Finom sült gyümölcsök, az egyik legegyszerűbb, leggyorsabban, pár perc alatt elkészíthető desszert, ha egy kis meleg nasira vágsz. Önmagában is nagyon finom, vagy egy gombóc vanília fagyival, sütivel is feldobhatod.
Húsok mellé pikáns köretnek is tálalhatod. A fahéjat ilyenkor akár ki is hagyhatod és cukor sem feltétlenül kell hozzá, elég a gyümölcsök édessége. A húsételhez passzoló gyümölcsökből készítsük a sült gyümölcsös ragut.
A gyümölcsök sütése remek megoldás arra is, ha már picit ráncosabb az alma héja, vagy félünk, hogy tönkremennek a gyümölcsök és gyorsan felhasználnánk. Elkészítve hűtőben pár napig biztosan eláll. Hámozva, vagy anélkül is készíthetjük a gyümölcsöket. A hámozott sült gyümölcs szuper alapja a télies, fahéjas ízvilágú mascarponés mézeskalács pohárkrémnek, desszertnek.
Fűszerezheted kedvedre, én leginkább fahéjat szoktam hozzáadni. Lehet gazdagítani dióval, mandulával, szeletelt mandulával. Nagyon szeretem a sült ananászt, ha van itthon friss ananász, mindig része az is a sült gyümölcsöknek.
SÜLT GYÜMÖLCS RECEPT:
- egy serpenyő mennyiségű vegyes gyümölcs felkockázva pl.
- ananász, alma, körte, narancs, banán
- 1-2 dkg vaj/sütőmargarin – akár elhagyható
- 1-2 evőkanál barna cukor vagy méz
- kevés őrölt fahéj
- mandula, dió – opcionális
SÜLT GYÜMÖLCS KÉSZÍTÉSE:
- A gyümölcsöket megtisztítjuk, az almát, körtét igény szerint meghámozzuk. A választott gyümölcsöket cikkekre, kockára vágjuk, a narancs gerezdeket is két-három részre.
- Egy serpenyőben kevés barna cukrot elkezdjük olvasztani, utána hozzáadjuk a gyümölcsöket, a gyümölcsöket bevonja a finom karamellizált réteg. Meghintjük kevés fahéjjal, adhatunk hozzá pici vajat is, de anélkül is finom, pár percig sütjük és kész is.
- Másik készítési mód alapján pici vajat felolvasztunk a serpenyőben, rátesszük a gyümölcsöket, sütjük őket, majd egy-két kanál mézet, kevés fahéjat is keverünk hozzá. 1-2 perc keverés után levesszük a tűzről.
- Ha dióféléket is adunk a gyümölcsökhöz, akkor azt mindig az elején az üres serpenyőben kicsit pirítsuk meg és utána az előbb leírtak szerint adjuk hozzá a cukrot, vagy a vajat és a gyümölcsöket.
- A kész sült gyümölcsöket frissen melegen csemegézhetjük is.