Mézes krémes sütemény más néven mézes zserbó recept. Anyukám egyik legfinomabb süteménye. Omlik, a gazdagon megkent krémtől, és lekvártól megpuhult isteni finom mézes lap…a könnyed, grízes krém édességét a házi szilvalekvár ellensúlyozza, teszi igazán pikánssá. Ez a süti mindenki kedvencei közé tartozik.
Elkészítés után ne felejtsük el, hogy ennél a sütinél legalább egy nap szükséges ahhoz, hogy a mézes lap teljesen átpuhuljon, az ízek összeérjenek. Lehet a tetejére olvasztott csokoládét tenni, de nekünk anélkül is tökéletes.
Igazi ünnepi vendégváró sütemény. Házias, finom, kisebb -nagyobb szeletekben is mutatós. desszert. Előre elkészíthető, hiszen egy-két nap kell is a sütinek, hogy tökéletesen omlós legyen.
Mézes krémes – mézes zserbó recept:
- mézes lapok:
- 1 db tojás
- 18 dkg cukor
- 2 csipet só
- 15 dkg vaj
- 3 evőkanál méz
- 7 evőkanál tej
- 70 dkg finomliszt
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- krém recept:
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 5 evőkanál gríz
- középső részre:
- szilvalekvárt teszünk (sűrű lekvárt válasszunk )
Mézes krémes, mézes zserbó elkészítése:
- A mézes lapok elkészítése. A vajat a cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, mézet, tejet, pici sót. Az egészet folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon felfőzzük sűrűre, majd hűlni hagyjuk
- Amikor a mézes egyveleg kézmelegre hűlt, akkor hozzákeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Összegyúrjuk, és négy kis cipóra osszuk a négy mézeslaphoz.
- Egy kb 26 x 37 cm es téglalap alakú tepsi hátoldalát bekenjük vékonyan vajjal. A cipókat próbáljuk pont ekkora méretű téglalapra nyújtani, utána feltekerjük a sodrófára ,majd szépen kitekerjük a tepsi hátoldalára. Ezen fogjuk megsütni a lapokat. Egyenként nyújtva, sütve. A tepsi hátoldaláról könnyű lesz majd levenni az elkészült lapokat.
- 150-170°C-os előmelegített sütőben készre sütjük kb 10-12 perc alatt a lapokat. Figyeljük, hogy ne égjen meg (minden sütő más ). Az elkészült lapokat egy vízszintes sütőpapírral bevont felületre tesszük hűlni.
- A krém készítéséhez a tejet felmelegítjük, beletesszük a grízt és sűrű tejbegrízt készítünk belőle, majd hűlni hagyjuk, többször átkeverjük. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt tejbegrízhez tesszük és az egészet átkeverjük.
- Az egyik kihűlt mézes lapra tesszük a krém egyik felét. Ezután teszünk egy mézeslapot a krémre, erre kerül a szilvalekvár egyenletesen elkenve, ezt beborítjuk egy harmadik lappal. A harmadik lapra a krém másik fele kerül, majd befejezésnek a negyedik mézeslap. ( lehet rátenni csokimázat aki szeretne )
- Az elkészült mézes krémes süteményt sütőpapírral letakarva, legalább egy napra hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek. Tálalás előtt felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.
Próbáld ki a holland mézes krémes sütit is! Omlós mézes lapok között finom citromos és kakaós krémmel.
További ünnepi sütemény receptek, puha mézeskalács recept.