Évekkel ezelőtt egy női magazin főzős hasábján láttam meg ezt a tepsis lecsós fasírt receptet,  ami azóta nagyon nagy kedvenc lett  a nyári kerti partikon, a finom grill húsok mellett.

 

Különlegessége egy finom gomás, lecsós feltét és a reszelt sajt ami ráolvad a sütőben…. Igazi szaftos, nyárias ízkavalkád. Tepsis krumplival vagy bármilyen körettel, savanyúsággal, tálaljuk.

 

Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, hasonlít a lecsós húsra, mégis  más…másnap is nagyon finom, nem szárad ki. Csak ajánlani tudom… Ha valaki máshogy szereti fűszerezni a fasírtot, akkor használja a saját receptjét és arra tegye a lecsós feltétet és sajtot.

 

Tepsis lecsós fasírt recept:

  • húsos rész:
  • 1 kg darált hús ( sertés vagy sertés -marha)
  • 2 db egész tojás
  • 2 teáskanál só – vagy ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 púpos teáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
  • kevés petrezselyem zöld – elhagyható
  • 3-4 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 4 toast kenyér beáztatva, kinyomkodva – helyette lehet pár evőkanál zsemlemorzsa is
  • lecsós rész:
  • kevés olaj a dinszteléshez
  • 70-80 dkg paprika
  • 3 db nagyobb paradicsom
  • 2 db közepes hagyma
  • 6 db közepes csiperke gomba
  • só, esetleg 1-2 teáskanál paprika sűrítmény
  • tetejére:
  • 25 dkg trappista sajt nagy lyukú reszelőn lereszelve,
  • kevés olaj: a tepsi kikenéséhez

Tepsis lecsós fasírt elkészítése:

  1. A lecsóhoz való zöldségeket felaprítjuk a szokásos módon, a gombát vékonyabb kis szeletekre vágjuk. Olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát, paprikát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, gombát. végül ízesítjük. Zsírjára visszapirítjuk a lecsót – ne maradjon vizes, nehogy eláztassa a húst – és levesszük a tűzről.
  2. A fasírt alapanyagait egy mély tálban összedolgozzuk, majd egy enyhén kiolajozott tepsibe tesszük úgy, hogy minél vékonyabbra , egyenletesre nyomkodjuk a tepsibe a fasírt masszát teljesen a szélekig.. 30-40 cm körüli, magasabb falú tepsibe tegyük és 170-180°C-ra előmelegített sütőbe kb 15 perc alatt süssük elő a fasírt alapot.
  3. Ameddig sül a fasírt alap, addig lereszeljük a sajtot egy tálba.
  4. Az elősütött fasírtra (ami  kicsit összesült) halmozzuk a gombás lecsót és egyenletesen elterítjük rajta, majd megszórjuk az egészet a reszelt sajttal. 
  5. 180-200°C-on kb 20 percet még sütjük az egészet együtt Akkor van kész,,ha szépen megsült a sajt a tetején. Ha még nem tálaljuk fel és melegen akarjuk tartani, akkor hagyjuk a sütőben a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyva, hogy a gőz távozni tudjon. Nagyobb négyzetekre szeletelve tálaljuk. ( A képen az a fázis maradt le a fotózásnál, hogy a félig kész fasírtra van halmozva a kész lecsó és a reszelt sajt még a sütés előtt…)

Egyszerű étel receptek : itt