tejfölös paprikás csirkemell

Tejfölös paprikás csirkemell

Gyorsan elkészíthető, magyaros, szaftos tejfölös paprikás csirkemell, amit tálalhatsz tésztával, nokedlivel, tarhonyával, rizibizivel, vagy amivel szeretnéd. A csirkemellet kisebb darabokra vágva adom a pörkölt alaphoz, de lehet nagyobb csirkemell szeletekből is készíteni. Idő hiányában gyakran, praktikusan, csak tésztát főzök ki hozzá, persze klasszikusan nokedlivel tálalva is isteni finom.

Tipp:

  • A tejföl helyett főzőtejszínnel is készíthetjük a paprikás csirkét. 10%- vagy 20%-os főzőtejszínt használjunk hozzá.
  • Csirkemell helyett csirkecomb filét is használhatunk a recepthez, ugyanígy felkockázva.
  • Tehetünk a pörkölt alapba a hagymához egy apróra vágott parikát és egy szintén kisebb kockákra vágott paradicsomot is, ettől csak még ízletesebb lesz.

TEJFÖLÖS PAPRIKÁS CSIRKEMELL RECEPT

  • pörkölthöz:
    • kevés olaj vagy zsír
    • 1 kg csirkemellfilé ( vagy 50 dkg csirkemellfilé és 50 dkg csirkecombfilé vegyesen )
    • 1 nagy fej hagyma
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • 1 db paprika és 1db paradicsom – opcionális
    • só, bors ízlés szerint
    • 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
    • 1 teáskanál füstölt őröltpaprika
    • 2 teáskanál őrölt édespaprika
    • 1-2 teáskanál – nyers darált paprika pl. Édes Anna, vagy Erős Pista
    • víz
  • habaráshoz:
    • 2-3 evőkanál tejföl  –  lehet tejszínnel is készíteni
    • 2-3 evőkanál liszt
    • kevés víz
  • köret:
    • házi nokedli, tarhonya, vagy 50 dkg tészta pl. szarvacska, fussili, penne, stb

TEJFÖLÖS PAPRIKÁS CSIRKEMELL KÉSZÍTÉSE

  1. A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk és félretesszük. A hagymát apróra szeletelem ( ha teszek bele paprikát, paradicsomot akkor azt is apróra vágom ).
  2. A hagymát kevés olajon vagy zsíron elkezdem dinsztelni, amikor már üveges, akkor hozzákeverem a húst, fehéredésig dinsztelem, megsózom, borsozom, hozzáadom a fűszerköményt, darált paprikát a zúzott fokhagymát, keverek rajta egyet és fél dl vízzel felöntöm. Ezután adom hozzá a fűszerpaprikákat, hogy meg ne égjenek, jól átkeverem egyszer-kétszer, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt,- résnyire nyitva – puhára párolom a húst. Menet közben időnként megkeverem, ha kell adok hozzá még vizet.
  3. Ameddig készül a hús, addig forró lobogó sós vízben kifőzöm a tésztát és előkészítem a habarást, amihez 2-3 evőkanál lisztet, 2-3 evőkanál tejföllel és kevés hideg vízzel csomómentesre elkeverek.
  4. Amikor már puha a hús, nagyjából elfőtt a víz is, akkor a pörkölt levéből pár evőkanállal a habaráshoz keverek. Utána ezt a szaftos, habarást hozzákeverem a húshoz és folyamatosan kevergetve besűrítem vele. Látni fogjuk, hogy elég sűrű -e a szaft, ha túlságosan akkor pici vizet hozzáadva még hígítjuk, ha túl híg akkor, pedig adjunk hozzá még habarást. Nekem a receptben megadott mennyiség elegendő szokott lenni. Nokedlivel, tésztával, tarhonyával tálaljuk.
tejfölös  paprikás csirkemell

Nokedli recept >>

Ha kedveled a szaftos, gyorsan elkészíthető recepteket, akkor próbáld ki a tejszínes currys csirkemell receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük