túrós rétes recept

Túrós rétes réteslapból

Túrós rétes réteslapból, egy nagyon egyszerű és gyors desszert, legalábbis kész réteslapból sütve biztosan az. Persze nyomába se ér az igazi nagymamák, dédik által otthon készített rétesnek, ami sok munkával járt a gyakorlott kezek alatt is. Minden elismerés annak, aki ma is házilag készíti a rétest, viszont idő hiányában nagyon jó alternatíva a kész réteslap.

Réteslapból próbáljunk jobb minőségű, kipróbált márkát választani, mert van különbség a lapok minőségében.  Csak használatkor bontsuk ki, mert akkor még nem szárazok a réteslapok és nem törnek el könnyen. Végeredményben, a kész lapokból is nagyon finom túrós, vaníliás friss, ropogós rétest készíthetünk.

2 db nagyobb vagy 3 db kisebb rétest süthetünk a recept alapján. Ennek megfelelően 3 vagy 4 réteslapot használunk fel egy-egy tekercshez

A sütés se vesz el sok időt, hamar kb. 15-25 perc alatt elkészül, mivel ezek kisebb rétesek, gyorsabban átsülnek. Én három rétest készítettem a megadott mennyiségből, 9 lapból.

A búzadara vagy a  zsemlemorzsa is ugyanolyan jó a túróhoz, hogy a felesleges nedvességet felszívja és ne ázzon el a rétes tésztája. Én a kettő keverékét használtam.

Frissen melegen, ropogósan fogyasztva tökéletes a rétes, de hűtőbe téve, másnap kicsit rámelegítve is nagyon finom.

TÚRÓS RÉTES RÉTESLAPBÓL RECEPT:

  • réteslapokhoz:
  • 8-9 db normál méretű réteslap ( 2×4, vagy 3×3  lapok,  2 vagy 3 réteshez )
  • 70 g vaj/ Rama
  • 2 evőkanál tejföl
  • túrós töltelék:
  • 500 g tehéntúró
  • 2 csipet só
  • 100 g cukor ( 10 csapottabb evőkanál )
  • 20 g vaníliás cukor ( 2 csomag )
  • 2 csapott evőkanál búzadara
  • 2 csapott evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás
  • 1-2 teáskanál frissen reszelt citromhéj
  • opcionálisan: 2-3 marék mazsola
  • tetejére porcukor

TÚRÓS RÉTES ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A túrós tölteléket elkészítjük. A túrót villával áttörjük, a tojásokat, reszelt citromhéjat, cukrot, vaníliás cukrot, pici sót, tejfölt és a búzadarát, zsemlemorzsát is hozzákeverjük.  ( Lehet csak búzadarát vagy csak zsemlemorzsát  használni, nekem a kettő keveréke vált be. ) A túrós krémet jól átkeverjük és használatig félretesszük.
  2. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A réteslapokat széthajtjuk és egy lapot óvatosan, hogy ne törjön szét kiveszünk és a tepsibe tesszük vagy egy nagyobb tálcára. Megkenjük vékonyan olvasztott vajjal több helyen. Rátesszük a második lapot, azt is megkenjük több helyen. Ezután a harmadik vagy negyedik, tehát az utolsó lapra ( attól függően hány lapból készítjük a rétest ) már ne tegyünk vajat, hanem a túrós töltelék egyharmadát, vagy felét tesszük rá vízszintesen egy csíkban, a lap hozzánk közel eső részéhez . Úgy tegyük, hogy a lapok szélétől kb 3 cm az aljától pedig kb 5 cm-re legyen a töltelék. A széleket óvatosan behajtjuk és az  5 cm-es tésztavéget ráhajtjuk a túrós töltelékre, majd tovább forgatva feltekerjük a rétest. A többi rétest is így töltjük meg.
  3. A maradék olvasztott vajat és egy-két evőkanál tejfölt összekeverjük és ezzel szépen megkenjük a rétesek tetejét és oldalát is.
  4. Nagyjából 180°C-os sütőben 15-25 perc alatt középső állásnál, alsó felső sütési módban megsütjük a réteseket. Ha már látjuk, hogy szép  sült a teteje, akkor kész is. Ne süssük túl magas hőfokon, hogy a belseje is átsüljön megfelelően. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Frissen, melegen szeleteltem.

 

TÚRÓS RÉTES KÉSZÍTÉSE

 

túrós rétes recept

túrós rétes réteslapból

Kihűlve szebben szeletelhető.

Aki szívesen olvasna a rétes eredetéről itt megteheti.

Almás-mákos rétes recept >>

További túrós sütemény receptek >>

Lusta asszony sütije/rétese >>

Gyors sütik leveles tésztából >>

Házi diós baklava recept réteslapból >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük