Ez egy igazán finom, pille könnyű fahéjas cukros fánk golyó. Először amerikai fánk készítés közben, a forma kiszúrásnál megmaradt kis golyókat sütöttem ki ebben a formában a fánk tésztát. Annyira ízlett mindenkinek, hogy azóta csak fánk golyót is sütök időnként. Gyorsan kiszaggatom és már sütöm is, akár tepsiben is süthető ez a fánk recept.
Ha gyorsabban készülő fánk golyót szeretnénk készíteni akkor a sütőporral készült túrófánkot ajánlom, az tényleg 10 perc alatt elkészül.
Fánk golyó recept:
- 250 g finomliszt
- 130 ml tej
- 30 g cukor ( ebből 10 g vaníliás cukor )
- 40 g lágy vaj
- 12 g friss élesztő, vagy fél csomag Dr. Oetker élesztő por 4g
- 1/4 teáskanál só
- 1 db tojás
- 1/2 citrom reszelt héja
- olaj a sütéshez
- tetejére:
- fahéjas cukor ( durvára darált )
Fánk golyó elkészítése:
- Keverőtálba teszem a fánk összetevőit, ha friss élesztőt használok, azt langyos tejben kevés cukorral felfuttatom és úgy teszem a lisztes keverékhez, a porélesztőt csak hozzászórjuk a liszthez és a több összetevőhöz. A vajat olvasztott de nem forró állapotban adjuk a fánk tésztához.
- Kb 5 perc alatt kidolgozom, dagasztom géppel vagy kézzel a tésztát, utána letakarva, nem huzatos helyen, melegebb szobahőmérsékleten kelesztem 40-50 percet.
- A kelesztés után, enyhén lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát. A legkisebb pogácsa szaggatóval, vagy süti kiszúró belső kivehető részével fánkokat szaggatok a tésztából majd egy kicsit golyóvá formálom a kezemmel. Sütőpapírral bélelt tálcára teszem a kis fánk golyókat. Amíg elkészítem a fahéjas cukrot és felmelegítem az olajat, addig még tovább kelnek a golyók.
- A fahéjas cukorhoz a kristálycukrot durvára daráljuk, majd kevés őrölt fahéjat keverünk hozzá.
- Egy kisebb serpenyőben bőséges mennyiségű olajat melegítek. Fontos, hogy forró legyen az olaj amikor elkezdjük sütni a fánkokat, de rögtön, ahogy behelyezzük őket, már vegyük is vissza a hőmérsékletet közepes, alacsonyabb fokozatra, hogy ne égjenek meg a fánkok Mindkét felüket aranybarnára sütöm pillanatok alatt.
- ( Amennyiben sütőben készítenénk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a golyókat egy kenőtollal kenjük át kevés olvasztott vajjal és 190°C-ra előmelegített sütőbe süssük világosbarnára. )
- A kész fánkokat jól lecsöpögtetve a felesleges olajtól konyhai papírtörlőre szedem. Még melegen megforgatom a fahéjas cukorban.
A hagyományos farsangi fánk receptje itt található, az amerikai fánk recept pedig: itt