marcipános mascarponés torta

Marcipános mascarponés torta

Szülinapra készült ez a mennyei marcipános mascarponés torta. Fahéjas ízvilágának köszönhetően nemcsak szülinapi tortának, hanem ünnepi karácsonyi tortaként is érdemes elkészíteni. Egyszerűen, gyorsan összeállítható desszert, így idő hiányában is könnyen elkészíthetjük.

A receptben leírt mennyiség 26 cm-es tortaformához elegendő, amiből 16 nagy vagy 20 kisebb szeletes torta süthető.

A tortát 200 g-os friss, puha marcipánmasszával (pl. lidl-ben kapható jó áron, finom, friss marcipánmassza) borítottam, amit 2 sütőpapír között sodrófával nyújtottam vékonyra. A biztonság kedvéért érdemes 2 adaggal beszerezni, ha nem lenne elég egy massza, legyen miből pótolni.

Tipp: pl. szilvalekvárt, vagy áfonyalekvárt is kenhetünk a piskóta és a krém közé.

MARCIPÁNOS MASCARPONÉS TORTA RECEPT

répatorta piskóta:

  • 6 db tojás
  • 150 g megpucolt répa
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 220 g liszt
  • 70 g olvasztott, kihűlt vaj/margarin vagy 0,5 dl olaj
  • 2 g só
  • 1 csomag sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1/2 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék – elhagyható, lehet csak fahéj

fahéjas mascarpone krém:

  • 500 g mascarpone krémsajt
  • 150 g porcukor
  • 20 g vaníliás cukor ( 2 csomag )
  • pici fahéj
  • 200 ml 30%-os habtejszín
  • 50 g lágy vaj
  • 1 csomag habfixáló

tetejére: 200-250 g puha, friss marcipánmassza (lidl) attól függően mennyire tudjuk, vagy szeretnénk vékonyra nyújtani.

MARCIPÁNOS MASCARPONÉS TORTA ELKÉSZÍTÉSE

  1. A répát lereszeljük a kis lyukú reszelőn és egy tálba tesszük. Egy másik tálban robotgéppel az egész tojásokat és a cukrot világosra, krémes állagúra keverjük. Ezután hozzáadjuk az összes tésztába való alapanyagot a reszelt répával együtt, és robotgéppel jól átkeverjük.
  2. Öntsük bele a nyers piskótamasszát egy sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett 26cm átmérőjű tortaformába. 180°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt süssük készre a piskótát. Villával sütés közben ellenőrizzük, hogy átsült-e a piskóta közepe, ha nem ragad a villára a tészta, akkor kész. Sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk hűlni.
  3. Ameddig hűl a répatorta, addig robotgéppel keverjük össze a mascarponét és a porcukrot, vaníliás cukrot, pici fahéjat. A habtejszínt felverjük keményre a habfixálót is hozzáadagolva. A hab egy részét adjuk a mascarponés részhez, lazítsuk át vele, majd a többi habot is keverjük a krémhez.
  4. Vágjuk 3 részre a kihűlt piskótát és töltsük meg a krémmel, úgy, hogy a tetejére és az oldalára, díszítésre is maradjon. 
  5. A friss, puha marcipánmasszát két nagyobb darab sütőpapír között sodrófával nyújtsuk nagyra. A tortaformát használjuk mércének, hogy ahhoz képest még annyival nyújtsuk még nagyobb átmérőjűre, amennyi a torta magassága. Egy gyors mozdulattal helyezzük a kinyújtott marcipánt a krémmel kívül is megkent tortára. Szépen simítsuk rá, a maradék krémet tegyük nyomózsákba és díszítsük vele a tortát. Több órát pihentessük a hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek.

Próbáld ki a mascarponés répatorta receptet, aminek a piskótja darált diót, narancslevet, reszelt narancshéjat is tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük