Nagyon egyszerű gyors vacsora vagy ebéd a tejszínes borsós tészta bacon ropogóssal, maximum 30 perces recept, amit még a gyerekek is szeretni fognak. A zsenge borsó és tejszín kis édességet ad hozzá, a bors és a bacon pedig karakteres ízt, ropogós állagot.
Ez a recept is variálható ízlésednek megfelelően. Akár vegán receptként is készítheted: hagyd el a bacont és cseréld le a tejszínt, mascarponét növényi helyettesítőkre. Ha húsimádó vagy akkor pl. felkockázott csirkemellet is dinsztelhetsz hozzá, a bacon sütés helyett, vagy még ráadásnak…
TEJSZÍNES BORSÓS TÉSZTA RECEPT BACONNEL
- 500 g tészta
- 450 g zöldborsó (zsenge friss, vagy fagyasztott)
- 250-500 g bacon – ízlés szerint
- só, bors – ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma ( elhagyható )
- 200 ml főzőtejszín
- 150-200 g mascarpone
- 1 bögre tészta főzőlé
- tetejére: ízlés szerint kevés parmezánt, reszelt sajtot adhatunk hozzá
BACONOS TEJSZÍNES BORSÓS TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE
- A tésztához felforraljuk a vizet, pici olajat, kevés sót is adjunk hozzá, majd főzzük ki a tésztát. A főzővízből egy bögrényit tegyünk félre. Ezalatt egy nagyobb, széles serpenyőben kezdjük el sütni a felkockázott szalonnát.
- Amint elkészül a szalonna, szedjük ki a egy tányérra. A serpenyőben visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a zöldborsót. Borsozzuk, majd engedjük fel egy kevés vízzel és fedő alatt pároljuk készre. Párolás közben ha kell, még pótoljuk a vizet.
- A tejszínt, mascarponét, kevés sót és a zúzott fokhagymát keverjük össze.
- A leszűrt tésztát adjuk a borsóhoz, forgassuk jól át, majd öntsük fel a tejszínes, mascarponés keverékkel. Jól keverjük át az egészet, kóstoljuk és ha kell még ízesítsük. A félretett tészta főzővízből adjunk a tésztához, hogy krémes, szaftos állagú legyen. Frissen tálaljuk!
- Csak fogyasztás előtt szórjuk meg a szalonna pörcökkel, hogy megmaradjon a ropogós állaga. Még akár reszelt sajttal is felturbózhatod a borsós tésztát.
Tipp: Frissen fogyasztva a legjobb, később a tészta felszívja a krémes szaftot. Ha mégis melegítve eszed, akkor adj hozzá pici meleg vizet és keverd át újra, hogy ismét szaftosabb állaga legyen.