MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

házi gyros recept

Házi gyros recept

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb, finom ebéd vagy vacsora a házi gyros. Főként csirkéből készítem, mivel a gyerekeim azt kedvelik a legjobban. Általában csirkemell vagy felsőcomb filét használok fel hozzá. A csirkemellnél fontos, hogy kívül ropogós, de belül puha és még szaftos maradjon, tehát ne süssük túl, mert könnyen kiszárad. Inkább kisebb adagokban süssük ki a húst, vagy egy nagy serpenyőben, hogy ne főjön, hanem süljön, piruljon.

Ezt az ételt általában a gyerekek is szeretik, persze nem tömény chilis szósszal, bár biztos akadnak kivételek…:) Amíg kicsik voltak a gyerekek a joghurtos szósz helyett a majonézt kedvelték hozzá, igen ez már nem az igazi gyros, de a lényeg, hogy szívesen megették.

Lehet fitnesz verzióban csak zöldségekkel és joghurtos, vagy csípős szósszal tálalni a húst. Pitába, tortilla lapokba is tölthetjük. Gyros tálként pedig sültkrumplit vagy rizst is kínálhatunk mellé.

Sokféle gyros fűszert lehet kapni és persze otthon is összeállíthatjuk és a legjobban a görög sültek fűszerkeveréket kedvelem ehhez az ételhez.

Házi gyros recept:

  • 500 g csirkemell vagy csirke felsőcomb filé
  • 2-3 teáskanál görög sültek, vagy gyros fűszerkeverék
  • só, ha natúr fűszereket használunk
  • 1-2 evőkanál kacsa- vagy libazsír, helyette 1-2 evőkanál olaj
  • öntethez:
  • 1-2 doboz joghurt (200- 300 g )
  • ízlés szerint : görögös fűszer, kapor, kevés sós, igény szerint: chili, kis gerezd fokhagyma reszelve.
  • zöldségek:
  • 1 db kígyó uborka, 1 kis fej lila hagyma, 2 db paradicsom kisebb kockára vágva, saláta, ízlés szerint kevés lila káposzta vékony csíkokra vágva.
  • köretnek:
  • tortilla lapok, pita, sült krumpli, rizs

Házi gyros elkészítése:

  1. A húst kisebb csíkokra, vagy falatnyi darabokra vágjuk és a fűszerkeverékkel összekeverjük, ha sós fűszerkeveréket használunk akkor utána óvatosan sózzunk. A fűszerezett húst legalább fél órára ( akár egy éjszakára ) hűtőbe tesszük letakarva.
  2. A joghurtos szószt ízlésünknek megfelelően fűszerezzük és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  3. A zöldségeket megmossuk, daraboljuk, előkészítjük.
  4. A hűs sütése előtt egy serpenyőt forrósítsunk fel és tegyünk bele kevés kacsazsírt/olajat majd a húst. Pár percig közepes-nagyobb tűznél pirítsuk meg a húst , keverjük át, arra figyeljünk, hogy ne égjen meg és ne száradjon ki. Kóstoljuk és ha már puha belül kész is. Kisebb adagokban készítsük el inkább, hogy tényleg sülni tudjon.
  5. A pitákat vagy tortilla lapokat egy száraz felforrósított serpenyőben kicsit átsütjük. Utána a zöldségekkel, hússal, szósszal megtöltjük. Igény szerint a szokásos módon elkészített sült krumplival, rizzsel is tálalhatjuk, vagy csak zöldségekkel és a joghurtos öntettel. A pita töltésénél : vágjuk le éles késsel szélesen a pita tetejét, töltsük meg először hússal, majd zöldségekkel és hússal, végül az öntettel és a levágott tetejét helyezzük vissza. Tortilla töltésnél: én a kiterített tortilla közepére széltében de nem teljesen a széléig teszem rá húst, majd a zöldségeket, szószt, ismét húst. Jól megpakolom, de azért arra figyelek, hogy még összehajtani is lehessen. Jobb és bal szélét behajtom, hogy ne tudjon szétnyílni egyik oldal se, majd alulról szorosan feltekerem. Teljesen zárt tekercset készítek. így lehet a legkönnyebben enni a gyerekeknek is, anélkül, hogy széthullana a töltelék. ( A képen csak összehajtva  tettem a tál mellé a trotillát, így egyszerűen kézzel tépkedve is fogyaszthatjuk )

További egyszerű étel receptek: itt

Szólj hozzá!