MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

nutellás croissant

Nutellás Croissant

Ajándékba kaptunk pár üveg nutellát ami megihletett egy kis nutellás croissant, nutellás kifli készítésére.

Nagyon finomra sikerült, a szokásos kakaós/fahéja csiga és alap kelt tészta receptemet gazdagítottam, picivel több vajjal, tejföllel és tojásokkal. Ízletes, könnyen formázható, rugalmas tészta lett. A töltelékkel nincs sok dolgunk, csak megkenjük a kinyújtott tésztát.

Reggelire, tízóraira, uzsonnára , akár vendégvárónak finom kívül ropogós, belül puha, krémes nasi. Ezt a nutellás croissant receptet bátran ajánlom , de akár más töltelékkel is érdemes kipróbálni ízlésünknek megfelelően.

 

Nutellés croissant recept:

  • tésztába:
  • 60 dkg liszt
  • 4 csapott evőkanál cukor ( 4 dkg)
  • 1/2 teáskanál só (2 g )
  • 2 db egész tojás
  • 10 dkg vaj olvasztva – de langyosan, nem forrón
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag élesztőpor ( 7 g )
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • kevés vanília vagy vaníliás cukor
  • töltelék: 1 kis üveg nutella – szoba hőmérsékletű
  • tetejére: 1 db tojás felverve

Nutellás croissant, kifli elkészítése:

  1. A lisztet egy mélyebb tálba teszem, a közepébe egy kis mélyedést készítek, oda szórom a cukrot és az élesztőport majd leöntöm a langyos tejjel. Friss élesztőnél a langyos bögre tejhez adok a cukor mennyiségből egy kanállal és ebbe morzsolom az élesztőt, miután kicsit felfutott utána adom a liszthez. Az összes több hozzávalóval egynemű tésztát gyúrok és kézzel vagy géppel kicsit hólyagosra dagasztom. ( pár perc ) Utána pihentetem, letakarva meleg helyen kb 30-60 percet.
  2. A szépen megkelt tésztát 2 részre veszem és kis bucikat formázok belőlük, majd az egyiket ki is nyújtom kicsit lisztes felületen, nagyobb kör alakban. Megkenem a nutella mennyiség felével . Egy pizzavágóval vagy éles késsel félbe, majd negyedbe vágom a és a negyedeket is átlósan további négy részre szeletelem. Lassan szeleteljük, így nem pöndörödnek fel a cikkek Lett 16 db cikkünk, melyeket óvatosan, egyenként feltekerünk a szélétől indulva. Nagyobb kb 40×40 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a nutellás kifliket egymáshoz nem túl közel és a tetejüket megkenem felvert tojással. Tovább pihentetem a croissantokat kb 1/4 órát.
  3. Amíg tovább kel az első adag, addig ugyanígy elkészítem a második buciból is a nutellás kifliket. A két buciból összesen tehát 32 db kis nutellás croissant vagy nutellás kifli lesz . Bekapcsolom a sütőt 180-200°C-ra.
  4. Az első adag nutellás kifliket pihentetés után, előmelegített sütőben , kb 180-200°C-on alsó-felső sütési módnál készre sütöm kb 20-30 perc alatt – sütőtől , hőmérséklettől függően. (Ne süssük túl magas hőmérsékleten, mert kívül gyorsan megsül, de belül nyers maradhat.) Ameddig sül az első adag, addig tovább pihen, kel a második.
  5. Miután elkészült, rácsra helyezzük a tepsit és hűlni hagyjuk, majd betesszük a sütőbe a második adagot sülni. A kész nutellás croissantokat porcukorral meghintve vagy csak úgy magában tálaljuk. Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

Szólj hozzá!