kókuszkocka recept

Kókuszkocka

Finom puha, mézes piskóta, házi sűrű csokiöntetben megforgatva és kókuszreszelékben meghempergetve ….ez a finom, ellenállhatatlan kókuszkocka. A több munkafázis ellenére könnyen, egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető desszert.

Méz nélkül is készíthetjük a piskótát, ha épp nincs otthon méz ez ne legyen akadály az elkészítésben, esetleg 2 evőkanál cukrot még tegyünk a tésztába helyette. Vaj helyett természetesen használhatunk sütőmargarint is ízlésnek megfelelően.

Aki nem szereti a kókuszt az darált diót is használhat, vagy lehet a piskótakockát a sűrű csokiöntettel nyakon öntve önmagában vagy tejszínhabbal tálalni a kókuszban forgatás helyett. Kicsit a közkedvelt menzás desszertet utánozva, felturbózva.

Jót tesz a sütineki ha a hűtőben kicsit állni hagyjuk miután elkészítettük, hogy összeérjenek az ízek, de mi frissen is nagyon szeretjük ezt a kókuszos csokis sütit.

KÓKUSZKOCKA RECEPT:

  • piskóta:
  • 40 dkg finomliszt
  • 23 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
  • 2 evőkanál méz ( elhagyható)
  • 2 db tojás
  • 1/3 teáskanál só
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • csokiöntet:
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 4 dkg  cukrozatlan holland kakaópor
  • 2 dl tej
  • 1 nagyobb csomag ( kb 200 g ) kókuszreszelék a szóráshoz.

KÓKUSZKOCKA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Előszőr a piskótát készítjük el. A hozzávalókat egy konyhai robotgéppel elkeverjük, felverjük először a tojást a cukorral, majd hozzákeverjük a vajat, mézet, tejet, sót és végül a lisztet a sütőporral. Az egészet jól átkeverjük majd sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett 25×30 cm-es tepsibe tesszük, kicsit sűrű az állaga, de ilyennek kell lennie.
  2. 170°C-ra előmelegített tepsiben, alsó-felső sütési módnál megsütjük a piskótát nagyjából 35-40 perc alatt. Ellenőrizzük egy villa segítségével, hogy átsült- e a piskóta közepe. Miután elkészült, rácsra téve hűlni hagyjuk.
  3. A csokiöntetet elkészítjük. A cukrot a tejet elkezdjük melegíteni a tűzhelyen egy kisebb mélyebb edényben, majd hozzákeverjük a kakaóport is, összefőzzük, hogy kicsit sűrűbb legyen. Miután elkészült még melegen belekeverjük a vajat, ami szépen feloldódik benne, átkeverjük, selymes, kicsit sűrű, de azért folyékony állaga lesz a végén az öntetnek.
  4. A legalább langyosra hűlt piskótát felkockázzuk és villa segítségével, gyors mozdulattal megforgatjuk a csokiöntetben (minden oldalét érje a csoki ) a piskótakockákat egyenként. Utána egy tál kókuszreszelékbe helyezzük és meghempergetjük a kókuszban. Tálra téve hűtőbe tesszük, vagy már fogyasszuk is. 🙂

Tipp: Ha a végé nagyon sűrű lenne az öntet, vagy sokáig hagytuk állni, akkor tegyünk hozzá pár evőkanál tejet. A csokiöntet mennyisége egyébként bőven elegendő a piskótához. Nagyobb vendéglátáskor inkább duplázzuk a receptben leírt mennyiségeket, a piskótát, öntetet, kókuszt is.

További gyors süti receptek>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük