fánk golyó recept

Fánk golyó

Ez egy igazán finom, pille könnyű fahéjas cukros fánk golyó. Először amerikai fánk készítés közben, a forma kiszúrásnál megmaradt kis golyókat sütöttem ki ebben a formában a fánk tésztát. Annyira ízlett mindenkinek, hogy azóta csak fánk golyót is sütök időnként. Gyorsan kiszaggatom és már sütöm is, akár tepsiben is süthető ez a fánk recept.

Ha gyorsabban készülő fánk golyót szeretnénk készíteni akkor a sütőporral készült túrófánkot ajánlom, az tényleg 10 perc alatt elkészül.

Fánk golyó recept:

  • 250 g finomliszt
  • 130 ml tej
  • 30 g cukor ( ebből 10 g vaníliás cukor )
  • 40 g lágy vaj
  • 12 g friss élesztő, vagy fél csomag Dr. Oetker élesztő por 4g
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • olaj a sütéshez
  • tetejére:
  • fahéjas cukor ( durvára darált )

Fánk golyó elkészítése:

  1. Keverőtálba teszem a fánk összetevőit, ha friss élesztőt használok, azt langyos tejben kevés cukorral felfuttatom és úgy teszem a lisztes keverékhez, a porélesztőt csak hozzászórjuk a liszthez és a több összetevőhöz. A vajat olvasztott de nem forró állapotban adjuk a fánk tésztához.
  2. Kb 5 perc alatt kidolgozom, dagasztom géppel vagy kézzel a tésztát, utána letakarva, nem huzatos helyen, melegebb szobahőmérsékleten kelesztem 40-50 percet.
  3. A kelesztés után, enyhén lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát. A legkisebb pogácsa szaggatóval, vagy süti kiszúró belső kivehető részével fánkokat szaggatok a tésztából majd egy kicsit golyóvá formálom a kezemmel. Sütőpapírral bélelt tálcára teszem a kis fánk golyókat. Amíg elkészítem a fahéjas cukrot és felmelegítem az olajat, addig még tovább kelnek a golyók.
  4. A fahéjas cukorhoz a kristálycukrot durvára daráljuk, majd kevés őrölt fahéjat keverünk hozzá.
  5. Egy kisebb serpenyőben bőséges mennyiségű olajat melegítek. Fontos, hogy forró legyen az olaj amikor elkezdjük sütni a fánkokat, de rögtön, ahogy behelyezzük őket, már vegyük is vissza a hőmérsékletet közepes, alacsonyabb fokozatra, hogy ne égjenek meg a fánkok Mindkét felüket aranybarnára sütöm pillanatok alatt.
  6. ( Amennyiben sütőben készítenénk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a golyókat egy kenőtollal kenjük át kevés olvasztott vajjal és 190°C-ra előmelegített sütőbe süssük világosbarnára. )
  7. A kész fánkokat jól lecsöpögtetve a felesleges olajtól konyhai papírtörlőre szedem. Még melegen megforgatom a fahéjas cukorban.

A hagyományos farsangi fánk receptje itt található, az amerikai fánk recept pedig: itt

fánk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék