MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

túrós rétes recept

Túrós rétes réteslapból

Túrós rétes réteslapból….egy nagyon egyszerű és gyors desszert, legalábbis kész réteslapból. Persze nyomába se ér az igazi nagymamák, dédik által otthon készített rétesnek, ami sok munkával járt a gyakorlott kezek alatt is. Minden elismerés annak, aki ma is házilag készíti a rétest, viszont idő hiányában nagyon jó alternatíva a kész réteslap.

Próbáljunk jobb minőségű, kipróbált márkát választani, mert van különbség a lapok minőségében.  Csak használatkor bontsuk ki, mert akkor még nem szárazok a lapok és nem törnek könnyen, ezért én nedves konyharuhát se használok a lapokhoz. Végeredményben, a kész lapokból is nagyon finom túrós, vaníliás friss, ropogós rétest készíthetünk.

2 db nagyobb vagy 3 db kisebb rétest süthetünk a recept alapján. Ennek megfelelően 3 vagy 4 réteslapot használunk fel egy-egy tekercshez

A sütés se vesz el sok időt, hamar kb 15-25 perc alatt elkészül, mivel ezek kisebb rétesek, gyorsabban átsülnek. Én három rétest készítettem a megadott mennyiségből és búzadarát adtam a túróhoz, de zsemlemorzsával is ugyanolyan jó, a felesleges nedvességet felszívja, hogy ne ázzon el a rétes tésztája.

Frissen melegen, ropogósan fogyasztva a tökéletes, de hűtőbe téve, másnap kicsit rámelegítve is nagyon finom.

TÚRÓS RÉTES RECEPT:

  • réteslapokhoz:
  • 8-9 db normál méretű réteslap ( 2×4 , vagy 3×3  lapok,  2 vagy 3 réteshez )
  • 70 g vaj/ Rama
  • 2 evőkanál tejföl
  • túrós töltelék:
  • 500 g tehéntúró
  • 2 csipet só
  • 80 g cukor ( 8 csapottabb evőkanál )
  • 20 g vaníliás cukor ( 2 csomag )
  • 2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás
  • 1-2 teáskanál frissen reszelt citromhéj
  • opcionálisan: 2-3 marék mazsola
  • tetejére porcukor

TÚRÓS RÉTES ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A túrós tölteléket elkészítjük. A túrót villával áttörjük, a tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot, pici sót, tejfölt és búzadarát/zsemlemorzsát is hozzákeverjük. Az egészet jól átkeverjük és használatik félretesszük.
  2. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A réteslapokat széthajtjuk és egy lapot óvatosan, hogy ne törjön szét kiveszünk és a tepsibe tesszük vagy a tiszta pultra. Megkenjük vékonyan olvasztott vajjal több helyen. Rátesszük a második lapot, azt is megkenjük több helyen. Ezután a harmadik vagy negyedik, tehát az utolsó lapra ( attól függően hány lapból készítjük a rétest ) már ne tegyünk vajat, hanem a túrós töltelék egyharmadát, vagy felét tesszük rá vízszintesen egy csíkban, a hozzánk közel eső részéhez úgy, hogy a lapok szélétől kb 3 cm az aljától pedig kb 5 cm-re legyen a töltelék. Óvatosan feltekerjük, a széleket, be is hajthatjuk. A többi rétest is így töltjük meg.
  3. A maradék olvasztott vajat és két evőkanál tejfölt összekeverjük és ezzel szépen megkenjük a rétesek tetejét és oldalát is.
  4. Nagyjából 180°C-os sütőben 15-25 perc alatt középső állásnál, alsó felső sütési módnál megsütjük a réteseket. Ha már látjuk, hogy szép pirosas-barnára sült a teteje akkor kész is, de ne süssük túl magas hőfokon, hogy a belseje is átsüljön megfelelően. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Frissen, melegen szeleteltem.

túrós rétes recept

 

Aki szívesen olvasna a rétes eredetéről itt megteheti.

További túrós sütemény receptek>>

Lusta asszony sütije/rétese>>

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom !! Minden jog fenntartva MesiNasi.hu