MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

mézes krémes sütemény

Mézes krémes sütemény

Mézes krémes sütemény más néven mézes zserbó recept. Anyukám egyik legfinomabb süteménye. Omlik, a gazdagon megkent krémtől, és lekvártól megpuhult isteni finom mézes lap…a könnyed, grízes krém édességét a házi szilvalekvár ellensúlyozza, teszi igazán pikánssá. Ez a süti mindenki kedvencei közé tartozik.

Elkészítés után ne felejtsük el, hogy ennél a sütinél legalább egy nap szükséges ahhoz, hogy a mézes lap teljesen átpuhuljon, az ízek összeérjenek. Lehet a tetejére olvasztott csokoládét tenni, de nekünk anélkül is tökéletes.

Igazi ünnepi vendégváró sütemény. Házias, finom, kisebb -nagyobb szeletekben is mutatós. desszert.  Előre elkészíthető, hiszen egy-két nap kell is a sütinek, hogy tökéletesen omlós legyen.

Mézes krémes – mézes zserbó recept:

  • mézes lapok:
  • 1 db tojás
  • 18 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 7 evőkanál tej
  • 70 dkg finomliszt
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • krém recept:
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál gríz
  • középső részre:
  • szilvalekvárt teszünk (sűrű lekvárt válasszunk )

Mézes krémes, mézes zserbó elkészítése:

  1. A mézes lapok elkészítése. A vajat a cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, mézet, tejet, pici sót. Az egészet folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon felfőzzük sűrűre, majd hűlni hagyjuk
  2. Amikor a mézes egyveleg kézmelegre hűlt, akkor hozzákeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Összegyúrjuk, és négy kis cipóra osszuk a négy mézeslaphoz.
  3. Egy kb 26 x 37 cm es téglalap alakú tepsi hátoldalát bekenjük vékonyan vajjal. A cipókat próbáljuk pont ekkora méretű téglalapra nyújtani, utána feltekerjük a sodrófára ,majd szépen kitekerjük a tepsi hátoldalára. Ezen fogjuk megsütni a lapokat. Egyenként nyújtva, sütve. A tepsi hátoldaláról könnyű lesz majd levenni az elkészült lapokat.
  4. 150-170°C-os előmelegített sütőben készre sütjük kb 10-12 perc alatt a lapokat. Figyeljük, hogy ne égjen meg (minden sütő más ). Az elkészült lapokat egy vízszintes sütőpapírral bevont felületre tesszük hűlni.
  5. A krém készítéséhez a tejet felmelegítjük, beletesszük a grízt és sűrű tejbegrízt készítünk belőle, majd hűlni hagyjuk, többször átkeverjük. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt tejbegrízhez tesszük és az egészet átkeverjük.
  6. Az egyik kihűlt mézes lapra tesszük a krém egyik felét. Ezután teszünk egy mézeslapot a krémre, erre kerül a szilvalekvár egyenletesen elkenve, ezt beborítjuk egy harmadik lappal. A harmadik lapra a krém másik fele kerül, majd befejezésnek a negyedik mézeslap. ( lehet rátenni csokimázat aki szeretne )
  7. Az elkészült mézes krémes süteményt sütőpapírral letakarva, legalább egy napra hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek. Tálalás előtt felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.
mézes krémes

 

További ünnepi sütemény receptek, puha mézeskalács recept.

Szólj hozzá!