Évekkel ezelőtt egy női magazin főzős hasábján láttam meg ezt a tepsis lecsós fasírt receptet, ami azóta nagyon nagy kedvenc lett a nyári kerti partikon, a finom grill húsok mellett.
Különlegessége egy finom gomás, lecsós feltét és a reszelt sajt ami ráolvad a sütőben…. Igazi szaftos, nyárias ízkavalkád. Tepsis krumplival vagy bármilyen körettel, savanyúsággal, tálaljuk.
Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, hasonlít a lecsós húsra, mégis más…másnap is nagyon finom, nem szárad ki. Csak ajánlani tudom… Ha valaki máshogy szereti fűszerezni a fasírtot, akkor használja a saját receptjét és arra tegye a lecsós feltétet és sajtot.
Tepsis lecsós fasírt recept:
- húsos rész:
- 1 kg darált hús ( sertés vagy sertés -marha)
- 2 db egész tojás
- 2 teáskanál só – vagy ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 púpos teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
- kevés petrezselyem zöld – elhagyható
- 3-4 gerezd fokhagyma lereszelve
- 4 toast kenyér beáztatva, kinyomkodva – helyette lehet pár evőkanál zsemlemorzsa is
- lecsós rész:
- kevés olaj a dinszteléshez
- 70-80 dkg paprika
- 3 db nagyobb paradicsom
- 2 db közepes hagyma
- 6 db közepes csiperke gomba
- só, esetleg 1-2 teáskanál paprika sűrítmény
- tetejére:
- 25 dkg trappista sajt nagy lyukú reszelőn lereszelve,
- kevés olaj: a tepsi kikenéséhez
Tepsis lecsós fasírt elkészítése:
- A lecsóhoz való zöldségeket felaprítjuk a szokásos módon, a gombát vékonyabb kis szeletekre vágjuk. Olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát, paprikát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, gombát. végül ízesítjük. Zsírjára visszapirítjuk a lecsót – ne maradjon vizes, nehogy eláztassa a húst – és levesszük a tűzről.
- A fasírt alapanyagait egy mély tálban összedolgozzuk, majd egy enyhén kiolajozott tepsibe tesszük úgy, hogy minél vékonyabbra , egyenletesre nyomkodjuk a tepsibe a fasírt masszát teljesen a szélekig.. 30-40 cm körüli, magasabb falú tepsibe tegyük és 170-180°C-ra előmelegített sütőbe kb 15 perc alatt süssük elő a fasírt alapot.
- Ameddig sül a fasírt alap, addig lereszeljük a sajtot egy tálba.
- Az elősütött fasírtra (ami kicsit összesült) halmozzuk a gombás lecsót és egyenletesen elterítjük rajta, majd megszórjuk az egészet a reszelt sajttal.
- 180-200°C-on kb 20 percet még sütjük az egészet együtt Akkor van kész,,ha szépen megsült a sajt a tetején. Ha még nem tálaljuk fel és melegen akarjuk tartani, akkor hagyjuk a sütőben a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyva, hogy a gőz távozni tudjon. Nagyobb négyzetekre szeletelve tálaljuk. ( A képen az a fázis maradt le a fotózásnál, hogy a félig kész fasírtra van halmozva a kész lecsó és a reszelt sajt még a sütés előtt…)
Egyszerű étel receptek : itt