Finom, omlós, házias mákos pite, egész évben szuper desszert, vagy akár egy kiadósabb leves mellé második remek második fogás.
Ezt a pite tésztát nagyon kedveljük, a tölteléket variálhatjuk az évszaknak, ízlésünknek megfelelően.
Diós és almás pite változatot is érdemes megsütni.
Várhatjuk vele a vendégeket, vihetjük kirándulásra, csomagolhatjuk uzsonnára a szendvics, gyümölcs mellé.
A tésztája omlós, a töltelék nem száraz, pont annyira édes, amennyire kell. Kevés munkával készül, még nyújtani sem kell a tésztát, ha nem akarjuk. A megadott mennyiségből egy nagy, 40×40 cm-es tepsire való mákos piténk lesz. Persze felezhetjük is a receptben megadott mennyiséget.
Mákos pite recept:
- pite tészta:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 15 dkg cukor
- 1/2 teáskanál só
- 3 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 2-3 evőkanál tejföl
- pite tésztára:
- a töltelék alá pár evőkanál baracklekvár
- mákos töltelék:
- 4 db tojásfehérje kemény habbá verve
- 25 dkg mák darálva
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csipet só
- tetejére:
- a lekenéshez 1 db tojássárgája
Tehát összesen 4 db egész tojás kell a recepthez. 3 db sárgája a pite tésztába, 1 db sárgája a lekenéshez .A 4 tojásfehérje a mákos töltelékbe. Lehet 1 db reszeltalmát, citromhéjat, magozott meggyet is adni a töltelékhez, de enélkül is tökéletes.
Mákos pite elkészítése:
- A pite tésztához a lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzákeverem a sütőport, cukrot, a 3db tojássárgáját, sót, tejfölt és az egészet összegyúrom. Letakarva hűtőbe teszem min. 30 percre. (de akár egy napra is lehet )
- A mákot kimérem és megdarálom, majd összekeverem a 15 dkg porcukorral. A 4 tojásfehérjét 2 csipet sóval, és a vaníliás cukorral kemény habbá verem.
- A pihentetett pite tészta kb 2/3 részét lisztezett felületen kinyújtom, vagy csak ujjal belenyomkodom, lapítom, simítom egy 40×40 cm-es (enyhén kivajazott, de ez elhagyható ) tepsibe. Kicsit megszurkálom a tetejét villával. Megkenem pár evőkanálnyi lekvárral.
- A cukros darált mákot óvatosan összeforgatom a tojásfehérje habbal és szépen , egyenletesen rákenem a lekvárral megkent pitetésztára. A megmaradt 1/3 tésztát vékonyra nyújtom és felcsíkozom, majd átlósan, rácsosan ráhelyezem a töltelékre, vagy csak rudakat sodrok a tésztából és azt teszem a töltelékre.
- 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem a pitét és alsó-felső sütési módnál kb 30 perc alatt készre sütöm a mákos pitét. Minden sütő más, inkább nézzük gyakrabban, hogy elkészült-e. Rácsra téve hűlni hagyom, majd tetszőleges formára szeletelem.
Mákos -diós pite
3 Responses
A legjobb süti! Mindenkinek ajánlom! Köszönöm a receptet!
Én is köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök 🙂
Szép a sütemény, jó a leírás is, tetszik, köszi szépen!