Ez a narancsos répatorta az egyik kedvenc ünnepi süteményem. Receptje egyszerű, viszont gazdag “téli” ízvilágú. Narancsos, fahéjas, diós, házias sütemény finom mascarpone krémmel.
Krém nélkül, csak úgy magában is nagyon finom a répatorta, de a kifejezetten édesszájúak tehetnek bele több cukrot a krém nélküli változatnál. A csoki és a narancs is jól passzol együtt, ezért csokimázzal is érdemes kipróbálni, ha valaki nem szereti a mascarponét.
Lehet tortaként is készíteni, de nagyobb tepsiben sütve kis szeletekre vágva, igazi különleges vendégváró. Ebben a receptben a süti változat képeit és leírását osztom meg.
Aki még nem kóstolt répás sütit, bátran próbálja ki! Nincs répa íze a sütinek, viszont a répa nedvessége és a dió miatt garantáltan nem lesz száraz a répás piskóta. A mascarpone krém koronázza meg a desszertet és ha teszünk rá friss mandarin szeleteket, akkor igazi ízorgiát élhetünk át…
NARANCSOS RÉPATORTA RECEPT:
- 300 g liszt
- 300 g reszelt répa ( kis lyukú reszelőn reszelve )
- 250 g cukor ( lehet barna, sőt.. )
- 150 g darált dió vagy mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/3 teáskanál só
- 5 egész tojás
- 50 ml olaj
- fél narancs leve kb 70 ml
- 1 cs. sütőpor
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 2-3 teáskanál reszelt narancshéj
- 1 enyhén púpos teáskanál fahéj ( lehet hozzátenni mézeskalács fűszerkeveréket is, ízlés szerint )
MASCARPONE KRÉM:
- 250 g mascarpone
- 70 g porcukor ( lehet egy része vaníliás cukor )
- nagyon finom még friss gyümölccsel is pl. mandarin gerezdekkel
- extrák:
- + bele lehet tenni a krémbe egy teáskanálnyi narancslét, pici fahéjat
- torta formánál, ha három részbe vágjuk a piskótát, akkor duplázzuk a krém mennyiséget és keverhetünk hozzá vajat, tejszínt is. Leírás: itt
NARANCSOS RÉPATORTA KÉSZÍTÉSE:
- A répát lereszelem a kis lyukú reszelőn és egy tálba teszem. Egy másik tálban a robotgéppel az egész tojásokat és a cukrot felverem világos sárgára, krémes állagúra. Ezután hozzáadom az összes tésztába való alapanyagot: répa, olaj, liszt, dió, fűszerek, narancslé és narancshéj, sütőpor, szódabikaróna, só. Homogén állagúra keverem.
- Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett kb 25×35 cm-es tepsibe teszem a répás masszát. Fontos, hogy előmelegített sütőbe tegyük, de 170-180°C-nál ne legyen melegebb a sütő, hogy szép lassan át tudjon sülni. kb 35-45 perc a sütési idő. Villával sütés közben ellenőrzöm, hogy átsült-e, ha nem ragad a villára a tészta, akkor kész. Miután kiveszem a sütőből hagyom kihűlni.
- Ameddig hűl a répatorta, addig robotgéppel összekeverem a mascarponét és a porcukrot. Lehet hozzáadni pici fahéjat, egy-két evőkanál narancslét is ízlés szerint.
- A kihűlt répatortára tesszük a krémet és a hűtőben egy kicsit állni hagyjuk, hogy igazán összeérjenek az ízek és a krém megdermedjen. Szeleteljük nekünk tetsző formára, méretűre. Dekorcukorral vagy marcipánnal is díszíthetjük.
- Egyszerű módon készíthetünk kis sárgarépa marcipánt színes marcipánból. Lecsípünk egy kicsi darabot a sárga marcipánból, répa formára sodorjuk és hozzátapasztunk egy picike zöld marcipánt. Villával kis mélyedéseket nyomunk a répára és a zöld részt pedig három részre vágjuk a villával
Kör alakú répatorta részletes leírása >>
További mascarponés torta ajánló: gyors, kérmes mascarponés gesztenyetorta és finom, lágy áfonyás sajttorta recept.
További mascarpone süti receptek>>