MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

lecsós bulgur

Lecsós bulgur egytálétel

A lecsót mindenhogyan szeretjük magában friss kenyérrel, tojással, akár nokedlivel, tarhonyával, de most már bulgurral is…:) 

A bulgur, vagyis a tört búza egészséges, lassabban felszívódó szénhidrátok táborát erősíti. Sok benne a vitamin pl. magas a B vitamin tartalma, rostban és ásványi anyagokban gazdag. Viszonylag gyorsan megfő de lehet csak forrázni, áztatni.

A bulgur magyarosan elkészítve pl. lecsóval nagyon finom. Ennél a receptnél a félkész lecsóhoz keverem a nyers bulgurt és azzal együtt főzöm készre, így még ízletesebb lesz, mintha külön főzném meg és a mosogatnivalót sem gyarapítom.

Lecsós bulgur recept:

  • kb 700 g paprika
  • 2-3 db nagyobb paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • kolbász ízlés szerint ( én kb 1 kisebb szál kolbászt használtam fel )
  • 4 db füstli szeletelve
  • só , bors – ízlés szerint
  • kb 200 -250 g bulgur
  • kevés szalonna zsír vagy olaj a dinszteléshez

Lecsós bulgur elkészítése:

  1. Kevés zsíron vagy olajon megsütöm a felkarikázott kolbászt, füstlit. A kisült kolbászok egy részét és a füstlit kiveszem a serpenyőből egy tányérra teszem és tálaláskor adom majd az ételhez, hogy megmaradjanak a kolbászok, füstli szeletek ropogósnak.
  2. A kolbászos zsíron megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a felaprított paprikát együtt dinsztelem tovább. Végül a felkockázott paradicsomot is hozzákeverem, fedő nélkül dinsztelem tovább. Amikor a lecsó félkész, a paradicsom levet eresztett akkor hozzákeverem a bulgurt, kicsit átkeverem , sózom, borsozom, majd felöntöm egy kevés vízzel és fedő alatt párolom. Gyakran nézegetem és teszek még hozzá vizet , de nem túl sokat inkább többször keveset.
  3. Amikor a bulgur megpuhult és a lecsóval zsírjára pirult akkor kész. A sült kolbászkarikák félretett részét is hozzákeverem. Akkor jó a lecsós bulgur, ha a bulgur puha, a lecsó nincs szétfőve és kellemesen szaftos , nem száraz.
lecsós bulgur recept

Szólj hozzá!