tejfölös gombás vegetáriánus pizza

Tejfölös gombás vegetáriánus pizza

Ízletes tejfölös gombás vegetáriánus pizza eredeti pizza alaptésztával. Sokféle zöldséggel variálhatjuk, az éppen aktuális szezonnak megfelelően. Növényi tejföllel vega pizzát is készíthetünk belőle. Érdemes a zöldségeket elődinsztelni, hogy ne áztassa el a tésztát.

TEJFÖLÖS GOMBÁS VEGETÁRIÁNUS PIZZA RECEPT

1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.

EREDETI PIZZA ALAPTÉSZTA RECEPT

  • 250 g finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1,3 dkg friss élesztő vagy fél tasak porélesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1,5 evőkanál olíva olaj

TEJFÖLÖS PIZZA ALAP, GOMBÁS FELTÉT

  • 170 g tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma,
  • só, bors
  • feltét:
    • 250-500 gomba ízlés szerint
    • 1 nagy sárga kaliforniai paprika
    • 2 marék spenótlevél
    • 1 nagy fej hagyma 
    • só, bors
    • kevés olaj
    • tetejére: 15-20 dkg sajt

További pizza receptek >>

TEJFÖLÖS PIZZA KÉSZÍTÉSE

  1. A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le  frissentartó fóliával. 
  2. Ameddig kel a tészta, addig megdinszteljük, fűszerezzük a zöldségeket. A zöldségeket előkészítjük és kisebb darabokra vágjuk, kivéve a spenótot. Egy serpenyőben, kevés olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát és paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk a legvégén pedig beleforgatjuk spenótleveleket is. Félretesszük felhasználásig.
  3. A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent közepes-nagy tepsire és 1 teáskanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel.  2-3 percet vesz igénybe így  a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
  4. Elkészítjük a tejfölös alapot. A a megpucolt fokhagymát lereszeljük és a tejfölhöz adjuk. Enyhén sózzuk és borsozzuk, mivel a feltét is sós lesz, majd az egészet jól átkeverjük.
  5. Miután a  vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, kenjük rá egyenletesen a fokhagymás, fűszeres tejfölt és tegyük rá a dinsztelt zöldségeket és végül a sajtot. 
  6. Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers,  miközben a teteje már kész.
tejfölös gombás vegetáriánus pizza
tejfölös gombás pizza
tejfölös gombás vegetáriánus pizza

További pizza receptek >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék