farsangi fánk

Farsangi fánk

Szeretem ezt a fánk receptet, könnyű, finom ízletes a tésztája. Igazi szalagos, farsangi fánk 🙂 A szalag persze nem mindig sikerül, vagy nem is mindig törekszünk rá, de enélkül is jóízűen elfogyasztjuk. a lekvárral vagy csokival gazdagon megkent fánkokat. 🙂

Farsangi fánk recept, hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag instant élesztő vagy friss élesztő : 2,5 dkg
  • 4 dkg cukor  ( 4 csapott evőkanál ) 
  • + 1 csomag vaníliás cukor 
  • 2 tojássárgája ( vagy 1 db egész tojás )
  • 7 dkg lágy vaj 
  • 1 bögre tej ( 2,5 – 3 dl )
  • 1/2 teáskanál só
  • olaj a sütéshez, porcukor, lekvár a tetejére

Farsangi Fánk elkészítése:

  1. A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére szórom a cukrot, rá az instant élesztő, majd egy bögrényi meleg, de nem forró  tejjel leöntöm az egészet. (Friss élesztőt használva a langyos tejhez teszek egy kanál cukrot, belemorzsolom a friss élesztőt, picit hagyom felfutni és utána öntöm a liszthez.)
  2. Hozzákeverem a többi összetevőt és összegyúrom. Majd letakarva, szobahőmérsékleten kelni hagyom a tésztát legalább 35-45 percig. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom, nem túl vékonyra, kb 1, 5 – 2 cm vastagságúra.
  3. Kiszaggatom a fánkokat pohárral vagy egy nagyobb pogácsa szaggatóval. Megint kelni hagyom kb. 20 percet.
  4. Majd felforrósított bő olajba közepes lángon kisütöm a fánkokat. Fontos, hogy elég forró legyen az olaj, amikor elkezdjük sütni, de utána ne túl magas, hanem közepes, hőmérsékelten süssük ki a fánkokat, hogy belül ne maradjon nyers a tészta, át tudjon sülni megfelelően. Mielőtt beteszem az olajba, a közepébe egy kis mélyedést készítek az ujjaimmal. A fánkot mélyedéses oldalával lefelé kezdem sütni, fedő alatt, majd, ha az alsó fele megsült, akkor megfordítom és már fedő nélkül sütöm meg a másik felét. Annyi fánkot süssünk egyszerre, amennyi kényelmesen elfér a serpenyőben.
  5. Papírszalvétára szedem a fánkokat, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj. Porcukorral, lekvárral tálalom. 🙂 

  1. fánk készítése

    fánk receptfarsangi fánkEzt a fánk receptet már többször kipróbáltam.fánk

farsangi fánk

 

Érdemes kipróbálni a túrófánkot is, ott nem kell a kelesztésre várni, rögtön süthető. Aki pedig csokis finomságra vágyik, annak ajánlom az amerikai csokis fánk receptet. További finom fánk receptek: sütőben sült fánk, túrós csöröge, csöröge fánk: itt

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük