Többféle kakaós piskótát készítettem már, a hagyományos piskótától kezdve a joghurtos, ricottás, kevert, csokis, diós stb piskótáig. Most 6+1 kakaós piskóta variációt osztok meg a klasszikustól a teljesen lisztmentesig.
Hagyományos kakaós piskóta, amit pl. klasszikus szülinapi tortákhoz, roládokhoz használhatunk. Bármilyen tortához való krémmel, vagy lekvárral tölthetünk. Mivel nem tartalmaz vajat, olajat, tejterméket ezért ez a legdiétásabb a piskóta a többi között. Sütőport se teszünk a receptbe, mivel a felvert tojásfehérje adja meg a légies piskótát.
26 cm-es tortaformához a tíz tojásos variációt érdemes használni, ha három részre szeretnénk osztani a piskótát. Kisebb formához, vagy csak egy-két rétegű tortához, roládokhoz elegendő az öt-nyolc tojásos piskóta.
A recept alapja, hogy tojásonként egy evőkanál cukrot és egy evőkanál lisztet adunk hozzá és gyakorlatilag más nem is kell bele, csak csipet só. Ez a klasszikus vaníliás piskóta, ha kakaóval szeretnénk készíteni, akkor 1-2 evőkanálnyi liszt helyett 1-2 evőkanálnyi kakaóport használjunk. Lehet beletenni rumot, rum aromát, vaníliás ízlés szerint. 1-2 evőkanálnyi hideg vizet azért szoktak beletenni, hogy ne legyen fojtós a piskóta, de elhagyható. Fontos, hogy friss tojásokat használjunk a piskótánál. A fő képen egy 6 tojással készült kakaós piskóta van.
1, Hagyományos kakaós piskóta recept:
- 10 db tojás (M-L)
- 10 evőkanál cukor
- 2 csipet só
- 8 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- ( 1-2 evőkanál víz )
Hagyományos kakaós piskóta elkészítése:
- klasszikus elkészítésnél a tojásokat szétválasztjuk. ( Szétválasztásnál ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön sárgája a fehérjébe, mert akkor nem lehet a tojásfehérjét kemény habbá verni. )A tojásfehérjét robotgéppel nagyon kemény habbá verjük, először magában ,majd a cukor kb egynegyed részével, pici sóval. A többi cukrot a tojások sárgájával egy másik tálban fehéredésig, habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, pici vizet ha szeretnénk. A fehérjehab egy részét szintén hozzákeverjük, de már csak fakanállal, utána a többi habot, de azt már csak lazább, lágy mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.
- A tortaformát vagy nagyobb tepsit (pl. roládnál ) kivajazunk lisztezünk, vagy sütőporral kibélelünk és beleöntjük a piskóta masszát.
- A már 180°C-ra előmelegített sütőbe, középső állásba helyezzük és készre sütjük. Mivel nincs sütőpor a tésztában, ezért ne nyitogassuk az első 15-20 percben a sütő ajtaját mert a piskóta könnyen összeeshet. Utána villával ellenőrizzük, hogy átsült e a piskóta közepe, ha már nem ragad a tészta a villára, akkor kész is. Van aki a lekapcsolt sütőben hagyja kihűlni, úgy, hogy közben résnyire nyitva marad a sütő ajtaja, van aki rögtön kiveszi és rácsra téve hűlni hagyja.
Egy gyorsabb elkészítési verzió (mindent egy tálban) :
- A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a használatik egy kis tálban félretesszük.
- Egy nagy tálban a fehérjét kemény habbá verjük, a cukrot fokozatosan hozzáadjuk, majd a tojássárgáját egyenként, pici sót, közben közepes fokozaton folyamatosan keverjük, utána a lisztet apránként és a kakaóport.
- A sütés ugyanaz mint az előző leírásban.
Két süti recept a hagyományos kakaós piskótához:
Pudingos desszert kakaós piskótával:
Készíthetünk a piskótából nem csak tortát, hanem somlói galuskához hasonlóan főzött krémes, vagy pudingos desszertet is.
- Gazdagíthatjuk dióval, mazsolával, a pudingos krémet vajjal dúsíthatjuk (5-10 dkg ), gyümölcsöket adhatunk hozzá stb.
