Egészséges, kiadós és könnyen elkészíthető brokkolikrémleves. Kétféle receptet osztok meg, az egyik, könnyű, növényi, teljesen vegán módon is készíthető tejszín nélkül, vagy növényi tejszínnel. A másik receptnél a a bacon füstös íze és a cheddar sajt dominál. Általában az első receptet készítem a hétköznapokban, a képek is arról készültek, de a másik is nagyon finom. Ha tetszenek, próbáld ki mindkettőt!
TEJSZÍNES BROKKOLIKRÉMLEVES (VEGÁN):
- 50 dkg brokkoli rózsáira bontva
- 1 db kb 10 dkg-os hagyma
- 1 db közepes burgonya – elhagyható
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 1-2 evőkanál olaj, vagy 2 dkg vaj
- kevés őrölt szerecsendió
- kb. 1,2 – 1,7 dl víz – kevesebb, ha burgonya nélkül készítjük, több, ha azzal együtt
- kb. 1 – 1,5 dl főzőtejszín – vegán módon készítve: elhagyható a tejszín, a burgonya miatt így is krémes, vagy növényi tejszínnel helyettesíthető
- tetejére: ízlés szerint, aki nem vegán, annak bacon, reszelt sajt, crouton, vegán: crouton, pirított magvak, sörélesztőpehely
BROKKOLIKRÉMELVES KÉSZÍTÉSE
- A zöldségeket megpucoljuk, megtisztítjuk és előkészítjük.
- A hagymát kockára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a rózsáira szedett brokkolit, sózzuk, borsozzuk, mehet hozzá kevés őrölt szerecsendió, a zúzott fokhagyma, az egészet átkeverjük és hozzáöntjük a vizet. Nem kell, hogy ellepje teljesen a zöldségeket.
- Puhára főzzük fedő alatt, amikor már elég puha a brokkoli is akkor levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk krémesre.
- Hozzáadjuk az pépesített leveshez a tejszínt és visszatesszük a tűzre egy-két percre, amint forrni kezd kész is a leves. Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.
BROKKOLIKRÉMLEVES TEJSZÍNES SAJTOS, BACONÖS:
- 1 kg brokkoli, apró virágokra vágva
- 1 hagyma, kockára vágva
- víz, vagy húsleves alaplé, 3-4 csésze
- 1 csésze tejszín főzőtejszín, 10-20%-os
- 1 csésze reszelt cheddar sajt
- 4 csík szalonna sütve
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés ugyanaz mint az előző receptnél, a kisütött bacont tálalásig félretesszük és annak a zsírján dinszteljük meg a hagymát. A sajtot a végén a tejszín hozzáadásakor tegyük bele, hogy szépen beleolvadjon a krémlevesbe.