Ajándékba kaptunk pár üveg nutellát ami megihletett egy kis nutellás croissant, nutellás kifli készítésére.
Nagyon finomra sikerült, a szokásos kakaós/fahéja csiga és kelt tészta alapreceptem gazdagítottam, picivel több vajjal, tejföllel és tojásokkal. Ízletes, könnyen formázható, rugalmas tészta lett a végeredmény. A töltelékkel pedig nincs sok dolgunk, csak megkenjük a kinyújtott tésztát.
Reggelire, tízóraira, uzsonnára, akár vendégvárónak, finom kívül ropogós, belül puha, krémes nasi. Ezt a tészta receptet más töltelékkel is érdemes kipróbálni ízlésünknek megfelelően.
Nutellés croissant recept:
- tésztába:
- 60 dkg liszt
- 4 csapott evőkanál cukor ( 4 dkg)
- 1/2 teáskanál só (2 g )
- 2 db egész tojás
- 10 dkg vaj olvasztva – de langyosan, nem forrón
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag élesztőpor ( 7 g )
- 2,5 dl langyos tej
- 2 evőkanál tejföl
- kevés vanília vagy vaníliás cukor
- töltelék: 1 kis üveg nutella – szobahőmérsékletű
- tetejére: 1 db tojás felverve
Nutellás croissant, kifli elkészítése:
- A lisztet egy mélyebb tálba teszem, a közepébe egy kis mélyedést készítek, oda szórom a cukrot és az élesztőport majd leöntöm a langyos tejjel. Friss élesztőnél egy bögre langyos tejhez adok a cukor mennyiségéből egy kanállal és ebbe morzsolom az élesztőt, miután kicsit felfutott utána adom a liszthez. Az összes több hozzávalóval egynemű tésztát gyúrok és kézzel vagy géppel kicsit hólyagosra dagasztom. ( pár perc ) Utána pihentetem, letakarva meleg helyen kb 30-60 percet.
- A szépen megkelt tésztát 2 részre veszem és kis bucikat formázok belőlük, majd az egyiket ki is nyújtom kicsit lisztes felületen, nagyobb kör alakban. Megkenem a nutella mennyiség felével. Egy pizzavágóval vagy éles késsel félbe, majd negyedbe vágom a és a negyedeket is átlósan további négy részre szeletelem. Lassan szeleteljük, így nem pöndörödnek fel a cikkek Lett 16 db cikkünk, melyeket óvatosan, egyenként feltekerünk a szélétől indulva. Nagyobb kb 40×40 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a nutellás kifliket egymáshoz nem túl közel és a tetejüket megkenem felvert tojással. A tepsiben tovább pihentetem őket nagyjából még 15 percet.
- Bekapcsolom, előmelegítem a sütőt 180-200°C-ra.Amíg tovább kel az első adag, addig ugyanígy elkészítem a második buciból is a nutellás kifliket. A két buciból összesen tehát 32 db kis nutellás croissant/ kifli lesz.
- Az első adag nutellás kifliket pihentetés után, előmelegített sütőben , 180-200°C-on alsó-felső sütési módnál készre sütöm kb 20-30 perc alatt – sütőtől, hőmérséklettől függően. (Ne süssük túl magas hőmérsékleten, mert kívül gyorsan megsül, de belül nyers maradhat.) Ameddig sül az első adag, addig tovább pihen, kel a második.
- Miután elkészült, rácsra helyezzük a tepsit és hűlni hagyjuk, majd betesszük a sütőbe a második adagot sülni. Amikor kisültek és kicsit meghűltek, porcukorral meghintve vagy csak úgy magában tálaljuk. Jó étvágyat hozzá! 🙂
Készíthetünk a kiflik helyett az egyik rúdból egy nagy nutellás kalácsot. A rudat csiga formába szorosan feltekerjük, lekenjük a tojással és úgy sütjük meg.
További kelt tészta, péksüti receptek bővebben>>
Nutellás süti leveles tésztából