tepsis lecsós hús

Tepsis lecsós hús

Évekkel ezelőtt egy női magazin főzős hasábján láttam meg ezt a tepsis lecsós hús receptet darált húsból, ami azóta nagyon nagy kedvenc lett  a nyári kerti partikon.  A finom grill húsok mellett, tökéletes finomság.

Eddig bárki megkóstolta, mindenki imádta ezt a lecsós tepsis „fasírtot”. Azért nevezem fasírtnak mert  a  hús ízesítése, előkészítése megegyezik a fasírtéval,  a különlegessége pedig egy finom gombás, lecsós feltét és sok-sok reszelt sajt ami ráolvad, ropogósra sül a sütőben.… Igazi szaftos, nyárias ízkavalkád. Tepsis krumplival vagy bármilyen körettel, savanyúsággal tálaljuk.

Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, hasonlít a lecsós szeletre, mégis  más…másnap is nagyon finom ez a hús, nem szárad ki., mikró helyett sütőben átmelegítve a sajt is ropogós marad.  Csak ajánlani tudom ezt a receptet. Ha valaki máshogy szereti fűszerezni a fasírtot, akkor ízesítse annak megfelelően a darált húsos alapot. 

Elő is készíthető pár órával és a kellő időben csak sütni kell. Frissen, ropogósan tálalhatjuk.

Tepsis lecsós hús recept:

  • húsos rész:
  • 1 kg darált hús ( sertés vagy sertés -marha)
  • 2 db egész tojás
  • 2 teáskanál só – vagy ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 púpos teáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
  • kevés petrezselyem zöld – elhagyható
  • 3-4 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 4 toast kenyér ( vagy 1-2 zsemle ) beáztatva/ kinyomkodva – helyette lehet pár evőkanál zsemlemorzsa, is
  • lecsós rész:
  • kevés olaj a dinszteléshez
  • 70-80 dkg paprika
  • 3 db nagyobb paradicsom
  • 2 db közepes hagyma
  • 6 db közepes csiperke gomba
  • só, esetleg 1-2 teáskanál paprika sűrítmény
  • tetejére:
  • 25 dkg trappista sajt nagy lyukú reszelőn lereszelve,
  • kevés olaj/zsír : a tepsi kikenéséhez

Tepsis lecsós hús elkészítése:

  1. A lecsóhoz való zöldségeket felaprítjuk a szokásos módon, a gombát vékonyabb kis szeletekre vágjuk. Olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát, paprikát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, gombát. végül ízesítjük sóval és kevés paprika sűrítménnyel. ” Zsírjára” visszapirítjuk a lecsót – ne maradjon vizes, nehogy eláztassa a húst – és levesszük a tűzről.
  2. A fasírt alapanyagait egy mély tálban összedolgozzuk, majd egy nagyobb, kb 30x40cm.es, magasabb falú,  enyhén kiolajozott tepsibe  tesszük.  Kézzel minél vékonyabbra,  egyenletesre nyomkodjuk  a masszát a tepsiben, egészen a  szélekig. 170-180°C-ra előmelegített sütőbe kb 15 perc alatt süssük elő a fasírt alapot.
  3. Ameddig sül a fasírt alap, addig lereszeljük a sajtot egy tálban.
  4. Az elősütött fasírtra (ami  kicsit összesült) halmozzuk a gombás lecsót és egyenletesen terítsük el rajta, majd szórjuk meg az egészet a lereszelt sajttal. 
  5. 180-200°C-on nagyjából 20 percet még süssük az egészet együtt. Akkor van kész, ha szépen megsült a sajt a tetején. Ha még nem tálaljuk fel és melegen akarjuk tartani, akkor hagyjuk a lekapcsolt sütőben, a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyva, hogy a gőz távozni tudjon. Nagyobb négyzetekre szeletelve tálaljuk. ( A képen az a fázis maradt le a fotózásnál, hogy a félig kész fasírtra van halmozva a kész lecsó és a reszelt sajt még a sütés előtti állapotban…)

tepsis lecsós darált hús szelet recept

tepsis lecsós hús

Egyszerű étel receptek : itt

tepsis lecsós hús és tepsis  krumpli

tepsis lecsós darált hús

Darált húsból készül egy másik nagyon kedvelt egytálétel recept az olaszos húsos tészta, receptje bővebben>>

Egy válasz

  1. Kipróbáltam, s nagyon finom lett! Tetszett a családomnak is. Máskor is sütöm. Köszönöm a jó és részletes leírást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük