Ez a narancsos répatorta az egyik kedvenc ünnepi süteményem. Receptje egyszerű, viszont gazdag „téli” ízvilágú. Narancsos, fahéjas, diós, házias sütemény finom mascarpone krémmel.
Krém nélkül, csak úgy magában is nagyon finom a répatorta, de a kifejezetten édesszájúak tehetnek bele több cukrot a krém nélküli változatnál. A csoki és a narancs is jól passzol együtt, ezért csokimázzal is érdemes kipróbálni, ha valaki nem szereti a mascarponét.
Lehet tortaként is készíteni, de nagyobb tepsiben sütve kis szeletekre vágva, igazi különleges vendégváró. Ebben a receptben a süti változat képeit és leírását osztom meg.
Aki még nem kóstolt répás sütit, bátran próbálja ki! Nincs répa íze a sütinek, viszont a répa nedvessége és a dió miatt garantáltan nem lesz száraz a répás piskóta. A mascarpone krém koronázza meg a desszertet és ha teszünk rá friss mandarin szeleteket, akkor igazi ízorgiát élhetünk át…
NARANCSOS RÉPATORTA RECEPT:
- 300 g liszt
- 300 g reszelt répa ( kis lyukú reszelőn reszelve )
- 250 g cukor ( lehet barna, sőt.. )
- 150 g darált dió vagy mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/3 teáskanál só
- 5 egész tojás
- 50 ml olaj
- fél narancs leve kb 70 ml
- 1 cs. sütőpor
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 2-3 teáskanál reszelt narancshéj
- 1 enyhén púpos teáskanál fahéj ( lehet hozzátenni mézeskalács fűszerkeveréket is, ízlés szerint )
MASCARPONE KRÉM:
- 250 g mascarpone
- 70 g porcukor ( lehet egy része vaníliás cukor )
- nagyon finom még friss gyümölccsel is pl. mandarin gerezdekkel
- extrák:
- + bele lehet tenni a krémbe egy teáskanálnyi narancslét, pici fahéjat
- torta formánál, ha három részbe vágjuk a piskótát, akkor duplázzuk a krém mennyiséget és keverhetünk hozzá vajat, tejszínt is. Leírás: itt
NARANCSOS RÉPATORTA KÉSZÍTÉSE:
- A répát lereszelem a kis lyukú reszelőn és egy tálba teszem. Egy másik tálban a robotgéppel az egész tojásokat és a cukrot felverem világos sárgára, krémes állagúra. Ezután hozzáadom az összes tésztába való alapanyagot: répa, olaj, liszt, dió, fűszerek, narancslé és narancshéj, sütőpor, szódabikaróna, só. Homogén állagúra keverem.
- Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett kb 25×35 cm-es tepsibe teszem a répás masszát. Fontos, hogy előmelegített sütőbe tegyük, de 170-180°C-nál ne legyen melegebb a sütő, hogy szép lassan át tudjon sülni. kb 35-45 perc a sütési idő. Villával sütés közben ellenőrzöm, hogy átsült-e, ha nem ragad a villára a tészta, akkor kész. Miután kiveszem a sütőből hagyom kihűlni.
- Ameddig hűl a répatorta, addig robotgéppel összekeverem a mascarponét és a porcukrot. Lehet hozzáadni pici fahéjat, egy-két evőkanál narancslét is ízlés szerint.
- A kihűlt répatortára tesszük a krémet és a hűtőben egy kicsit állni hagyjuk, hogy igazán összeérjenek az ízek és a krém megdermedjen. Szeleteljük nekünk tetsző formára, méretűre. Dekorcukorral vagy marcipánnal is díszíthetjük.
- Egyszerű módon készíthetünk kis sárgarépa marcipánt színes marcipánból. Lecsípünk egy kicsi darabot a sárga marcipánból, répa formára sodorjuk és hozzátapasztunk egy picike zöld marcipánt. Villával kis mélyedéseket nyomunk a répára és a zöld részt pedig három részre vágjuk a villával
Kör alakú répatorta részletes leírása >>
További mascarponés torta ajánló: gyors, kérmes mascarponés gesztenyetorta és finom, lágy áfonyás sajttorta recept.
További mascarpone süti receptek>>
3 Responses
Tisztelt Mesinasi!
Húsvét közeledtével készülök répatortát, vagy répasütit készíteni.
Kérdezni szeretném, hogy az Ön leírt receptben az 50ml olaj tényleg elegendő, vagy esetleg elírás. Mivel az eddig olvasott más receptek 150-200 ml olaj hozzáadásával készítik hasonló mennyiségű liszt, cukor mennyiséggel.
Válaszát megköszönve
Üdvözlettel
Zsuzsa
Kedves Zsuzsa! Nen elírás, valóban nem teszek bele több olajat, mert feleslegesnek érzem. A répának is van nedvességtartalma és a dió is olajos emiatt nem lesz száraz a süti. Arra kell csak ügyelni, hogy jól átsüljön a répás piskóta. Remélem ízleni fog az elkészült süti!
Üdvözlettel: Mesi
Köszönöm válaszát, megpróbálkozom vele!🙂