burgonyás lángos recept

Burgonyás lángos recept

Egyik vendéglátáskor kicsit túllőttünk a célon és sokféle ételt, köretet készítettünk, ezért jelentős mennyiségű krumplipüré megmaradt.

Kaptam a lehetőségen, hogy amit egyébként ritkán készítek, most végre elkészítsem ez pedig vagy a krokett vagy a burgonyás lángos, az utóbbira esett a választás. Nagyon finom lángosok lettek, kiadós mennyiségben. 

Ráadásul a nyújtással se kell, foglalkozni ( így mosogatni is kevesebbet kell.. ), mert remekül lehet kézzel szaggatni,  formázni a lágosokat.

BURGONYÁS LÁNGOS RECEPT MARADÉK PÜRÉBŐL

  • 70 dkg liszt
  • 70 dkg sózott, tejes, vajas krumplipüré vagy áttört főtt krumpli
  • 5 dkg élesztő vagy 2 csomag élesztőpor
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dl tej

BURGONYÁS LÁNGOS KÉSZÍTÉSE MARADÉK PÜRÉBŐL

  1. A  burgonyapürét egy mély tálba teszem. Hozzákeverem a lisztet, sót. Egy pohár langyos tejbe teszem a cukrot, belemorzsolom a friss élesztőt, miután felfutott az élesztő hozzákeverem a burgonyás lisztes keverékhez. (Élesztőpornál csak elkeverem a port a liszttel, hozzáadom a sót, cukrot, burgonyát és a langyos tejet.) Az egészet összekeverem, dagasztom pár percet, majd huzattól védett helyen kelni hagyom 40-60 percet.
  2. Miután megkelt a tészta, a kelesztő tálban hagyom és egy tányért helyezek mellé. Picit beolajozom a tányért és a tésztából lecsípek egy lángosnak való darabot a megkelt egész tésztából. A lecsípett tésztát picit olajos kézzel, a levegőben tartva elkezdem széthúzni lángos formára, majd a picit beolajozott tányérra helyezem. ( Ha valakinek egyszerűbb a tányéron is formázhatja a tésztát. ) Készíthetünk kisebb, nagyobb lángost. Amíg sül majd az első lángos, addig, ugyanígy előkészítem a másik adag lángostésztát. Nem fontos egyszerre kisütni, az összes lángost. A tálban megkelt tészta tetejét picit olajozzuk be és tegyünk rá folpackot, így hűtőben eláll 1-2 napig biztosan. 
  3. Felhevítem a bő olajat.  Fontos, hogy valóban forró legyen az olaj mielőtt az első lángostésztát beletennénk a serpenyőbe, különben nagyon megszívja magát az olajjal. Sütés előtt még egyszer széthúzom a lángost mielőtt beteszem a serpenyőbe, hogy a közepe vékonyabb legyen, ne ugorjon össze a tészta. Bő, forró olajba közepes-nagyobb hőmérsékleten megsütöm a lángos mindkét felét, szép ropogósra.  Papírtörlőre teszem és frissen melegében tálalom. Tejföllel, sajttal, fokhagymával is gazdagíthatjuk, de magában is finom.

burgonyás lángos recept maradék krumplipüréből

Ezek a burgonyás lángosok nagyon finomak magukban is, vagy fokhagymával, tejföllel, sajttal is, mint az egyszerű piaci lángos.

Süthetünk kisebb, vékonyabb ropogósabb lángosokat, vagy nagyobb puhábbakat is, ízlésünknek megfelelően.

Nemcsak krumplipüréből, hanem frissen főzött krumpliból is készíthetjük a burgonyás lángost. Arra figyeljünk, hogy kihűlt krumplival  dolgozzunk és adjunk 5 dkg vajat a tésztához.

Kevesebb burgonyapüréből is készíthetünk krumplis lángost, annak a receptje Itt található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük