Emlékszem amikor anyukám sok-sok évvel ezelőtt elkérte a kolléganőjétől a receptet és elkészítette, ezt a pompás sütemény a lusta asszony rétesét. Érdekes volt, hiszen csak szórtuk a “tésztát” és nem kevertük össze a tojással, tejjel.
Aztán évekkel később én is elkészítettem a saját háztartásomban, gyakran pont Húsvét hétfő reggel vendégváróként. A sok finomság mellett, az első vendégek még langyosan, melegen kóstolhatták. A lényege: azért “lusta”a neve, mert nem keverünk szinte semmit, csak szórjuk a kivajazott tepsibe a lisztes cukrot, majd túrót, gyümölcsöt és végül nyakon öntjük tojásos -vajas- tejjel.
Persze, valójában azzal sincs több macera ha össze kell keverni a hozzávalókat géppel, sőt ennél a receptnél figyelni kell, hogy valóban az aljára is le tudjon csorogni a tetejére öntött tejes-tojás, mert különben lisztes maradhat az alja.
Fontos az is, hogy alaposan legyen kivajazva a tepsi amire szórjuk majd a lisztes cukrot és mielőtt betennénk a sütőbe egy kicsit állni is hagyjuk…
Egyébként tényleg egyszerű és kifejezetten házias ízvilágú ez a süti és ha valakinek semmilyen robotgépe nincs akkor is ideális választás ez a süti. Nem rétes az biztos, és nem is pite. Annál puhább a tésztája, inkább lepényszerűnek mondanám.Klasszikusan túrósan-meggyesen készül, de barackkal is finom.
Sok variáció kering a neten is az arányokat illetően, annyiban eltértem az eredeti recepttől, hogy kevesebb lisztet teszek bele – nekem ez vált be és a túróra külön szórok pár kanál cukrot, hogy ízesebb legyen.
Lusta asszony rétese recept:
- száraz rész:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1/3 teáskanál só
- túrós rész:
- 50 dkg túró
- 5 dkg cukor ( 5 csapott evőkanál )
- 1 üveg meggybefőtt
- kevés őrölt fahéj – elhagyható
- folyékony rész:
- 5 dl tej
- 8 dkg vaj olvasztva, langyosan
- 2 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj – elhagyható
- 4 db tojás
- és végül 2 dkg vaj a tepsi kikenéséhez
Lusta asszony rétesének elkészítése:
- Kimérem a szárazanyag hozzávalóit és egy mélyebb tálban alaposan átkeverem.
- Egy másik tálban felverem a tojásokat kézi habverővel, csak annyira mintha egy rántottához keverném össze. Utána hozzáöntöm a tejet és beleteszem a vaníliás cukrot, esetleg reszelt citromhéjat és az olvasztott, de nem forró vajat.
- Kivajazok egy nagyobb, kicsit mélyebb tepsit pl. 25×40 cm-est és beleszórom a száraz rész felét. Erre egyenletesen rámorzsolom a túrót, megszórom az 5 dkg cukorral, pici fahéjat is hintek rá. Ezután rászórom a száraz rész másik felét, szintén egyenletesen. Végül ráöntöm egyenletesen a folyékony részt, tehát a vaníliás-tejes-tojásos-vajat. Kicsit megrázom a tepsit, hogy mindenhol érje a tej. Állni hagyom az egészet kb. 1/4 órát.
- Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra , majd alsó-felső sütési módnál készre sütöm a sütemény kb 30 perc alatt, de sütőtől is függ. Rácsra téve kicsit hagyjuk hűlni, majd szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk a lusta asszony rétesét. 🙂 . A képen, mint látni fele-fele arányban maggyesen-barackosan készítettem. Teljesen kihűlve szebben szeletelhető.
További túrós sütemény receptek: itt