gluténmentes sajtos túrós pogácsa recept

Gluténmentes, rizslisztes sajtos túrós pogácsa

Finom, ropogós gluténmentes, rizslisztes sajtos túrós pogácsa recept. Ez nem egy puha pogi, hanem tényleg ropogós, inkább a keksz és pogácsa közötti átmenetnek mondanám, de tény, hogy eteti magát, mint egy igazi sós nasi. Hétköznapokra, vagy vendéglátáskor, ünnepekre is készíthetjük a többi finomság mellé.

A kész rizslisztes pogácsák egy részét volt, hogy lefagyasztottam, mielőtt felfalnánk az egészet és egy-két héten belül fogyasztottuk időnként a reggeli kávé mellé. Ugyanúgy megőrizte állagát, de csak a „felengedő” módban használjuk hozzá a mikrót, hogy ropogós maradjon.

A túró és a sajt miatt fehérjedús és a rizsliszt által gluténmentes recept. Tehetünk rá reszelt sajtot, vagy köménymagot, akár a tésztájába is. Sütőporral készül, nem élesztővel, tehát gyorsan, kelesztés nélkül süthetjük. Nyújtáskor, kicsit más állagú, mint a hagyományos búzaliszt, nem olyan szépen nyújtható, de ettől függetlenül semmi bonyolultság nincs a készítésében.

Gluténmentes rizslisztes sajtos túrós pogácsa recept:

  • 500 g túró
  • 400 g rizsliszt + pár evőkanál a nyújtáshoz
  • 200 g vaj vagy margarin
  • 50 g reszelt sajt a tésztába
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál só – vagy ízlés szerint
  • 1 csomag sütőpor
  • tetejére:
  • ( lehet a tetejére is 1 db tojás )
  • 50-100 g reszelt sajt vagy köménymag, szezámmag

Gluténmentes sajtos túrós pogácsa elkészítése:

  1. A túrót áttöröm villával egy nagyobb keverőtálban, hogy ne legyenek benne nagyobb rögök. Hozzákeverem a lisztet, vajat,  összemorzsolom, majd adagolom a többi hozzávalót is és egynemű, homogén tésztává gyúrom. Hűtőben min. 30 percet pihentetem, de lehet azonnal is nyújtani, de akkor kicsit jobban lisztezzük alá a pogácsa tésztát. Hűtőben pihenés után, enyhén lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával kinyújtom, ( Ez nem az a pogi tészta, amit felkapunk és arrébb helyezzük, hanem ahol elkezdtük nyújtani, ott nyújtsuk minden irányba, ne emelgessük, mert szakad)
  2. Kb kisujjnyi vastagságúra kinyújtom és kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Előmelegítem a sütőt 180-200°C-ra.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a túrós pogácsákat és a tetejükre halmozom a reszelt sajtot. Ha csak köménymagot szórok, akkor előtte megkenem felvert tojással. Előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál készre, ropogósra sütöm a pogácsákat. kb 15 perc, de minden sütő más, gyakran nézegessük.
Köménymagos gluténmentes, rizslisztes sós süti

Recept ajánló: Gesztenyelisztes, rizslisztes gluténmentes édes keksz recept.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük