túrógombóc

Túrógombóc

Mindig is nagyon szerettük a túrógombócot.. főként nyáron a nagy melegben sok hűs tejföllel, vaníliás, fahéjas porcukorral….Lehet főzni vagy sokan készítik sűrű tejbegrízhez adva a túrót, főzés nélkül is. Az is finom és kétségtelenül lágy… én is szeretem, de összességében szerintem több macera van vele mint a főzős változattal. Ez a túrógombóc recept egyszerű 5 perc alatt elkészíthető, plusz a kis pihentetés és a főzési idő.

Egy kiadósabb leves mellé második fogásnak, vagy csak úgy desszertként uzsonnára is nagyon jó választás.

Az igazán jó gombóc, legalábbis számomra, puha, kicsit remegős, de mégse fő szét…. lehet reszelt citromhéjat is tenni a gombócok masszájába, hogy fokozzuk az ízeket. Cukrot nem teszünk a gombócba, mert attól szétesik, szétfolyik főzés közben, viszont kevés sót azt tegyünk bele.

Időnként a kész, pirított zsemlemorzsához is teszek kevés fahéjas porcukrot és így rögtön megédesíti a kifőtt gombócokat. Ami fontos, hogy főzés előtt legalább 20-30 percet hűtőben hagyjuk állni a nyers gombócokat, akár a mélyhűtőbe is rakhatjuk 15-20 percre és mindig lobogó vízbe tegyük őket főni. Továbbiak a leírásban.

A megadott mennyiség kisebb adag, nagyjából 15-16 gombóc lesz, vagy kevesebb nagyobb, ízlés szerint. Én kisebb méretű  gombócokat készítek általában. Nagyobb családi  mennyiséghez duplázzuk az adagot.

Mitől lesz igazán könnyű a gombóc? Tapasztalatból állítom, hogy a felvert tojásfehérjétől, tehát mindig így tegyük a masszához. 

Túrógombóc recept:

  • 500 g túró áttörve ( ne túl száraz , inkább krémesebb legyen )
  • 10 csapott evőkanál búzadara ( 10 dkg )
  • 2-3 db tojás – mindkét variációval jó
  • 1/3 teáskanál só ( 2 csipet )
  • vanília, reszelt citromhéj – igény szerint
  • 1 csomag zsemlemorzsa kb fele elég, de igény szerint
  • 2-3 dkg vaj vagy kevés olaj a zsemlemorzsa pirításához.
  • tetejére:
  • porcukor, vaníliás cukor, fahéj
  • 1 nagy doboz tejföl

Túrógombóc elkészítés:

  1. A túrót egy mélyebb tálban áttöröm, hozzákeverem a grízt és a tojások sárgáját. A tojások fehérjét a sóval felverem egy másik tálban, majd a grízes túróhoz teszem az 1/3 részét és jól összekeverem. Utána, a tojásfehérje többi részét is hozzákeverem laza mozdulatokkal. Hűtőbe rakom a masszát legalább 20 percre, hogy összeálljon. Ha tovább áll, akár 1-2 órát, az csak jót tesz neki.
  2. Elkészítem kevés vajon, vagy olajon a pirított zsemlemorzsát. Gyorsan pirul, kis lángon készítsük, folyamatosan kevergetve. Ha kész  tehetünk hozzá 1-2 evőkanál fahéjas, vaníliás porcukrot, de ez elhagyható.
  3. A hűtőben pihent túrós masszából kisebb gombócokat formázok.
  4. A vizet  felteszem forrni pici sóval. majd ha már lobog a víz,  beleteszem a gombócokat. Mindig lobogó, forró vízbe tegyük és egyszerre ne túl sok gombócot főzzünk ki. Ezt a mennyiséget két részletben szoktam kifőzni. Ha esetleg letapadnak az  edény aljára a gombócok, akkor óvatosan fakanállal alulról picit el lehet mozdítani őket. Miután feljönnek a felszínre kb 1 perc után már szedem is őket szűrőkanállal a zsemlemorzsára. Meghempergetem, rázom oldalra kicsit a serpenyőben, hogy a prézli mindenhol érje.
  5. Tejföllel, fahéjas, vaníliás porcukorral tálalom. Jó étvágyat!

Van egy NAGYON GYORS VÁLTOZAT:
iNem kell felverni a tojások fehérjét, hanem egészben adjuk a túróhoz, grízhez, pici sóhoz és már formázzuk is gombóccá a masszát. Ameddig melegszik a víz és pirítjuk a morzsát, addig pihennek a gombócok a hűtően, ezután már főzzük is ki a túrógombócokat,  amint forr, lobog a víz….

 

túrógombóc

túrógombóc

túrógombóc

További túrós receptek, sütemények, torták, palacsinta, vargabéles : itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék