Évekkel ezelőtt egy női magazin főzős hasábján láttam meg ezt a tepsis lecsós hús receptet darált húsból, ami azóta nagyon nagy kedvenc lett a nyári kerti partikon. A finom grill húsok mellett, tökéletes finomság.
Eddig bárki megkóstolta, mindenki imádta ezt a lecsós tepsis „fasírtot”. Azért nevezem fasírtnak mert a hús ízesítése, előkészítése megegyezik a fasírtéval, a különlegessége pedig egy finom gombás, lecsós feltét és sok-sok reszelt sajt ami ráolvad, ropogósra sül a sütőben.… Igazi szaftos, nyárias ízkavalkád. Tepsis krumplival vagy bármilyen körettel, savanyúsággal tálaljuk.
Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, hasonlít a lecsós szeletre, mégis más…másnap is nagyon finom ez a hús, nem szárad ki., mikró helyett sütőben átmelegítve a sajt is ropogós marad. Csak ajánlani tudom ezt a receptet. Ha valaki máshogy szereti fűszerezni a fasírtot, akkor ízesítse annak megfelelően a darált húsos alapot.
Elő is készíthető pár órával és a kellő időben csak sütni kell. Frissen, ropogósan tálalhatjuk.
Tepsis lecsós hús recept:
- húsos rész:
- 1 kg darált hús ( sertés vagy sertés -marha)
- 2 db egész tojás
- 2 teáskanál só – vagy ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 púpos teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
- kevés petrezselyem zöld – elhagyható
- 3-4 gerezd fokhagyma lereszelve
- 4 toast kenyér ( vagy 1-2 zsemle ) beáztatva/ kinyomkodva – helyette lehet pár evőkanál zsemlemorzsa, is
- lecsós rész:
- kevés olaj a dinszteléshez
- 70-80 dkg paprika
- 3 db nagyobb paradicsom
- 2 db közepes hagyma
- 6 db közepes csiperke gomba
- só, esetleg 1-2 teáskanál paprika sűrítmény
- tetejére:
- 25 dkg trappista sajt nagy lyukú reszelőn lereszelve,
- kevés olaj/zsír : a tepsi kikenéséhez
Tepsis lecsós hús elkészítése:
- A lecsóhoz való zöldségeket felaprítjuk a szokásos módon, a gombát vékonyabb kis szeletekre vágjuk. Olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát, paprikát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, gombát. végül ízesítjük sóval és kevés paprika sűrítménnyel. ” Zsírjára” visszapirítjuk a lecsót – ne maradjon vizes, nehogy eláztassa a húst – és levesszük a tűzről.
- A fasírt alapanyagait egy mély tálban összedolgozzuk, majd egy nagyobb, kb 30x40cm.es, magasabb falú, enyhén kiolajozott tepsibe tesszük. Kézzel minél vékonyabbra, egyenletesre nyomkodjuk a masszát a tepsiben, egészen a szélekig. 170-180°C-ra előmelegített sütőbe kb 15 perc alatt süssük elő a fasírt alapot.
- Ameddig sül a fasírt alap, addig lereszeljük a sajtot egy tálban.
- Az elősütött fasírtra (ami kicsit összesült) halmozzuk a gombás lecsót és egyenletesen terítsük el rajta, majd szórjuk meg az egészet a lereszelt sajttal.
- 180-200°C-on nagyjából 20 percet még süssük az egészet együtt. Akkor van kész, ha szépen megsült a sajt a tetején. Ha még nem tálaljuk fel és melegen akarjuk tartani, akkor hagyjuk a lekapcsolt sütőben, a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyva, hogy a gőz távozni tudjon. Nagyobb négyzetekre szeletelve tálaljuk. ( A képen az a fázis maradt le a fotózásnál, hogy a félig kész fasírtra van halmozva a kész lecsó és a reszelt sajt még a sütés előtti állapotban…)
Egyszerű étel receptek : itt
Darált húsból készül egy másik nagyon kedvelt egytálétel recept az olaszos húsos tészta, receptje bővebben>>
Egy válasz
Kipróbáltam, s nagyon finom lett! Tetszett a családomnak is. Máskor is sütöm. Köszönöm a jó és részletes leírást!