Ízletes tejfölös gombás vegetáriánus pizza eredeti pizza alaptésztával. Sokféle zöldséggel variálhatjuk, az éppen aktuális szezonnak megfelelően. Növényi tejföllel vega pizzát is készíthetünk belőle. Érdemes a zöldségeket elődinsztelni, hogy ne áztassa el a tésztát.
TEJFÖLÖS GOMBÁS VEGETÁRIÁNUS PIZZA RECEPT
1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.
EREDETI PIZZA ALAPTÉSZTA RECEPT
- 250 g finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 1,3 dkg friss élesztő vagy fél tasak porélesztő
- 1,5 dl langyos víz
- 1,5 evőkanál olíva olaj
TEJFÖLÖS PIZZA ALAP, GOMBÁS FELTÉT
- 170 g tejföl
- 1 gerezd zúzott fokhagyma,
- só, bors
- feltét:
- 250-500 gomba ízlés szerint
- 1 nagy sárga kaliforniai paprika
- 2 marék spenótlevél
- 1 nagy fej hagyma
- só, bors
- kevés olaj
- tetejére: 15-20 dkg sajt
TEJFÖLÖS PIZZA KÉSZÍTÉSE
- A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le frissentartó fóliával.
- Ameddig kel a tészta, addig megdinszteljük, fűszerezzük a zöldségeket. A zöldségeket előkészítjük és kisebb darabokra vágjuk, kivéve a spenótot. Egy serpenyőben, kevés olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát és paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk a legvégén pedig beleforgatjuk spenótleveleket is. Félretesszük felhasználásig.
- A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent közepes-nagy tepsire és 1 teáskanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel. 2-3 percet vesz igénybe így a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
- Elkészítjük a tejfölös alapot. A a megpucolt fokhagymát lereszeljük és a tejfölhöz adjuk. Enyhén sózzuk és borsozzuk, mivel a feltét is sós lesz, majd az egészet jól átkeverjük.
- Miután a vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, kenjük rá egyenletesen a fokhagymás, fűszeres tejfölt és tegyük rá a dinsztelt zöldségeket és végül a sajtot.
- Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers, miközben a teteje már kész.