narancsos répatorta mascarpone krémmel

Narancsos Répatorta recept

Ez a mennyei narancsos répatorta az egyik kedvenc ünnepi, kaácsonyi süteményem. Az alap egy gazdag, „téli” ízvilágú kevert piskóta, a narancsnak, fahéjnak és a dónak köszönhetően, amit nagyon jól kiegészít a könnyű mascarpone krém. Receptje és elkészítése egyszerű, érdemes kipróbálni ezt a házias, finom desszertet.

Krém nélkül, csak úgy magában is nagyon finom a répatorta, a kifejezetten édesszájúak tehetnek bele több cukrot a krém nélküli változatnál.  A csoki és a narancs is jól passzol együtt, ezért csokimázzal is érdemes kipróbálni, ha valaki nem szereti a mascarponét. 

Lehet tortaként is készíteni, de nagyobb tepsiben sütve kis szeletekre vágva, igazi különleges vendégváró. Ebben a receptben a süti változat képeit és leírását osztom meg.

Aki még nem kóstolt répás sütit, bátran próbálja ki! Nincs répa íze a sütinek, viszont a répa nedvessége és a dió miatt garantáltan nem lesz száraz a piskóta. A mascarpone krém koronázza meg a desszertet és ha teszünk rá friss mandarin szeleteket, akkor igazi ízorgiát élhetünk át…

NARANCSOS RÉPATORTA RECEPT:

  • 300 g liszt
  • 300 g reszelt répa ( kis lyukú reszelőn reszelve )
  • 250 g cukor  ( lehet barna, sőt.. )
  • 150 g darált dió vagy mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/3 teáskanál só
  • 5 egész tojás
  • 50 ml olaj
  • fél narancs leve kb 70 ml
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 2-3 teáskanál reszelt narancshéj
  • 1 enyhén púpos teáskanál fahéj ( lehet hozzátenni mézeskalács fűszerkeveréket is, ízlés szerint )

MASCARPONE KRÉM:

  • 250 g mascarpone
  • 70 g porcukor ( lehet egy része vaníliás cukor )
  • nagyon finom még friss gyümölccsel is pl. mandarin gerezdekkel
  • extrák:
  • + bele lehet tenni a krémbe egy teáskanálnyi narancslét, pici fahéjat
  • torta formánál, ha három részbe vágjuk a piskótát, akkor duplázzuk a krém mennyiséget és keverhetünk hozzá vajat, tejszínt is. Leírás, kép : mascarponés répatorta torta formában >>

NARANCSOS RÉPATORTA KÉSZÍTÉSE:

  1. A répát lereszelem a kis lyukú reszelőn és egy tálba teszem. Egy másik tálban a  robotgéppel az egész tojásokat  és a  cukrot felverem  világos sárgára, krémes állagúra. Ezután  hozzáadom az összes tésztába való alapanyagot: répa, olaj, liszt, dió, fűszerek, narancslé és  narancshéj, sütőpor, szódabikaróna, só. Homogén állagúra keverem.
  2. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett kb 25×35 cm-es tepsibe teszem a répás masszát.  Fontos, hogy előmelegített sütőbe tegyük, de 170-180°C-nál ne legyen melegebb a sütő, hogy szép lassan át tudjon sülni. kb 35-45 perc a sütési idő.  Villával sütés közben ellenőrzöm, hogy átsült-e, ha nem ragad a villára a tészta, akkor kész. Miután kiveszem a sütőből hagyom kihűlni.
  3. Ameddig hűl a répatorta, addig robotgéppel összekeverem a mascarponét és a porcukrot. Lehet hozzáadni pici fahéjat, egy-két evőkanál narancslét is ízlés szerint. 
  4. A kihűlt répatortára tesszük a krémet és a hűtőben egy kicsit állni hagyjuk, hogy igazán összeérjenek az ízek és a krém  megdermedjen.  Szeleteljük nekünk tetsző formára, méretűre. Dekorcukorral vagy marcipánnal is díszíthetjük. 
  5. Egyszerű módon készíthetünk kis sárgarépa marcipánt színes marcipánból. Lecsípünk egy kicsi darabot a sárga marcipánból, répa formára sodorjuk és hozzátapasztunk egy picike zöld marcipánt. Villával kis mélyedéseket nyomunk a répára és  a zöld részt pedig három részre vágjuk a villával 

 

 

karácsonyi sütemények narancsos répatorta

 

 

narancsos répatorta recept

 

narancsos répatorta recept

 

répatorta recept

Kör alakú répatorta részletes leírása >>

További mascarponés torta ajánló: gyors, kérmes mascarponés gesztenyetorta és finom, lágy áfonyás sajttorta recept.

Marcipános mascarponés torta

További mascarpone süti receptek>>

 

7 Responses

  1. megcsináltam, fantasztikus lett, aki csak kóstolta, el volt tőle ájulva ☺️ én tettem hozzá pluszba egy kis apróra vágott diót és mazsolát is, meg egy picit több krémet tettem a tetejére

  2. Tisztelt Mesinasi!
    Húsvét közeledtével készülök répatortát, vagy répasütit készíteni.
    Kérdezni szeretném, hogy az Ön leírt receptben az 50ml olaj tényleg elegendő, vagy esetleg elírás. Mivel az eddig olvasott más receptek 150-200 ml olaj hozzáadásával készítik hasonló mennyiségű liszt, cukor mennyiséggel.
    Válaszát megköszönve
    Üdvözlettel
    Zsuzsa

    1. Kedves Zsuzsa! Nen elírás, valóban nem teszek bele több olajat, mert feleslegesnek érzem. A répának is van nedvességtartalma és a dió is olajos emiatt nem lesz száraz a süti. Arra kell csak ügyelni, hogy jól átsüljön a répás piskóta. Remélem ízleni fog az elkészült süti!
      Üdvözlettel: Mesi

  3. Isteni finom lett! Mindenkinek ajánlom, könnyen, gyorsan elkészül, s még gyorsabban elfogy….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük