Gyors, tápláló reggeli a krémes zabkása. Gyümölcsökkel nagyon finom, 5 perc alatt elkészíthető gyors reggeli. Gluténmentes zabpehelyből is készíthetjük. Vegetáriánus recept, de magtejjel, zabtejjel, vagy kókusztejjel készítve vegán recept. Gyors desszertként is tálalhatjuk.
Krémes zabkása recept, készítése:
- pár evőkanál zabkása, attól függően, hogy hány főre készül ( személyenként 3-6 evőkanál )
- kevés víz
- tej, vagy magtej, kókusztej
- csipet só
- kevés méz, vagy juharszirup
- pici őrölt fahéj – opcionális
- Kevés vizet forralunk a vízforralóban. Egy kisebb, magas falú edénybe tesszük a zabot, csipet sót, felengedjük annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje, hagyjuk duzzadni a zabpelyhet 2-3 percig.
- Majd adjunk hozzá kevés tejet, vagy magtejet és 2 perc alatt alacsony hőmérsékleten kezdjük el főzni. Először mindig kevesebb tejet adagoljunk, hogy ne legyen túl híg a végén,, amíg ki nem tapasztaljuk, hogy mennyi a megfelelő. Főzzük végül sűrű krémesre. Vegyük le a tűzről.
- Keverjük bele a mézet, vagy amit szeretnénk, a pici fahéjat és már tálalhatjuk is. Gyümölcsökkel gazdagon megszórjuk.
Tipp: Narancshéjat, citromhéjat is reszelhetünk bele és persze kakaóval is ízesíthetjük. Gazdagíthatjuk még mazsolával, diófélékkel, magokkal.