Finom, ropogós gluténmentes, rizslisztes sajtos túrós pogácsa recept. Ez nem egy puha pogi, hanem tényleg ropogós, inkább a keksz és pogácsa közötti átmenetnek mondanám, de tény, hogy eteti magát, mint egy igazi sós nasi. Hétköznapokra, vagy vendéglátáskor, ünnepekre is készíthetjük a többi finomság mellé.
A kész rizslisztes pogácsák egy részét volt, hogy lefagyasztottam, mielőtt felfalnánk az egészet és egy-két héten belül fogyasztottuk időnként a reggeli kávé mellé. Ugyanúgy megőrizte állagát, de csak a „felengedő” módban használjuk hozzá a mikrót, hogy ropogós maradjon.
A túró és a sajt miatt fehérjedús és a rizsliszt által gluténmentes recept. Tehetünk rá reszelt sajtot, vagy köménymagot, akár a tésztájába is. Sütőporral készül, nem élesztővel, tehát gyorsan, kelesztés nélkül süthetjük. Nyújtáskor, kicsit más állagú, mint a hagyományos búzaliszt, nem olyan szépen nyújtható, de ettől függetlenül semmi bonyolultság nincs a készítésében.
Gluténmentes rizslisztes sajtos túrós pogácsa recept:
- 500 g túró
- 400 g rizsliszt + pár evőkanál a nyújtáshoz
- 200 g vaj vagy margarin
- 50 g reszelt sajt a tésztába
- 1 db tojás
- 2 teáskanál só – vagy ízlés szerint
- 1 csomag sütőpor
- tetejére:
- ( lehet a tetejére is 1 db tojás )
- 50-100 g reszelt sajt vagy köménymag, szezámmag
Gluténmentes sajtos túrós pogácsa elkészítése:
- A túrót áttöröm villával egy nagyobb keverőtálban, hogy ne legyenek benne nagyobb rögök. Hozzákeverem a lisztet, vajat, összemorzsolom, majd adagolom a többi hozzávalót is és egynemű, homogén tésztává gyúrom. Hűtőben min. 30 percet pihentetem, de lehet azonnal is nyújtani, de akkor kicsit jobban lisztezzük alá a pogácsa tésztát. Hűtőben pihenés után, enyhén lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával kinyújtom, ( Ez nem az a pogi tészta, amit felkapunk és arrébb helyezzük, hanem ahol elkezdtük nyújtani, ott nyújtsuk minden irányba, ne emelgessük, mert szakad)
- Kb kisujjnyi vastagságúra kinyújtom és kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Előmelegítem a sütőt 180-200°C-ra.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a túrós pogácsákat és a tetejükre halmozom a reszelt sajtot. Ha csak köménymagot szórok, akkor előtte megkenem felvert tojással. Előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál készre, ropogósra sütöm a pogácsákat. kb 15 perc, de minden sütő más, gyakran nézegessük.
Recept ajánló: Gesztenyelisztes, rizslisztes gluténmentes édes keksz recept.