A lecsót mindenhogyan szeretjük magában friss kenyérrel, tojással, akár nokedlivel, tarhonyával, de most már bulgurral is…:) A lecsós bulgur egytálétel nagyon finom, ez az étel bár magyaros, mégis ízvilágában hasonlít a török rizshez.
A bulgur, vagyis a búzatöret egészséges, lassabban felszívódó szénhidrátok táborát erősíti. Sok benne a vitamin pl. magas az E, B vitamin tartalma, rostban és ásványi anyagokban gazdag. Viszonylag gyorsan megfő de lehet csak forrázni, áztatni is.
Ennél a receptnél a félkész lecsóhoz keverem a nyers bulgurt és azzal együtt főzöm készre, így még ízletesebb lesz, mintha külön főzném meg és a mosogatnivalót sem gyarapítom.
LECSÓS BULGUR RECEPT
- kb 700 g paprika
- 2-3 db nagyobb paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- kolbász ízlés szerint ( én kb 1 kisebb szál kolbászt használtam fel )
- 4 db füstli szeletelve
- só , bors – ízlés szerint
- kb 200 -250 g bulgur
- kevés szalonna zsír vagy olaj a dinszteléshez
LECSÓS BULGUR KÉSZÍTÉSE
- Kevés zsíron vagy olajon megsütöm a felkarikázott kolbászt, füstlit. A kisült kolbászok egy részét és a füstlit kiveszem a serpenyőből egy tányérra teszem és tálaláskor adom majd az ételhez, hogy megmaradjanak a kolbászok, füstli szeletek ropogósnak.
- A kolbászos zsíron megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a felaprított paprikát együtt dinsztelem tovább. Végül a felkockázott paradicsomot is hozzákeverem, fedő nélkül dinsztelem tovább. Amikor a lecsó félkész, a paradicsom levet eresztett akkor hozzákeverem a bulgurt, kicsit átkeverem , sózom, borsozom, majd felöntöm egy kevés vízzel és fedő alatt párolom. Gyakran nézegetem és teszek még hozzá vizet , de nem túl sokat inkább többször keveset.
- Amikor a bulgur megpuhult és a lecsóval zsírjára pirult akkor kész. A sült kolbászkarikák félretett részét is hozzákeverem. Akkor jó a lecsós bulgur, ha a bulgur puha, a lecsó nincs szétfőve és kellemesen szaftos , nem száraz.
Ha lecsós ízvilág után egy kis indiai fűszerezésű egytálételt is kipróbálnál, akkor ajánlom a zöldséges bulgur receptet rápával, gombával, cukkinivel.