MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

farsangi fánk

Fánk – Farsangi

Szeretem ezt a fánk receptet, könnyű a tésztája, finom ízletes. Igazi szalagos, farsangi fánk 🙂 A szalag persze nem mindig sikerül, vagy nem is mindig törekszünk rá.. de enélkül is jóízűen elfogyasztjuk. a lekvárral gazdagon megkent fánkokat. 🙂

Fánk recept – hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag porélesztő vagy friss élesztő : 2,5 dkg
  • 4 dkg cukor  ( 4 csapott evőkanál ) 
  • + 1 csomag vaníliás cukor 
  • 2 tojássárgája ( vagy 1 db egész tojás )
  • 7 dkg lágy vaj 
  • 1 bögre tej ( 2,5 – 3 dl )
  • 1/2 teáskanál só
  • olaj a sütéshez, porcukor, lekvár a tetejére

Fánk elkészítése:

  1. A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére szórom a cukrot, rá a porélesztőt, majd a meleg, de nem forró bögre tejjel leöntöm az egészet.
  2. Hozzákeverem a többi összetevőt és összegyúrom. Majd meleg helyen kelni hagyom legalább 1/2 órát, de inkább 1 órát. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom, nem túl vékonyra, kb 1, 5 – 2 cm vastagságúra.
  3. Kiszaggatom a fánkokat egy fánk szaggatóval, Megint kelni hagyom kb 20 -30 percet.
  4. Majd felforrósított bő olajba közepes lángon kisütöm a fánkokat. Mielőtt beteszem az olajba, a közepébe egy kis mélyedést készítek az ujjaimmal.(Fontos, hogy közepes, mérsékelt nem túl forró olajban süssük ki a fánkokat , hogy belül ne legyen nyers, kívül meg égett a fánk!!) A mélyedéses oldalával lefelé kezdem sütni, fedő alatt, majd megfordítom és már fedő nélkül sütöm. Mindkét oldalukat kb 1-2 percig (oldalanként)
  5. Papírszalvétára szedem a fánkokat. Porcukorral, lekvárral tálaljuk. 🙂fánk készítése

    fánk receptfarsangi fánkEzt a fánk receptet már többször kipróbáltam.fánk

farsangi fánk

 

Érdemes kipróbálni a túrófánkot is, ott nem kell a kelesztésre várni, rögtön süthető. További fánk receptek: sütőben sült fánk, túrós csöröge, csöröge fánk: itt

 

 

Szólj hozzá!