MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

burgonyás lángos recept

Burgonyás lángos recept

Egyik vendéglátáskor kicsit túllőttünk a célon és sokféle ételt, köretet készítettünk, ezért jelentős mennyiségű krumplipüré megmaradt.

Kaptam a lehetőségen, hogy amit egyébként ritkán készítek most végre elkészítsem ez pedig vagy a krokett vagy a burgonyás lángos, most az utóbbira esett a választás. Nagyon finom lángosok lettek, kiadós mennyiségben. 

Burgonyás lángos:

  • 70 dkg liszt
  • 70 dkg sózott, tejes, vajas krumplipüré vagy áttört főtt krumpli
  • 5 dkg élesztő vagy 2 csomag élesztőpor
  • só ízlés szerint
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 dl tej

Burgonyás lángos elkészítése:

  1. Az áttört kihűlt krumplit vagy burgonyapürét egy mély tálba teszem. Hozzákeverem a lisztet, sót. Egy pohár langyos tejbe teszem a cukrot, belemorzsolom a friss élesztőt, miután felfutott az élesztő hozzákeverem a burgonyás lisztes keverékhez. (Élesztőpornál csak elkeverem a port a liszttel, hozzáadom a sót, cukrot, burgonyát és a langyos tejet.) Az egészet összekeverem, dagasztom pár percet, majd huzattól védett helyen kelni hagyom 40-60 percet.
  2. Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítom és lisztezett sodrófával kinyújtom nem túl vékonyra. Egy nagyobb bögrével lángosokat szaggatok belőle.
  3. Sütés előtt egyenkánt kicsit széthúzom a lángosokat, hogy a közepe vékonyabb legyen. Bő, forró olajba teszem és közepes-nagy lángon megsütöm a lángos mindkét felét, szép ropogósra. Papírtörlőre teszem és frissen melegében tálalom. Tejföllel, sajttal, fokhagymával gazdagíthatjuk.

Kevesebb burgonyapüréből is készíthetünk krumplis lángost, annak a receptje Itt található.

Szólj hozzá!