Kétféle változatban készíthetjük: mindent egy tálban összekeverve túrós meggyes kevert sütit süthetünk, vagy sokak által lusta asszony rétesének/ Bólyi túrós sütinek ismert szórt túrós változatban is készíthetjük. Mindkét variáció egyszerű és nagyszerű.
Emlékszem amikor anyukám sok-sok évvel ezelőtt elkérte a kollégájától a receptet és elkészítette, ezt a pompás süteményt a lusta asszony rétesét. Érdekes volt, hiszen csak szórtuk a „tésztát” és nem kevertük össze a tojással, tejjel.
Majd évekkel később én is elkészítettem a saját háztartásomban, gyakran pont Húsvét hétfő reggel vendégváróként. A sok finomság mellett, az első vendégek még langyosan, melegen kóstolhatták. A lényege: azért „lusta”a neve, mert az eredeti recept szerint: csak szórjuk a kivajazott tepsibe a lisztes cukrot, majd túrót, gyümölcsöt és végül nyakon öntöttük tojásos -vajas- tejjel. Azután rájöttem teljesen felesleges külön száraz, folyékony részeket szórni, önteni amikor mindent egybeöntve, 3 perces munkával, akár fakanállal összekeverve, kevert sütiként ugyanaz lesz az eredmény. Csak kevesebb mérőtál és így egybekeverve a tészta sokkal egyenletesebben oszlik el a tepsiben és sütés után garantáltan nem marad a süti alja picit lisztes, mint néha előfordul a szórt változatnál. Ettől függetlenül a szórt változat is szuper, sokáig így sütöttem.
Az állaga ennek a sütinek valójában nem rétes az biztos, inkább a piskóta és pite között van félúton. Könnyű, finom, házias, bármilyen más gyümölccsel is variálható, én is készítettem már barack befőttel is, mennyei volt.
Csak úgy hétvégi sütinek, vendégvárónak, vagy akár kirándulásra is tökéletes, persze nem negyven fok melegben…
A receptben leírom mindkét változatot, először a kevert, majd a szórt változatot is, hogy bárki tetszés szerint készíthesse.
Lusta asszony rétese/ túrós meggyes kevert süti recept:
- száraz rész:
- 35 dkg finomliszt vagy 40 dkg rétesliszt
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1/3 teáskanál só
- folyékony rész:
- 5 dl tej
- 8 dkg vaj olvasztva, langyosan
- reszelt citromhéj – elhagyható
- 4 db tojás
- túrós rész:
- 50 dkg túró
- 5 dkg cukor ( 5 csapott evőkanál )
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 üveg meggybefőtt vagy 30-40 dkg friss magozott meggy, esetleg 1 doboz barack konzerv
- kevés őrölt fahéj – elhagyható
- tepsi kikenéséhez:
- + 2 dkg vaj a szórt változatnál, a kevert süti variációnál pedig használhatunk sütőpapírt és a +2dkg vajat a tésztába keverjük.
Túrós meggyes kevert süti elkészítése I. :
- Kimérem a szárazanyag hozzávalóit és egy mélyebb tálban átkeverem. Hozzáadom a folyékony rész hozzávalóit is és fakanállal, vagy habverővel, esetleg kézi mixerrel csomómentesre keverem.
- Egy kb 25×35 cm-es tepsit kivajazom és enyhén szórva lisztezem, majd a tészta felét esetleg 2/3 részét beleöntöm.
- A túrót villával áttöröm hozzákeverem az öt evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, majd rámorzsolom ezt a cukros, túrós egyveleget a „feletésztás” tepsire. Utána rászóróm a kimagozott meggyet, (néha pici őrölt fahéjat is keverek a meggyhez, de elhagyható ) végül szintén egyenletesen ráöntöm a tészta másik felét.
- 170°C-ra előmelegített sütőben jól átsütöm. (kb 25-35 perc – sütőtől függ )
- Miután elkészült, hűlni hagyom, szeletelem, majd porcukorral meghintve tálalom.
Lusta asszony rétesének elkészítése II., szórt variáció:
- Kimérem a szárazanyag hozzávalóit és egy mélyebb tálban és átkeverem.
- Egy másik tálban felverem a tojásokat kézi habverővel, csak annyira mintha egy rántottához keverném össze. Utána hozzáöntöm a tejet és beleteszem a reszelt citromhéjat és az olvasztott, de nem forró vajat.
- Kivajazok egy nagyobb, kicsit mélyebb tepsit pl. 25×40 cm-est és beleszórom a száraz rész felét. Erre egyenletesen rámorzsolom a túrót, megszórom az 5 dkg cukorral, porcukorral, majd szétterítem a magozott meggyet, vagy a barack darabokat. Ezután rászórom a száraz rész másik felét, szintén egyenletesen. Végül ráöntöm a folyékony részt, ( úgy , hogy mindenhova jusson belőle ) tehát a vaníliás-tejes-tojásos-vajat. Kicsit megrázom a tepsit, hogy mindenhol egyenletes legyen. Átszúrom villával több helyen, egészen az aljáig, hogy jól át tudjon folyni a tejes tojás. Állni hagyom az egészet kb. 1/4 órát.
- Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra , majd alsó-felső sütési módnál készre sütöm a süteményt kb 30 perc alatt, de sütőtől is függ. Rácsra téve kicsit hagyjuk hűlni, majd szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk a lusta asszony rétesét. 🙂 . Teljesen kihűlve szebben szeletelhető.