdjük melegíteni a tűzhelyen egy kisebb mélyebb edényben, majd hozzákeverjük a kakaóport is, összefőzzük, hogy kicsit sűrűbb legyen. Miután elkészült még melegen belekeverjük a vajat, ami szépen feloldódik benne, átkeverjük, selymes, kicsit sűrű, de azért folyékony állaga lesz a végén az öntetnek.
- A legalább langyosra hűlt piskótát felkockázzuk és villa segítségével, gyors mozdulattal megforgatjuk a csokiöntetben (minden oldalét érje a csoki ) a piskótakockákat egyenként. Utána egy tál kókuszreszelékbe helyezzük és meghempergetjük a kókuszban. Tálra téve hűtőbe tesszük, vagy már fogyasszuk is. 🙂
Tipp: Ha a végé nagyon sűrű lenne az öntet, vagy sokáig hagytuk állni, akkor tegyünk hozzá pár evőkanál tejet. A csokiöntet mennyisége egyébként bőven elegendő a piskótához. Nagyobb vendéglátáskor inkább duplázzuk a receptben leírt mennyiségeket, a piskótát, öntetet, kókuszt is.