MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

omlós mézeskalács

Rögtön omlós mézeskalács

Már nagyon sok mézeskalács receptet kipróbáltam, de ez a variáció nagyon egyszerű és omlós, puha rögtön a sütés után is. Fiaimmal szoktuk elkészíteni és a fele el is fogy még melegében…:) Az alábbi mennyiségből kiadós adag (kb 120-150 db) lesz.

Rögtön omlós mézeskalács recept, hozzávalók:

  • 1 kg liszt 
  • 25-30 dkg vaj vagy margarin – mindkét verzióval finom lesz
  • 25 dkg porcukor
  • pici só (1/3 teáskanál )
  • 2 db egész tojás + 1 db tojás sárgája
  • 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • fűszerek: 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 0,5 teáskanál őrölt ánizs vagy helyettük kész  mézeskalács fűszerkeverékből 1,5 evőkanál
  • egy bögre méz (2,5 dl-es bögre, én egy ujjnyival a pereme alatt töltöm meg)

Tetejére:

  • 1 db tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé

Rögtön omlós mézeskalács elkészítés:

  1. A vajat kicsit megmelegítjük a mikróban, csak, hogy kicsit folyós, kicsit még szilárd legyen, ehhez keverjük a kimért mézet és a tojásokat. A liszthez keverjük a sót, cukrot, fűszereket, szódabikarbónát. Utána az olvasztott vajas, mézes, tojásos egyveleghez adjuk a liszt kb felét és keverjük, gyúrjuk, majd a többi lisztet is hozzákeverjük. Összegyúrjuk, majd  cipóvá formázzuk és folpackba tesszük. Pihentetjük hűtőben vagy szobahőmérsékleten, de hűvös helyen. Amennyiben hűtőben tároltuk a tésztát, nyújtás előtt kb fél órával tegyük szobahőmérsékletre, hogy kicsit felengedjen a tészta és jól nyújtható kegyen.
  2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra és szaggatjuk kedvünk szerinti kiszúróval. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  3. 180°C -ra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütésnél, a légkeverés szárítaná) helyezzük és kb 8 perc alatt készre sütjük. Könnyen meg tud égni és szárazzá válik, ezért sűrűn nézegessük.
  4. Akkor jó ha még puha és világosabb, őzbarna a színe amikor kivesszük a sütőből a tepsit. A mézeskalácsokat hagyjuk a tepsibe pár percig amíg megszilárdulnak és utána vegyük ki. Akár már ehetjük is frissen melegen..:)
  5. Díszíthetjük is : a cukormázhoz a tojás fehérjét gépi habverővel a porcukor fokozatos adagolásával fehéredésig felverem és hozzáadom a pár csepp citromlét is.
  6. Habzsákba töltve díszíthetjük a mézeskalácsokat. Fél napot száradni hagyjuk a díszített mézeskalácsot, de persze kóstolhatjuk is már rögtön. 🙂omlós puha mézeskalács receptmézeskalács omlós
  7. Színes cukormáz dekortollat is használhatunk. Hamar megszilárdul és könnyű vele dolgozni. A gyerekeknek is jó móka és ajándéknak is ötletes.  
  8. omlós puha mézeskalács

  9. omlós mézeskalács

  10. puha mézeskalács linzer

    Mézeskalács linzer lekvárral, akár szilveszterre.

  11. Recept ajánló: Mézes krémes recept: itt

Szólj hozzá!