- A 10 tojásos piskótához legalább 1l tejből készült pudingos krémet számoljunk.
- Az 1 liter tejhez 2 csomag tetszés szerinti ízű pudingport használjunk, cukrot ízlés szerint, a vajat a kész, még meleg pudinghoz keverjük.
- Feldaraboljuk a kihűlt piskótát, majd rétegezzük egy mély tálban a piskótát és pudingot felváltva. Végül díszítsük tetszés szerint csoki öntettel, tálalás előtt tejszínhabbal.
Gesztenyés piskótatekercs ( kakaós tésztával )recept :
- 5-6 tojásos piskótát
készítsünk. Piskótatekercs elkészítésének leírása: itt
- (35×35 vagy 40x40cm-es tepsit használjunk)
- A krémhez 1 csomag 250g gesztenyepürét, 2 dl habtejszínt felverve, 1 csomag habfixáló, porcukrot ízlés szerint ( kb 5-10 dkg ) használjunk. Tehetünk bele rum aromát is. Keverjük össze a krémet és tegyük a kihűlt piskótára, tekerjük fel. Majd a feltekert roládot is vonjuk be a krémmel.
-
A tetejére tehetünk olvasztott csokit ( 1-2 táblával ) vagy tejszínhabot ízlés szerint.
Mennyei szülinapi gesztenyés torta recept bővebben>>
További kakaós piskóta receptek:
2, Kakaós kevert piskóta/süti :
A kevert kakaós piskótánál vajat/ margarint/olajat használunk és sok esetben gazdagítjuk tejtermékkel pl. tej, joghurt, tejföl. Ezek a receptek általában sütőporral készülnek, ezért nem kell félni, hogy sütéskor összeesik a piskóta. Alkalmasak szintén tortához, vagy sütemények alapjához, de csak úgy magában, vagy csokimázzal is nagyon finomak, nem száradnak ki, önmagában hétvégi nasinak, kirándulásra, suliba uzsonnára is tökéletes. Lehet fekete kakaóport is használni, mint ennél a kakaós kevert sütinél.
Kakaós kevert süti recept bővebben>>
3, Csokis kakaós muffin
A finom kakaós csokis muffin alapja is egy kevert kakaós piskóta, amit természetesen tepsiben is megsüthetünk, az adagot, a (cukrot kivéve ) duplázhatjuk. A tésztába keverhetünk csokidarabokat.
Csokis kakaós muffin recept bővebben>>
4, Csokis márványos bögrés gyors süti:
Ennél a sütinél a kakaós márványos kevert piskóta az alap és ízlés szerint készíthetünk rá csoki öntetet. Gyerekeknek nasinak is szuper egyszerű gyors süti.
Csokis márványos bögrés gyors süti bővebben>>
5, Lisztmentes gluténmentes csokitorta:
Ez a lisztmentes csokitorta. A piskótája nem tartalmaz lisztet, a kakaópor mellett viszont olvasztott csokit is tartalmaz a recept. A lisztmentes és gluténmentes receptet kedvelőknek érdemes kipróbálni, tényleg nagyon finom, ez nem a habos-pihe puha piskóta, hanem igazi csokibomba.
Lisztmentes gluténmentes csokitorta bővebben>>
6, Gesztenyés süti, kakaós kevert piskótával:
Gyorsan elkészíthető, mutatós, habos gesztenyés sütemény, akár hétvégére akár ünnepekre, tortának is.
Gesztenyés süti recept bővebben>>
+ 1 recept Csokitorta csokis piskótával
Ennek a receptnek a piskótája eredetileg olvasztott csokit tartalmaz, de kis csalással helyettesíthetjük kakaóporral és több vajjal, picit több cukorral a csokit. Készíthetjük három rétegben klasszikus csokitortának vagy egészben hagyva egyrétegű krémmel, vagy csokimázzal.
csokitorta kávés krémmel bővebben>>
szülinapi csokitorta recept bővebben>>
A kakaós, csokis piskótákon kívül még több piskóta recept pl: diós, répás, gluténmentes, ricottás…