MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

narancsos répatorta recept

Narancsos Répatorta recept

Ez a narancsos répatorta az egyik kedvenc ünnepi süteményem. Receptje egyszerű, viszont  gazdag “téli” ízvilágú. Narancsos, fahéjas, diós,  házias sütemény finom mascarpone krémmel.

Krém nélkül, csak úgy magában is nagyon finom a répatorta, de a kifejezetten édesszájúak tehetnek bele több cukrot a krém nélküli változatnál.  A csoki és a narancs is jól passzol együtt, ezért csokimázzal is érdemes kipróbálni, ha valaki nem szereti a mascarponét. 

Lehet tortaként is készíteni, de nagyobb tepsiben sütve kis szeletekre vágva, igazi különleges vendégváró. Ebben a receptben a süti változat képeit és leírását osztom meg.

Aki még nem kóstolt répás sütit, bátran próbálja ki! Nincs répa íze a sütinek, viszont a répa nedvessége és a dió miatt garantáltan nem lesz száraz a répás piskóta. A mascarpone krém koronázza meg a desszertet és ha teszünk rá friss mandarin szeleteket, akkor igazi ízorgiát élhetünk át…

Narancsos Répatorta recept:

  • 300 g liszt
  • 300 g reszelt répa ( kis lyukú reszelőn reszelve )
  • 250 g cukor  ( lehet barna, sőt.. )
  • 150 g darált dió vagy mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/3 teáskanál só
  • 5 egész tojás
  • 50 ml olaj
  • fél narancs leve kb 70 ml
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 2-3 teáskanál reszelt narancshéj
  • 1 enyhén púpos teáskanál fahéj ( lehet hozzátenni mézeskalács fűszerkeveréket is, ízlés szerint )

Tetejére, mascarpone krém:

  • 250 g mascarpone
  • 70 g porcukor ( lehet egy része vaníliás cukor )
  • nagyon finom még friss gyümölccsel is pl. mandarin gerezdekkel
  • extrák:
  • + bele lehet tenni a krémbe egy teáskanálnyi narancslét, pici fahéjat
  • torta formánál, ha három részbe vágjuk a piskótát, akkor duplázzuk a krém mennyiséget és keverhetünk hozzá vajat, tejszínt is. Leírás: itt

Varázsold újjá a konyhád >> MesiNasi Ajánlásával >> Kattints a képre

Öntapadós Tapéta Csempematrica Webshop

Narancsos Répatorta elkészítése:

  1. A répát lereszelem a kis lyukú reszelőn és egy tálba teszem. Egy másik tálban a  robotgéppel az egész tojásokat  és a  cukrot felverem  világos sárgára, krémes állagúra. Ezután  hozzáadom az összes tésztába való alapanyagot: répa, olaj, liszt, dió, fűszerek, narancslé és  narancshéj, sütőpor, szódabikaróna, só. Homogén állagúra keverem.
  2. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett kb 25×35 cm-es tepsibe teszem a répás masszát.  Fontos, hogy előmelegített sütőbe tegyük, de 170-180°C-nál ne legyen melegebb a sütő, hogy szép lassan át tudjon sülni. kb 35-45 perc a sütési idő.  Villával sütés közben ellenőrzöm, hogy átsült-e, ha nem ragad a villára a tészta, akkor kész. Miután kiveszem a sütőből hagyom kihűlni.
  3. Ameddig hűl a répatorta, addig robotgéppel összekeverem a mascarponét és a porcukrot. Lehet hozzáadni pici fahéjat, egy-két evőkanál narancslét is ízlés szerint. 
  4. A kihűlt répatortára tesszük a krémet és a hűtőben egy kicsit állni hagyjuk, hogy igazán összeérjenek az ízek és a krém  megdermedjen.  Szeleteljük nekünk tetsző formára, méretűre. Dekorcukorral vagy marcipánnal is díszíthetjük. 
  5. Egyszerű módon készíthetünk kis sárgarépa marcipánt színes marcipánból. Lecsípünk egy kicsi darabot a sárga marcipánból, répa formára sodorjuk és hozzátapasztunk egy picike zöld marcipánt. Villával kis mélyedéseket nyomunk a répára és  a zöld részt pedig három részre vágjuk a villával 
répatorta recept

narancsos répatorta recept

narancsos répatorta recept

répatorta recept

 

Szólj hozzá!