Bőrös lazacfilét vettem mosr, de nem is bántam, mert így nagyon szépen megtartja a formáját sütés közben és megóvja a húst a leégéstől és a kiszáradástól. A lazac sütése serpenyőben egyszerű feladat, csupán pár dolgot kell betartani hozzá és pár perc alatt már a tányérunkon pihenhet a sült lazac.
Lazac sütése serpenyőben
- A friss lazac filét besózzuk, borsozzuk a sütés előtt pár perccel. Süthetjük a lazacot olajjal, vajjal vagy zsírral.
- Egy-két evőkanál olajat/vajat hevítsünk fel a serpenyőben, majd tegyük bele a lazacfilét és kezdjük el sütni közepes hőmérsékleten, hogy nehogy megégjen. A serpenyő helyett a nyers lazacot is beolajozhatod, ha az szimpatikusabb.
- A friss lazac darabot, ha bőrös, akkor mindenképp a bőrös felével kezdjük el sütni és a sütési idő nagyobb részében ez a fele maradjon is alul. A filé méretétől függően 2-5 perc alatt készül el az egyik fele. Mikor már a húson látszik, hogy a fele már átsült, világosabb lett a színe, akkor fordítsuk meg és süssük szép barnára a másik felét is. Ne süssük túl, mert könnyen kiszárad.
Fűszerezés tekintetében, nem kell túlzásba esni, a só, bors is teljesen megfelelő, de ízléstől függően, zöldfűszerekkel, kakukkfűvel, vagy fokhagymával, pár csepp citromlével még lehet gazdagítani az ízeket.