Gyorsan elkészíthető, magyaros, szaftos tejfölös paprikás csirkemell, amit tálalhatsz tésztával, nokedlivel, tarhonyával, rizibizivel, vagy amivel szeretnéd. A csirkemellet kisebb darabokra vágva adom a pörkölt alaphoz, de lehet nagyobb csirkemell szeletekből is készíteni. Idő hiányában gyakran, praktikusan, csak tésztát főzök ki hozzá, persze klasszikusan nokedlivel tálalva is isteni finom.
Tipp:
- A tejföl helyett főzőtejszínnel is készíthetjük a paprikás csirkét. 10%- vagy 20%-os főzőtejszínt használjunk hozzá.
- Csirkemell helyett csirkecomb filét is használhatunk a recepthez, ugyanígy felkockázva.
- Tehetünk a pörkölt alapba a hagymához egy apróra vágott parikát és egy szintén kisebb kockákra vágott paradicsomot is, ettől csak még ízletesebb lesz.
TEJFÖLÖS PAPRIKÁS CSIRKEMELL RECEPT
- pörkölthöz:
- kevés olaj vagy zsír
- 1 kg csirkemellfilé ( vagy 50 dkg csirkemellfilé és 50 dkg csirkecombfilé vegyesen )
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika és 1db paradicsom – opcionális
- só, bors ízlés szerint
- 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál füstölt őröltpaprika
- 2 teáskanál őrölt édespaprika
- 1-2 teáskanál – nyers darált paprika pl. Édes Anna, vagy Erős Pista
- víz
- habaráshoz:
- 2-3 evőkanál tejföl – lehet tejszínnel is készíteni
- 2-3 evőkanál liszt
- kevés víz
- köret:
- házi nokedli, tarhonya, vagy 50 dkg tészta pl. szarvacska, fussili, penne, stb
TEJFÖLÖS PAPRIKÁS CSIRKEMELL KÉSZÍTÉSE
- A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk és félretesszük. A hagymát apróra szeletelem ( ha teszek bele paprikát, paradicsomot akkor azt is apróra vágom ).
- A hagymát kevés olajon vagy zsíron elkezdem dinsztelni, amikor már üveges, akkor hozzákeverem a húst, fehéredésig dinsztelem, megsózom, borsozom, hozzáadom a fűszerköményt, darált paprikát a zúzott fokhagymát, keverek rajta egyet és fél dl vízzel felöntöm. Ezután adom hozzá a fűszerpaprikákat, hogy meg ne égjenek, jól átkeverem egyszer-kétszer, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt,- résnyire nyitva – puhára párolom a húst. Menet közben időnként megkeverem, ha kell adok hozzá még vizet.
- Ameddig készül a hús, addig forró lobogó sós vízben kifőzöm a tésztát és előkészítem a habarást, amihez 2-3 evőkanál lisztet, 2-3 evőkanál tejföllel és kevés hideg vízzel csomómentesre elkeverek.
- Amikor már puha a hús, nagyjából elfőtt a víz is, akkor a pörkölt levéből pár evőkanállal a habaráshoz keverek. Utána ezt a szaftos, habarást hozzákeverem a húshoz és folyamatosan kevergetve besűrítem vele. Látni fogjuk, hogy elég sűrű -e a szaft, ha túlságosan akkor pici vizet hozzáadva még hígítjuk, ha túl híg akkor, pedig adjunk hozzá még habarást. Nekem a receptben megadott mennyiség elegendő szokott lenni. Nokedlivel, tésztával, tarhonyával tálaljuk.
Ha kedveled a szaftos, gyorsan elkészíthető recepteket, akkor próbáld ki a tejszínes currys csirkemell receptet.