gyümölcskenyér

Gyümölcskenyér

Főként az őszi-téli hónapok kedvelt csemegéje a gyümölcskenyér, más néven püspökkenyér amit sokan a Karácsonyi ünnepek környékén készítenek elsősorban.

Kétféle változata ismert leginkább az élesztős hagyományos és a sütőporos változat. Én általában a sütőporos változatot készítem, ami gyakorlatilag egy kevert süti alap sok aszaltgyümölccsel, diófélékkel és ízlés szerint csoki darabokkal.

A  tésztába kevert joghurttól, vajtól szaftos, nem száraz, több napig is puha gyümölcskenyerünk lesz. Már ha több napig kitart…A megadott mennyiségből 2 db gyümölcskenyér lesz.

Az aszaltgyümölcsök variálhatók ízléstől függően.

Gyümölcskenyér recept:

  • 5 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 175 g joghurt
  • vanília vagy vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • 70 ml olaj vagy 8 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg darabolt dió ( pár evőkanál szeletelt mandula – ez elhagyható )
  • 8 dkg aszalt vörösáfonya vagy mazsola
  • 8 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
  • 9-10 dkg csokoládé darabolva ( 1 tábla )

Gyümölcskenyér elkészítése:

  1. Először kimérem, majd felvágom apró darabokra az aszalt sárgabarackot, diót, csokit. Utána kimérem az aszalt vörösáfonyát is, mivel kicsi mint a mazsola ezért azt nem kell aprítani.
  2. A tojásokat felverem, majd összekeverem a cukorral és robotgéppel krémesre, világosra keverem. Utána hozzáadom a vaníliát, reszelt citromhéjat, olajat/vajat, joghurtot és végül a lisztet a sütőporral.
  3. Kilisztezek, vajazok vagy sütőpapírral kibélelek kettő őzgerinc vagy ahhoz hasonló formát. Előmelegítem a sütőt kb 170-180°C-ra.
  4. A formákba öntöm a tésztát és utána egyenletesen megszórom az aszalt gyümölcsökkel, dióval, csokival.  ( Lehet a formába öntés előtt összekeverni tésztát az aszaltgyümölcsökkel, dióval, de akkor előtte forgassuk bele az aszalványokat egy kis lisztbe, hogy ne tapadjanak nagyon össze, egybe. )
  5. Nem túl magas hőmérsékleten ( 170-180°C ) alsó-felső sütési módnál készre sütöm a gyümölcskenyereket. Villával ellenőrzöm, hogy átsült-e a belseje.. Ha kész rácsra téve hűlni hagyom. Végül kiborítom a formából és megszórom porcukorral.

Több ünnepi süti recept>>

Mini stollen recept élesztő nélkül

6 Responses

  1. Gusztusos és szimpatikus a receptje 🙂 Ami nekem van recept az csak tojásfehérjét használ, ha jól emlékszem… mindig Anyuval sütöttük… de most ezt megkívántam… köszönöm, hogy ilyen klasszul le is lett fotózva!

    1. Kedves Kati! Köszönöm 🙂 remélem ízleni fog a gyümölcskenyér ha elkészíti. Én is hallottam már a tojásfehérjés változatról, biztos nagyon finom, egyszer ki fogom próbálni.

  2. Nagyon jól néz ki, látszik hogy pihe puha süti. Elmentettem és kipróbálom karácsonykor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük