Nincs is jobb, mint a házi kenyér….Szerencsés helyzetbe voltunk, mert kaptunk ajándékba kész kovászt, amit csak etetni kell folyamatosan. Persze az első dolgunk a kovászos kenyér sütés volt. Megetettük a kovászunkat és pár órával később neki is álltunk a kenyér készítésnek.
A végeredmény finom ropogós kenyér lett, amit frissen melegében meg is kóstoltunk…
Kovászos kenyér recept:
- 300 g durum liszt
- 200 g kenyér liszt vagy finomliszt
- 1-2 teáskanál só – ízlés szerint
- 150 g kovász
- 3,5 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj + 1 evőkanál a tál kikenésére
Kovászos kenyér elkészítése:
- Megetettem a kovászt, majd kb 6-7 óra múlva elkezdtem a kenyér készítését.
- A lisztet összekevertem a vízzel majd 30 percet állni hagytam. Fél óra után, hozzáadtam a kovászt, sót, olajat, jól összekevertem és elkezdtem dagasztani a tésztát.
- Kb 1 órával később lisztezett deszkára tettem a tésztát, kézzel kicsit széthúztam, ujjammal gyengéden megnyomkodtam, majd mindkét irányból felhajtottam a széleit és egy vékonyan kiolajozott tálban, letakarva tovább hagytam pihenni. Nagyjából 30 percenként, még 2-3 alkalommal ezt elvégeztem. Majd éjszakára hűtőbe tettem.
- Reggel óvatosan megformáztam a kenyeret, bevágtam a tetejét egy éles késsel és sütőformába tettem. kb fél óra után 200°C-ra előmelegített sütőben készre sütöttem. ( Gőzben jó sütni a kenyeret, ezért egy kis edényben tegyünk vizet a sütő aljába amikor előmelegítjük a sütőt és akkor kezdjük a kenyeret sütni, amikor már gőzölög a víz. A vizes edényt hagyjuk is bent a sütés alatt. – A gőztől belül puha, levegős, kívül ropogós lesz a kenyér. ) Mi készítettünk hosszúkás és kerek kenyeret is. ( A képen a nyers állapot az első dagasztás állapota. )
Kelt tészta, péksüti receptek bővebben>>
További kenyér receptek>>