Szeretem ezt a fánk receptet, könnyű a tésztája, finom ízletes. Igazi szalagos, farsangi fánk 🙂

Fánk recept – hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag porélesztő vagy friss élesztő kb 2,5 dkg
  • 3 normál evőkanál cukor + 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 tojás sárgája
  • 7 dkg vaj olvasztva
  • 1 bögre tej (2,5 dl )
  • 1/2 teáskanál só
  • olaj a sütéshez, porcukor, lekvár a tetejére

Fánk elkészítése:

  1. A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére szórom a cukrot, rá a porélesztőt, majd a meleg, de nem forró bögre tejjel leöntöm az egészet.
  2. Hozzákeverem a többi összetevőt és összegyúrom. Majd meleg helyen kelni hagyom legalább 1/2 órát, de inkább 1 órát. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom, nem túl vékonyra, kb 1, 5 – 2 cm vastagságúra.
  3. Kiszaggatom a fánkokat egy fánk szaggatóval, Megint kelni hagyom kb 20 percet.
  4. Majd felforrósított bő olajba közepes lángon kisütöm a fánkokat. Mielőtt beteszem az olajba, a közepébe egy kis mélyedést készítek az ujjaimmal.(Fontos, a közepes láng, hogy belül ne legyen nyers, kívül meg égett a fánk!!) A mélyedéses oldalával lefelé kezdem sütni, fedő alatt, majd megfordítom és már fedő nélkül sütöm. Mindkét oldalukat kb 1-2 percig sütöm (oldalanként)
  5. Papírszalvétára szedem a fánkokat. Porcukorral, lekvárral tálaljuk. 🙂farsangi fánk

Érdemes kipróbálni a túrófánkot is, ott nem kell a kelesztésre várni, rögtön süthető.