Már nagyon sok mézeskalács receptet kipróbáltam, de ez a variáció nagyon egyszerű és omlós, puha rögtön a sütés után is. Fiaimmal szoktuk elkészíteni és a fele el is fogy még melegében…:) Az alábbi mennyiségből kiadós adag (kb 120-150 db) lesz.
Rögtön omlós mézeskalács recept, hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25-30 dkg vaj vagy margarin – mindkét verzióval finom lesz
- 25-30 dkg porcukor
- pici só (1/3 teáskanál )
- 2 db egész tojás + 1 db tojás sárgája
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- fűszerek: 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 0,5 teáskanál őrölt ánizs vagy helyettük kész mézeskalács fűszerkeverékből 1,5 evőkanál
- egy bögre méz (2,5 dl-es bögre, én egy ujjnyival a pereme alatt töltöm meg)
Íróka recept:
- 1 db tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 teáskanál citromlé
Rögtön omlós mézeskalács elkészítés:
- A vajat kicsit megmelegítjük a mikróban, csak, hogy kicsit folyós, kicsit még szilárd legyen, ehhez keverjük a kimért mézet és a tojásokat. A liszthez keverjük a sót, cukrot, fűszereket, szódabikarbónát. Utána az olvasztott vajas, mézes, tojásos egyveleghez adjuk a liszt kb felét és keverjük, gyúrjuk, majd a többi lisztet is hozzákeverjük. Összegyúrjuk, majd cipóvá formázzuk és folpackba tesszük. Pihentetjük hűtőben vagy szobahőmérsékleten, de hűvös helyen. Amennyiben hűtőben tároltuk a tésztát, nyújtás előtt kb fél órával tegyük szobahőmérsékletre, hogy kicsit felengedjen a tészta és jól nyújtható kegyen.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra és szaggatjuk kedvünk szerinti kiszúróval. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- 180°C -ra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütésnél, a légkeverés szárítaná) helyezzük és kb 8 perc alatt készre sütjük. Könnyen meg tud égni és szárazzá válik, ezért sűrűn nézegessük.
- Akkor jó ha még puha és világosabb, őzbarna a színe amikor kivesszük a sütőből a tepsit. A mézeskalácsokat hagyjuk a tepsibe pár percig amíg megszilárdulnak és utána vegyük ki. Akár már ehetjük is frissen melegen..:)
- Díszíthetjük is : a cukormázhoz a tojás fehérjét gépi habverővel a porcukor fokozatos adagolásával fehéredésig felverem és hozzáadom a pár csepp citromlét is.
- Habzsákba töltve díszíthetjük a mézeskalácsokat. Fél napot száradni hagyjuk a díszített mézeskalácsot, de persze kóstolhatjuk is már rögtön. 🙂
- Színes cukormáz dekortollat is használhatunk. Hamar megszilárdul és könnyű vele dolgozni. A gyerekeknek is jó móka és ajándéknak is ötletes.
Mézeskalács linzer lekvárral, akár szilveszterre.
Próbáld ki a puha narancsos mézeskalács receptet is >>