non plus ultra

Non plus ultra

Régi, régi kedvenc retro sütik egyike a non plus ultra, tojáshabos sütemény pontosabban tojáshabos lekváros linzer. Húsvétkor sor került ennek a nagyszerű, szuper omlós ízbombának az elkészítésére is. Omlós tészta, finom gyümölcslekvár és mint egy kis habcsók a tojáshab a linzer tetején, alján….

Kiadósabb mennyiséget készítettem, bár ebből a sütiből ezt nehéz, hiszen villámgyorsan elfogy, pláne ha vendégek is jönnek.

Kicsit módosítottam az eredeti régi recepten, de a bejegyzés alján megosztom azt is.

Ezt az aprósütit bármilyen alkalomra elkészítheted, húsvét, karácsony, szilveszter, családi összejövetelek, vagy akár esküvőre is tökéletes. Előre lehet vele készülni, ha pár napig áll, attól csak még porhanyósabb lesz.

NON PLUS ULTRA APRÓSÜTI RECEPT

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj vagy sütőmargarin
  • 150 g porcukor
  • 2 g só ( 2 csipet)
  • 4 db tojássárgája
  • töltelék: 1 kisebb üveg barack- vagy eperlekvár
  • tojáshab:
    • 4 tojásfehérje
    • 250 g cukor

Az eredeti régi, több generáció óta őrzött és elkészített családi recept tésztája még vajasabb. Az elkészítés ugyanaz, kedvünkre megsütjük bármelyik receptet. 

EREDETI, RÉGI NON PLUS ULTRA RECEPT

  • 28 dkg finomliszt
  • 28 dkg vaj/margarin ( vagy 15 dkg zsír )
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál vaníliás cukor
  • csipet só
  • töltelék: lekvár
  • tojáshab: 40 dkg cukor, 4 tojásfehérje – nagyon kemény habbá verve.  

NON PLUS ULTRA KÉSZÍTÉSE

  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, sót és a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk gyors mozdulatokkal és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe legalább félórára. Ameddig pihen a tészta, addig elkészítjük a tojásfehérje habot.
  2. A tojásfehérjéket a porcukorral, sűrű krémmé verjük egy robotgép segítségével.
  3. A tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és szaggassuk ki egy kisméretű pogácsaszaggatóval. Előmelegítjük a sütőt 170°C- fokra.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kis tésztakorongokat és kiskanállal tojáshabot halmozunk mindegyik közepére.
  5. 160-170 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük meg a tojáshabos linzereket.
  6. Miután kihűltek sűrű lekvárral tapasszuk össze őket. Az egyik linzer közepére tegyünk pici lekvárt és óvatosan tapasszuk össze egy másik tojáshabos linzerrel. Túl sok lekvárt ne tegyünk a linzerekre és inkább csak a közepére tegyük, mert könnyen kifolyik.

Miután elkészültek, hagyjuk pár órát állni a sütiket, hogy igazán összeérjenek az ízek. Utána, száraz, hűvösebb helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk.

non plus ultra készítése
non plus ultra

További aprósütemény receptek >>

non plus ultra recept

 

Ránézésre talán picit bonyolultabbnak tűnik ez a sütemény. Valójában csak kicsit több időt vesz igénybe egy lekváros linzer készítéséhez képest a non plus ultra sütemény készítése, vagyis, hogy felverjük a tojáshabot és rátegyük a nyers linzerekre.

non plus ultra sütemény

 

non plus ultra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék