Már nagyon sok mézeskalács receptet kipróbáltam, de ez a variáció nagyon egyszerű és omlós, puha rögtön a sütés után is. Fiaimmal szoktuk elkészíteni és a fele el is fogy még melegében…:) Az alábbi mennyiségből kiadós adag (kb 120-150 db) lesz.

Mézeskalács recept, hozzávalók:

  • 1 kg liszt + liszt a nyújtáshoz
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg cukor
  • pici só
  • 2 db egész tojás + 1 db tojás sárgája
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • fűszerek: 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 0,5 teáskanál őrölt ánizs (normál teáskanál, nem csapott)
  • egy bögre méz (2,5 dl-es bögre, nálam egy ujjnyival a pereme alatt töltöm meg)

Tetejére:

  • 1 db tojás fehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé

Mézeskalács elkészítés:

  1. A vajat kicsit megmelegítjük a mikróban, csak, hogy kicsit folyós, kicsit még szilárd legyen. A liszthez keverjük a sót, cukrot, fűszereket, szódabikarbónát. Utána hozzáadjuk a lisztes keverékhez az olvasztott vajat, a mézet és a tojásokat. Összegyúrjuk, majd nyújthatjuk és szaggathatjuk is .(ha van időnk, nyugodtan pihentethetjük 1/2 órát a hűtőben, de akár fél napot is , de időben vegyük ki a hűtőből, különben nehezen lesz nyújtható)
  2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. kisujjnyi vastagságúra és szaggatjuk kedvünk szerinti kiszúróval. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  3. 180°C -ra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütésnél, a légkeverés szárítaná) helyezzük és kb 8 perc alatt készre sütjük. Könnyen meg tud égni és szárazzá válik, ezért sűrűn nézegessük.
  4. Akkor jó ha még puha és világosabb barna a színe amikor kivesszük a sütőből a tepsit. A mézeskalácsokat hagyjuk a tepsibe pár percig amíg megszilárdulnak és utána vegyük ki. Akár már ehetjük is frissen melegen..:)
  5. Díszíthetjük is : a cukormázhoz a tojás fehérjét gépi habverővel a porcukor fokozatos adagolásával fehéredésig felverem és hozzáadom a pár csepp citromlét is.
  6. Habzsákba töltve díszíthetjük a mézeskalácsokat. Fél napot száradni hagyjuk a díszített mézeskalácsot, de persze kóstolhatjuk is már rögtön. 🙂mézeskalács omlós