mákos pite

Mákos pite recept

Finom, omlós, házias mákos pite, egész évben szuper desszert, vagy akár egy kiadósabb leves mellé második remek második fogás.

Ezt a pite tésztát nagyon kedveljük, a tölteléket  variálhatjuk az évszaknak, ízlésünknek megfelelően.

Diós és almás pite változatot is érdemes megsütni.

Várhatjuk vele a vendégeket, vihetjük kirándulásra, csomagolhatjuk uzsonnára a szendvics, gyümölcs mellé.

A tésztája omlós, a töltelék nem száraz, pont annyira édes, amennyire kell. Kevés munkával készül, még nyújtani sem kell a tésztát, ha nem akarjuk. A megadott mennyiségből egy nagy, 40×40 cm-es tepsire való mákos piténk lesz. Persze felezhetjük is a receptben megadott mennyiséget.

Mákos pite recept:

  • pite tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • pite tésztára:
  • a töltelék alá pár evőkanál baracklekvár
  • mákos töltelék:
  • 4 db tojásfehérje kemény habbá verve
  • 25 dkg mák darálva
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csipet só
  • tetejére:
  • a lekenéshez 1 db tojássárgája

Tehát összesen 4 db egész tojás kell a recepthez. 3 db sárgája a pite tésztába, 1 db sárgája a lekenéshez .A 4 tojásfehérje a mákos töltelékbe. Lehet 1 db reszeltalmát, citromhéjat, magozott meggyet is adni a töltelékhez, de enélkül is tökéletes. 

Mákos pite elkészítése:

  1. A pite tésztához a lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzákeverem a sütőport, cukrot, a 3db tojássárgáját, sót, tejfölt és az egészet összegyúrom. Letakarva hűtőbe teszem min. 30 percre. (de akár egy napra is lehet )
  2. A mákot kimérem és megdarálom, majd összekeverem a 15 dkg porcukorral. A 4 tojásfehérjét 2 csipet sóval, és a vaníliás cukorral kemény habbá verem.
  3. A pihentetett pite tészta kb 2/3 részét lisztezett felületen kinyújtom, vagy csak ujjal belenyomkodom, lapítom, simítom egy 40×40 cm-es (enyhén kivajazott, de ez elhagyható ) tepsibe. Kicsit megszurkálom a tetejét villával. Megkenem pár evőkanálnyi lekvárral.
  4. A cukros darált mákot óvatosan összeforgatom a tojásfehérje habbal és szépen , egyenletesen rákenem a lekvárral megkent pitetésztára. A megmaradt 1/3 tésztát vékonyra nyújtom és felcsíkozom, majd átlósan, rácsosan ráhelyezem a töltelékre, vagy csak rudakat sodrok a tésztából és azt teszem a töltelékre.
  5. 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem  a pitét és alsó-felső sütési módnál kb 30 perc alatt készre sütöm a mákos pitét. Minden sütő más, inkább nézzük gyakrabban, hogy elkészült-e. Rácsra téve hűlni hagyom, majd tetszőleges formára szeletelem. 

Mákos -diós pite

Bögrés mákos kevert süti >>

3 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük