tejfölös paprikás csirkemell

Tejfölös paprikás csirkemell

Gyorsan elkészíthető, magyaros, szaftos tejfölös paprikás csirkemell, amit tálalhatsz tésztával, nokedlivel, tarhonyával, rizibizivel, vagy amivel szeretnéd. A csirkemellet kisebb darabokra vágva adom a pörkölt alaphoz, de lehet nagyobb csirkemell szeletekből is készíteni. Idő hiányában gyakran, praktikusan, csak tésztát főzök ki hozzá, persze klasszikusan nokedlivel tálalva is isteni finom.

Tipp:

  • A tejföl helyett főzőtejszínnel is készíthetjük a paprikás csirkét. 10%- vagy 20%-os főzőtejszínt használjunk hozzá.
  • Csirkemell helyett csirkecomb filét is használhatunk a recepthez, ugyanígy felkockázva.
  • Tehetünk a pörkölt alapba a hagymához egy apróra vágott parikát és egy szintén kisebb kockákra vágott paradicsomot is, ettől csak még ízletesebb lesz.

TEJFÖLÖS PAPRIKÁS CSIRKEMELL RECEPT

  • pörkölthöz:
    • kevés olaj vagy zsír
    • 1 kg csirkemellfilé ( vagy 50 dkg csirkemellfilé és 50 dkg csirkecombfilé vegyesen )
    • 1 nagy fej hagyma
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • 1 db paprika és 1db paradicsom – opcionális
    • só, bors ízlés szerint
    • 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
    • 1 teáskanál füstölt őröltpaprika
    • 2 teáskanál őrölt édespaprika
    • 1-2 teáskanál – nyers darált paprika pl. Édes Anna, vagy Erős Pista
    • víz
  • habaráshoz:
    • 2-3 evőkanál tejföl  –  lehet tejszínnel is készíteni
    • 2-3 evőkanál liszt
    • kevés víz
  • köret:
    • házi nokedli, tarhonya, vagy 50 dkg tészta pl. szarvacska, fussili, penne, stb

TEJFÖLÖS PAPRIKÁS CSIRKEMELL KÉSZÍTÉSE

  1. A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk és félretesszük. A hagymát apróra szeletelem ( ha teszek bele paprikát, paradicsomot akkor azt is apróra vágom ).
  2. A hagymát kevés olajon vagy zsíron elkezdem dinsztelni, amikor már üveges, akkor hozzákeverem a húst, fehéredésig dinsztelem, megsózom, borsozom, hozzáadom a fűszerköményt, darált paprikát a zúzott fokhagymát, keverek rajta egyet és fél dl vízzel felöntöm. Ezután adom hozzá a fűszerpaprikákat, hogy meg ne égjenek, jól átkeverem egyszer-kétszer, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt,- résnyire nyitva – puhára párolom a húst. Menet közben időnként megkeverem, ha kell adok hozzá még vizet.
  3. Ameddig készül a hús, addig forró lobogó sós vízben kifőzöm a tésztát és előkészítem a habarást, amihez 2-3 evőkanál lisztet, 2-3 evőkanál tejföllel és kevés hideg vízzel csomómentesre elkeverek.
  4. Amikor már puha a hús, nagyjából elfőtt a víz is, akkor a pörkölt levéből pár evőkanállal a habaráshoz keverek. Utána ezt a szaftos, habarást hozzákeverem a húshoz és folyamatosan kevergetve besűrítem vele. Látni fogjuk, hogy elég sűrű -e a szaft, ha túlságosan akkor pici vizet hozzáadva még hígítjuk, ha túl híg akkor, pedig adjunk hozzá még habarást. Nekem a receptben megadott mennyiség elegendő szokott lenni. Nokedlivel, tésztával, tarhonyával tálaljuk.
tejfölös  paprikás csirkemell

Nokedli recept >>

Ha kedveled a szaftos, gyorsan elkészíthető recepteket, akkor próbáld ki a tejszínes currys csirkemell receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

gyors omlós sajtos rúd recept
Sós sütemények
Mesi

Gyors omlós sajtos rúd

Egyszerű és nagyon bevált sütőporos sajtos rúd receptem, amit vendéglátáskor, ünnepeken (pl. karácsony, húsvét) rendszeresen elkészítek. Kiadós adag, egy kávé vagy tea mellé is tökéletes omlós ropogtatnivaló.

Tovább olvasom >