Keresés
kovászos kenyér recept

Kovászos kenyér recept

Nincs is jobb, mint a házi kenyér….Szerencsés helyzetbe voltunk, mert kaptunk ajándékba kész kovászt, amit csak etetni kell folyamatosan. Persze az első dolgunk a kovászos kenyér sütés volt. Megetettük a kovászunkat és pár órával később neki is álltunk a kenyér készítésnek.

A végeredmény finom ropogós kenyér lett, amit frissen melegében meg is kóstoltunk…

Kovászos kenyér recept:

  • 300 g durum liszt
  • 200 g kenyér liszt vagy finomliszt
  • 1-2 teáskanál só – ízlés szerint
  • 150 g kovász
  • 3,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj + 1 evőkanál a tál kikenésére

Kovászos kenyér elkészítése:

  1. Megetettem a kovászt, majd kb 6-7 óra múlva elkezdtem a kenyér készítését.
  2. A lisztet összekevertem a vízzel majd 30 percet állni hagytam. Fél óra után, hozzáadtam a kovászt, sót, olajat, jól összekevertem és elkezdtem dagasztani a tésztát.
  3. Kb 1 órával később lisztezett deszkára tettem a tésztát, kézzel kicsit széthúztam, ujjammal gyengéden megnyomkodtam, majd mindkét irányból felhajtottam a széleit és egy vékonyan kiolajozott tálban, letakarva tovább hagytam pihenni. Nagyjából 30 percenként, még 2-3 alkalommal ezt elvégeztem. Majd éjszakára hűtőbe tettem.
  4. Reggel óvatosan megformáztam a kenyeret, bevágtam a tetejét egy éles késsel és sütőformába tettem. kb fél óra után 200°C-ra előmelegített sütőben készre sütöttem. ( Gőzben jó sütni a kenyeret, ezért egy kis edényben tegyünk vizet a sütő aljába amikor előmelegítjük a sütőt és akkor kezdjük a kenyeret sütni, amikor már gőzölög a víz. A  vizes edényt hagyjuk is bent a sütés alatt. – A gőztől belül puha, levegős, kívül ropogós lesz a kenyér. ) Mi készítettünk hosszúkás és kerek kenyeret is. ( A képen a nyers állapot az első dagasztás állapota. )

Kelt tészta, péksüti receptek bővebben>>

További kenyér receptek>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

mákos pite
Édes sütemények
Mesi

Mákos pite recept

Finom, omlós, házias mákos,, diós, vagy almás pite bármelyik évszakban szuper desszert, Egy kiadósabb leves mellé második fogásnak remek választás. Ezt a pite tésztát nagyon szeretjük, variálhatjuk a tölteléket évszaknak, ízlésünknek megfelelően.

Tovább olvasom >
kelt tészta recept
Édes sütemények
Mesi

Kelt tészta recept

Ezt a kelt tészta receptet azért osztom meg, mert nagyon sok péksüti alapreceptjeként szolgálhat. Perecet, vajas kiflit, brióst, vagy akár virslis falatkát is készíthetünk belőle. Már sokszor kipróbáltam jó kis alap… Kis változtatással, gazdagítással pedig sajtos kiflit, buktát, kalácsot, fánkot is készíthetünk belőle, vagy akár a recept módosításával süthetünk kakaós, fajhéjas csigát is.

Tovább olvasom >
dörmi torta recept
Torták
Mesi

DÖRMI TORTA RECEPT

Amikor a gyerekeim kicsik voltak nagyon szerették ( még most is szeretik)…:) a dörmi, kis mackó szeletet. Vendégségbe somlói galuskaszerűen pudinggal leöntve is nagyon ízlett nekik. Ezen felbuzdulva anyukám megalkotta a dörmi tortát a gyerekeim nagy örömére. Egy időben ez volt náluk a sláger, szülinapokra ezt kérték. A torta elkészítéshez nem kell sütni, egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Idő hiányban szenvedő anyukáknak és kis mackót,pudingot szerető gyerekeknek tökéletes megoldás….

Tovább olvasom >