MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

túrógombóc

Túrógombóc

Mindig is nagyon szerettük a túrógombócot.. főként nyáron a nagy melegben sok hűs tejföllel, vaníliás, fahéjas porcukorral….Lehet főzni vagy sokan készítik sűrű tejbegrízhez adva a túrót, főzés nélkül is. Az is finom és kétségtelenül lágy… én is szeretem, de összességében szerintem több macera van vele mint a főzős változattal, ez a túrógombóc recept egyszerű 5 perc alatt elkészíthető, plusz a kis pihentetés és a főzési idő.

 

Egy kiadósabb leves mellé második fogásnak, vagy csak úgy desszertként uzsonnára is nagyon jó választás.

 

Az igazán jó gombóc, legalábbis számomra, puha, kicsit remegős, de mégse fő szét…. lehet reszelt citromhéjat is tenni a gombócok masszájába, hogy fokozzuk az ízeket. Cukrot nem teszünk a gombócba, mert attól csak kemény lesz, viszont kevés só az kell, hogy ízes legyen.

 

Néha a kész, pirított zsemlemorzsához is teszek már kis fahéjas porcukrot és az rögtön megédesíti a kifőtt gombócokat. Ami fontos még, hogy főzés előtt legalább 20-30 percet hűtőben hagyjuk állni a nyers gombócokat, akár a mélyhűtőbe is rakhatjuk 15-20 percre és mindig lobogó vízbe tegyük őket főni. Továbbiak a leírásban.

 

A megadott mennyiség kisebb adag kb 15-16  gombóc lesz, vagy kevesebb nagyobb, ízlés szerint. Én kisebb méretű  gombócokat készítek általában. Nagyobb családi  mennyiséghez duplázzuk az adagot.

 

Túrógombóc recept:

  • 500 g túró áttörve ( ne túl száraz , inkább krémesebb legyen )
  • 10 csapott evőkanál búzadara ( 10 dkg )
  • 2-3 db tojás – mindkét variációval jó
  • 1/3 teáskanál só ( 2 csipet )
  • vanília, reszelt citromhéj – igény szerint
  • 1 csomag zsemlemorzsa kb fele elég, de igény szerint
  • 2-3 dkg vaj vagy kevés olaj a zsemlemorzsa pirításához.
  • tetejére:
  • porcukor, vaníliás cukor, fahéj
  • 1 nagy doboz tejföl

Túrógombóc elkészítés:

  1. A túrót egy mélyebb tálban áttöröm, hozzákeverem a grízt és a tojások sárgáját. A tojások fehérjét a sóval felverem egy másik tálban, majd a grízes túróhoz teszem és lágyan összekeverem. Hűtőbe vagy mélyhűtőbe rakom a masszát kb 20 percre.
  2. Elkészítem kevés vajon, vagy olajon a a pirított zsemlemorzsát. Gyorsan pirul, kis lángnál készítsük, folyamatosan kevergetve. Ha kész  tehetünk hozzá 1-2 evőkanál fahéjas, vaníliás porcukrot, de ez elhagyható.
  3. A vizet i felteszem forrni pici sóval.
  4. A hűtőben pihent túrós masszából kisebb gombócokat formázok, majd ha már lobog a víz,  beleteszem a gombócokat. Ha esetleg letapadnak az aljára, óvatosan fakanállal lehet alulról picit elmozdítani, miután feljönnek a felszínre kb 1 perc után már szedem is őket szűrőkanállal a zsemlemorzsára. Meghempergetem, rázom oldalra kicsit a serpenyőben, hogy a prézli mindenhol érje.
  5. Tejföllel, fahéjas, vaníliás porcukorral tálalom. Jó étvágyat!

Van egy NAGYON GYORS VÁLTOZAT: ilyenkor nem kell felverni a tojások fehérjét, hanem egészben adjuk a túróhoz, grízhez, pici sóhoz és már formázzuk is gombóccá a masszát. Ameddig melegszik a víz és pirítjuk a morzsát, addig pihennek a gombócok a hűtően, ezután már főzzük is ki a túrógombócokat,  amint forr a víz…. Ennél a gyorsabb változatnál könnyebb formázni a gombócokat a másiknál  viszont picit lágyabb, remegősebb lesz a gombóc. 

 

túrógombóc

túrógombóc

túrógombóc

 

További túrós receptek, sütemények, torták, palacsinta, vargabéles : itt

Szólj hozzá!