pizza tejfölös alappal

Pizza tejfölös alappal

Akár paradicsomos, akár tejfölös alappal készítjük, a pizza mindenképpen nagyon finom. Tejfölös pizza nagyon finom, langallós ízvilága van, gyakorlatilag ha vastag tésztával készítjük teljesen olyan. Bármilyen nekünk tetsző feltétet, szalámit, sonkát kolbászt vagy szalonnát és zöldség feltétet is tehetünk a fokhagymás, sós, borsos tejföl alapú pizzára. Általában hagymát is mindig teszek még rá, vékonyra szeletelve tegyük fel, vagy elődinsztelve.

További pizza receptek >>

A receptben megadott eredeti pizza alaptészta több pizzára is elegendő, attól függően, milyen vastagságú pizza tésztát szeretnénk. Ha egy nagy tepsibe tesszük az egész adag tésztát, akkor vastagabb pizzát vagy langallót kapunk. Ha vékonyabb tésztát szeretnénk készíteni, akkor felezzük meg a tésztát és 2 adagban, 2 nagy tepsi pizzát süssünk, vagy 2-4 adag kör alakú pizzát. 

PIZZA TEJFÖLÖS ALAPPAL RECEPT

1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.

Eredeti olasz pizza tészta alaprecept

  • 500 g finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2, 5 dkg friss élesztő vagy egy tasak porélesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olíva olaj

TEJFÖLÖS PIZZA ALAP, FELTÉT:

  • 1 nagy doboz  tejföl (330g )
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma,
  • só, bors
  • feltét:
    • 250-500 g bármilyen feltét sonka, szalonna, szalámi, kolbász pizzák számától függően. Dinsztelt
    • 1-2 fej ízlés szerint hagyma 
    • 20- 30 dkg sajt

TEJFÖLÖS PIZZA KÉSZÍTÉSE

  1. A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk, letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le  frissentartó fóliával. 
  2. A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent tepsire (40x40cm-es), és egy kevés olajat a kezünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel.  2-3 percet vesz igénybe így  a kinyújtás. Utána, villával megszurkáljuk a tésztát. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát pl. 2 részre osztva kör alakban és így kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
  3. Elkészítjük a tejfölös alapot. A a megpucolt fokhagymát lereszeljük és a tejfölhöz adjuk. Enyhén sózzuk és borsozzuk, mivel a feltét is sós lesz, majd az egészet jól átkeverjük. Két nagy tepsi pizzára elegendő a receptben megadott tejfölös alap mennyiség.
  4. Miután a  vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, kenjük rá egyenletesen a fokhagymás, fűszeres tejfölt és tegyük rá a darabokra vágott, vagy szeletekben hagyott sonkát/kolbászt/szalonnát/hagymát és végül a sajtot. 
  5. Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers,  miközben a teteje már kész.

 

recept maradék  húsvéti sonka felhasználása

sonkás pizza tejfölös alappal
tejfölös pizza langalló
PIZZA TEJFÖLÖS ALAPPAL
pizza tejfölös alappal fele sonkás fele zöldséges

További pizza receptek >>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük