mákos kevert

Mákos kevert citromos mascarpone krémmel

Finom, mutatós könnyű, mákos kevert citromos mascarpone krémmel. Tíz perc munkával elkészíthető mákos süti plusz a sütési idő. Aki szereti a mákos süteményeket annak érdemes kipróbálni. Tortának is készíthető., akár szülinapi tortának.

Szülinapi mákos torta készítéshez tippek: több tojással kell készíteni, hogy magasabb legyen a piskóta és a krémet érdemes duplázni, így három rétegbe is lehet tölteni a mákos piskótát.

Gluténmentesen, kukoricaliszttel, kukoricadarával is készíthetjük, a liszt egy részét cseréljük le a mákkal : Kukoricalisztes gluténmentes süti recept

Mákos kevert recept

  • 5 db tojás
  • 100 g mák darálva ( ha kevesebb mákkal készítenénk, akkor 50 g mákot és 200 g lisztet használjunk )
  • 150 g liszt
  • 150 g cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 75 ml olaj vagy 80 g vaj
  • 175 g joghurt ( 1 doboz )
  • 1/3 teáskanál só
  • 1 cs. sütőpor ( 2 teáskanál )
  • reszelt citromhéj

Citromos mascarpone krém recept:

  • 250 g mascarpone
  • 60 g porcukor
  • 10 g vaníliás cukor ( 1 csomag)
  • 100 ml tejszín ( 30%-os) – a tejszín elhagyható igény szerint
  • 1 evőkanál friss citromlé

Mákos kevert készítése

    1. Előmelegítem a sütőt 180°C-ra . Megdarálom a mákot.
    2. Szétválasztom a tojásokat. Egy mélyebb tálban felverem a robotgéppel a tojásfehérjét, utána keverem hozzá a cukrot, majd a tojások sárgáját, a lisztet a sütőporra, mákot, zsiradékot, joghurtot és a reszelt citromhéjat, sót. Az egészet összekeverem.
    3. Sütőpapírral bélelt vagy vajazott, lisztezett sütőformába töltjük a mákos keveréket. Süthetjük tortaformában (24-26 cm) vagy akár kisebb téglalap alakú tepsiben is. 180°C–os sütőben, alsó-felső sütési módnál készre sütjük a mákos kevertet. Villával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.
  1. Ameddig sül a sütemény, addig elkészítjük a citromos mascarponét. Egy robotgéppel átkeverjük a mascarponét, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és a citromlét. Lazíthatjuk 100 ml felvert tejszínhabbal is. Amíg a piskóta kihűl addig hűtőben tároljuk a krémet.
  2. A kihűlt mákos kevertre tesszük a krémet, ízlés szerint díszítjük és tálalásig a hűtőben tároljuk. Tetszés szerint szeleteljük.

mákos kevert citromos mascarpone krém

mákos kevert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük