mini stollen recept élesztő nélkül

Mini stollen recept élesztő nélkül

Az eredeti német karácsonyi Christstollen, gyors, egyszerű, ám igazán finom változata a mini stollen élesztő nélkül. A marcipános, darált mandulás, vajas alaptésztához ízlés szerint keverhetsz még mazsolát, kandírozott gyümölcsöket, reszelt citrom-vagy narancshéjat, durvára tört diót, mogyorót, mandulát. Gazdagíthatod fahéjjal, mézeskalács fűszerekkel, tehát Te is megalkothatod a saját egyéni ízesítésű stollen süteményed.

Ez a sütemény bármilyen ünnepi alkalomra (karácsony, szilveszter, húsvét, családi összejövetel) tökéletes! Nem a legolcsóbb sütik egyike az tény, de cserében nagyon finom és nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető. Nem kell pepecselni a nyújtással, várni a kelesztésre…a golyó formázásba pedig a gyerekeket is bátran bevonhatjuk.

Gazdag ízvilágú desszert, az olajos magvaknak, marcipánnak, vajnak, mascarponénak köszönhetően egyáltalán nem száraz az állaga. Sütés után is nagyon finom, több nap után is igazán porhanyós, vanÍliás cukorba forgatott pompás süti.

Az eredeti kisült stollent porcukrozás előtt még olvasztott vajba forgatják hagyományosan, de az összetevők miatt erre ennél a receptnél nincs pluszban szükség. Aki akarja próbálja ki így is, de akkor érdemes a tésztába kevesebb vajat tenni.

Kétféle változatot készítettem most. Az egyik adag egy vajas, marcipános, mandulás stollen a gyerekeknek, a másik adaghoz még áztatott mazsolát és durvára vágott földimogyorót adtam. Mint az előzőekben írtam, sokféle módon alakíthatjuk, gazdagíthatjuk az alaptésztát.

MINI STOLLEN RECEPT ÉLSZTŐ NÉLKÜL

VAJAS, MARCIPÁNOS, MANDULÁS STOLLEN alaptészta:

  • 500 g finomliszt
  • 200 g nagyon finomra darált mandula
  • 200 g marcipán massza
  • 250 g mascarpone
  • 170 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 20 g (2 csomag) vaníliás cukor
  • 2 csipet fahéj – vagy több ízlés szerint
  • 2 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • + egy tálnyi vaníliás porcukor a forgatáshoz

kb. 70 – 75 db mini stollen lesz a megadott mennyiségből

MAZSOLÁS STOLLEN DIÓFÉLÉKKEL:

  • Az előző receptnél megadott alapreceptez még adunk:
    • 200 g áztatott mazsolát
    • 200 g durvára tört mandulát, vagy diót, mogyorót vagy 100 g diófélét és 100 g kandírozott gyümölcsöt
    • ízlés szerint kevés reszelt narancshéjat

Én az alaptésztát osztottam ketté, az egyik maradt a mandulás, marcipános, a másik fél adag tésztához adtam 100-100 g áztatott mazsolát és durvára tört mogyorót. kb 75 db mini stollen lett összesen a megadott mennyiségből.

MINI STOLLEN ELKÉSZÍTÉSE

  • A mandulát ledaráljuk, ha nem darálva vettük. ( Ha mazsolásan készítjük a stollent, akkor kb. egy órával készítés előtt áztassuk be a mazsolát egy kevés langyos vízbe. Ha a darált mandulán kívül még más diófélét is adunk majd hozzá, akkor azt is vágjuk apróra. )
  • A lágy vajat a cukorral, porcukorral habosra keverjük a robotgéppel. Utána hozzáadjuk a mascarponét, a sütőporral elkevert lisztet, a darált mandulát, pici sót, reszelt citromhéjat, fahéjat és hozzáreszeljük nagy lyukú reszelőn a marcipánt. ( Ha mazsolásan készítjük és plusz diófélékkel, akkor a lecsöpögtetett mazsolát és a durvára tölt diófélét is adjuk hozzá. )
  • Az egészet alaposan keverjük össze, gyúrjuk egy nagyobb bucivá. A tésztája egyáltalán nem ragad, nagyon jól lehet vele dolgozni. Akár azonnal el is kezdhetjük formázni és sütni, vagy csomagoljuk folpackba és tegyük a hútőbe felhasználásig. Akár félórát akár 1-2 napot is várhatunk az elkészítéssel, időnktől függően.
  • Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt teszünk. A stollen tésztából lecsípünk kisebb darabokat, majd golyót formázunk belőlük és a tepsibe tesszük őket egymástól kellő távolságra.
  • Nagyjából 12-15 perc alatt készre sütjük 200 fokon. A golyók méretétől és sütőnktől függően. Alsó-felső sütési módnál, vagy kb. 10 perc légkeverés és utána alsó-felső sütésnél. Akkor jó, ha szép világosbarna a teteje és a stollen alja is színt kapott.
  • Sütőből kivéve picit hűlni hagyjuk, 2-5 perc után, a még meleg sütiket jó alaposan megforgatjuk a vaníliás porcukorba, majd tálra téve hagyjuk tovább hűlni és már kóstolhatjuk is…

Kedveled a gazdag, diófélékkel, aszalt gyümölcsökkel készült sütiket? Próbáld ki a mennyei rugelachot vagy a könnyű joghurtos gyümölcskenyeret!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék