Egyszerű, gyorsan elkészíthető joghurtos muffin alapreceptem. Készíthetünk csokidarabos muffint is, vagy gyümölcsökkel, reszelt répával, dióval, mandulával, mákkal, sütőtökkel gazdagíthatjuk...szezonálisan bármilyen variációval elkészíthetjük. Sőt a lisztet vagy egy részét dióval, mákkal, mandulával ki is válthatjuk. További muffin ötletek a recept alján.
JOGHURTOS MUFFIN ALAPRECEPT:
- 3 db tojás
- 250 g liszt
- 150 g cukor vagy ízlés szerint ( attól függően, hogy édes csoki darabokkal, vagy savanykásabb gyümölccsel gazdagítjuk)
- 1/4 teáskanál só
- 175 g (1 doboz) joghurt vagy 100-150ml tej
- 50 ml olaj vagy 60 g vaj olvasztva
- vanília
- kis reszelt citromhéj (opcionális)
- 2 teáskanál sütőpor ( 1 csomag )
- bármilyen gyümölcs vagy csoki darabok, mandula stb.
JOGHURTOS MUFFIN ELKÉSZÍTÉSE:
- A sütőt előmelegítem 170-180 °C-ra. A tojásokat feltöröm egy mélyebb tálba és a cukorral krémes, világos állagúra keverem a robotgéppel.
- Minden egyéb alapanyagot hozzáadok a gyümölcsöket, csokit kivéve és alaposan összekeverem. Ha a tésztájába szeretnék csokit is tenni, akkor beleforgatok egy nagy marék durvára vágott csokit, vagy csokipasztillát
- Muffin papírral bélelt muffin tepsibe teszek a tésztából kb 2 nagy evőkanállal, nagyjából a muffin papír 2/3 részéig. A tetejükre is szórók csokit, vagy gyümölcsöt, mandulát stb.
- 180°C-os sütőben, alsó-felső sütési módnál készre sütöm a muffinokat. (nagyjából 15 perc) Villával átszúrva ellenőrzöm, hogy átsült-e a belseje. Sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyom. Kb 16-20 db muffin lesz a megadott mennyiségből.
További muffin recept variációk: csokidarabos muffin, gyümölcsös muffin, csokis kakaós muffin, joghurtos túrós muffin