epres tiramisu

Epres tiramisu

Az epres tiramisu, vagyis mascarponés, fehér csokis, epres süti a nyár egyik legfinomabb, gyorsan összedobható desszertje. Hűvös, krémes, gyümölcsös sütés nélküli édesség. Természetesen egész évben, fagyasztott eperből is készíthetjük ezt a finomságot, de persze a legjobb hozzá a szezon kínálta, édes, friss, zamatos, napérlelte eper.

Tálalást megelőző nap, de legalább 5-6 órával előtte érdemes már elkészíteni, hogy jól összeérjenek az ízek. Sütés nélkül, pikk-pakk elkészül. Többféle verzióban készíthetjük a krémet, a mascarpone mellett akár tejszínt, tejfölt. A krémben cukor egy része, vagy az egésze helyett fehér csokit is használhatunk. Ez tipikusan olyan desszert, amit kedvünk, vagy az otthon éppen megtalálható hozzávalók szerint variálhatunk.

Az igazán epres íz érdekében a piskótát, házilag 5 perc alatt elkészíthető csodás citromos-epres öntetbe forgatjuk meg. A citrom levét ne hagyjuk ki az öntetből, mert kellemesen, pikánsan ellensúlyozza az édes ízt, a citromhéjat aki nem kedveli, hagyja ki nyugodtan. Tortaformába is készíthető, akár szülinapi tortának.

Variálhatjuk a receptet ízlés szerint más, szezonális gyümölcsökkel, vagy kompóttal is, pl. barack, meggy, áfonya, málna. Arra ügyeljünk, hogy mindig érett, de még friss gyümölcsökkel dolgozzunk, hogy minél több napig is rájárhassunk erre az isteni desszertre, már ha marad belőle….

EPRES TIRAMISU RECEPT

EPRES TIRAMISU EGYSZERŰEN:

  • 250-300 g babapiskóta
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 130 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • opcionális – 1 csomag habfixáló
  • 500 g eper
  • eperöntet
    • 250 g eper
    • 100 ml víz
    • 100 g cukor
    • 1 kisebb citrom leve, reszelt héja

EPRES FEHÉR CSOKIS TIRAMISU :

  • 250-350 g babapiskóta
  • 500 g mascarpone
  • 250 g tejföl
  • 100 g porcukor
  • 1 tábla fehércsoki
  • 1 teáskanál vanília aroma, vagy kevés frissen kapart vanília
  • 500-700 g eper
  • eperöntet:
    • 250 g eper
    • 100 ml víz
    • 100 g cukor
    • 1 kisebb citrom leve, reszelt héja

EPRES TIRAMISU KÉSZÍTÉSE

  1. Az összes epret megmosom, a csumáját leszedem és lemérek belőle 250 grammot, amit kisebb darabokra vágok.
  2. Először az eperöntetet készítem el. Egy kisebb, magasabb falú edénybe teszem a cukrot, vizet és lassú tűzön elkezdem főzni, ahogy elolvadt a cukor hozzákeverem a kimért, felaprított epret és pár percig együtt főzőm. Elég csak annyi, hogy kicsit, fakóbb, puhább legyen az eper. Leveszem a tűzről és botmixerrel összepépesítem. Hozzákeverem a frissen facsart, szűrt citromlevet és az előzőleg lereszelt héját. Picit hűlni hagyom az öntetet.
  3. A mascarponét krémesre keverem, majd felverem a habtejszínt, opcionálisan lehet hozzákeverni habfixálót is és összekeverem őket, hozzáadom a porccukrot, vaníliát és az eperöntetből is kb. 4 evőkanállal. Ha tejszín helyett tejfölt használok, akkor csak egyszerűen összekeverem a mascarponéval, ha fehér csokit is használok, akkor azt megolvasztva, langyosra hűlve adom hozzá. (A csoki olvasztásánál a feldarabolt csokit leöntöttem a még forró kb. 4 evőkanál öntettel és max. fél perc alatt a mikróban krémesre olvadt)
  4. A babapiskótát az eperöntetbe forgatom gyors mozdulattal, majd egy nagyobb, mélyebb tál aljára raktam, szorosan egymáshoz közel. Erre került a mascarpone krém, majd vékonyra szeletelt eper. Erre ismét egy réteg öntetbe mártott piskóta és utána krém kerül. Az első receptnél két réteg készült így. a másodiknál három réteg. A tetejére eper kerül, ha marad az eperöntetből, azt is csurgassuk rá, nagyon finom lesz tőle és nem áztatja el, de nem lesz túl zselés állagú se. A kész epres tiramisut 4-6 óráig, vagy egy napot pihentessük a hűtőben tálalás előtt.

Próbáld ki az epres-mascarponés pohárkrém receptet is >>

Klasszikus kávés tiramisu >>

További sütés nélküli édességek >>

Mascarponés süti receptek >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék