Nagyon finom, omlós, puha mandulás lekváros linzer recept. Azonnal finom omlós, lekvárral megkenve pedig még puhább lesz. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Lehet bármilyen virágos, szivecskés kiszúrót használni, én egyszerű közepes méretű pogácsaszaggatóval, vagy virágos kiszúróval készítettem el. 35 db kész linzer lett belőle. Akár magában, lekvár nélkül, csak mandulás keksznek is készíthetjük, pl. reszelt narancshéjjal megbolondítva, így kb 70 db keksz lesz a megadott mennyiségből.
Bármilyen vendéglátáskor, ünnepekre, karácsony, húsvét, szilveszter, farsang...érdemes elkészíteni, de egy kis otthoni nasinak is tökéletes. Eper- és baracklekvárt használtam, de ízlésünknek megfelelően variálhatjuk, a lényeg, hogy ne túl folyós lekvárt válasszunk és mindig a már kihűlt linzerkarikákra kenjük. Lehet még olvasztott csokival is díszíteni a linzereket, de anélkül is tökéletes.
Mandulás lekváros linzer recept:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy Rama vajas íz sütőmargarin
- 16 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál darált mandula vagy dió, mogyoró ( finomra darált, készen is kapható pl. lidl )
- 3 db tojássárgája
- 2 csipet só
- 1 kis üveg lekvár eper, málna, meggy, barack stb.
- tetejére: kevés porcukor
Mandulás lekváros linzer elkészítése:
- A lisztet, a darált mandulát, porcukrot, vaníliás cukrot, pici sót összekeverjük és elmorzsoljuk a kockára vágott vajjal vagy margarinnal. Utána hozzáadjuk a tojássárgáját és tésztává gyúrjuk, majd cipót formázunk belőle. Folpackba csomagoljuk és legalább fél órát hűtőben pihentetjük.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 3-4 mm-esre és kiszaggatjuk linzer, vagy közepes méretű pogácsaszaggatóval linzer karikákat. Arra figyeljünk, ha linzer kiszúrót használunk akkor egyenlő mennyiséget szaggassunk az alsó teli és a felső kiszúrt linzerből is. Előmelegítjük a sütőt 170-180°C-ra.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és kb 8-12 perc alatt, alsó-felső sütési módnál készre, de világosra sütjük a linzereket. Amikor kihűlt megkenjük az alsó linzer karikát kevés lekvárral, a legszélére nem kell kenni, ahogy összetapasztjuk a korongokat, a szélére is kerül majd lekvár. Túl sok lekvárt ne tegyünk bele mert kifolyik. Pár órát, vagy éjszakát hagyjuk állni, hogy a lekvártól megpuhuljon a linzer. Tálalás előtt porcukorral meghintjük a mandulás lekváros linzereket.
További aprósütemény ajánló: omlós rugelach, klasszikus hókifli
Próbáld ki a lekváros kiflit ecetes tésztából, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nagyon finom.