Sült gyümölcsös mézeskalácsos tiramisu recept. Karácsony után jött az ötlet, hogy a meglévő finomságokból készítsek egy finom, krémes desszertet. Kaptunk még mézeskalácsot az ünnepek alatt, volt egy pár árválkodó alma, narancs. Az ünnepi sütés, bevásárlásból maradt még egy nagy adag mascarpone és habtejszín is. A sült, fahéjas gyümölcs nagyon jól passzol a mézeskalácshoz, de pl. meggybefőttel is biztos nagyon finom lenne. Egyszerű, gyors desszert, sütni sem kell hozzá.
A krém elég sok, lehet több réteget is készíteni és persze pohárkrémnek is jó ötlet. Nagy tál helyett szép pohárba is tehetjük a mézeskalácsot, majd a gyümölcsöt, valamint a mascarpone krémet. 4-5 főre/ pohárra, a receptben megadott mennyiség fele is elegendő.
SÜLT GYÜMÖLCSÖS MÉZESKALÁCSOS TIRAMISU RECEPT:
- kb 30 dkg összetört mézeskalács, vagy mézes, fahájas keksz
- 500 g mascarpone
- 200 ml habtejszín felverve
- 150 g porcukor
- sült gyümölcsök: 80 dkg alma, 2 db narancs 3 evőkanál cukor, pici citromlé, 1 mokkáskanál fahéj – ebből sült gyümölcsös ragu készül.
SÜLT GYÜMÖLCSÖS MÉZESKALÁCSOS TIRAMISU KÉSZÍTÉSE
- A mézeskalácsot kisebb darabokra törjük és egy nagyobb tálba helyezzük.
- Elkészítjük a sült gyümölcsös ragut. Kevés cukrot egy nagy serpenyőben elkezdünk olvasztani, majd hozzákeverjük a meghámozott, felkockázott gyümölcsöket, fahéjat és pár perc alatt elkészítjük a sült gyümölcsös ragut, nem kell, hogy pépes legyen a gyümölcs, csak sült, puha.
- A kész gyümölcsös ragut a mézeskalácsra öntjük, elegyengetjük.
- A habtejszínt felverjük és félretesszük. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, utána hozzákeverjük a felvert habtejszínt is.
- A mascarponés krémet a gyümölcsös ragura kenjük és hűtőbe tesszük több órára, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt megszórjuk egy kis őrölt fahéjjal.