Házias ízvilágú, finom kelt vaníliás csiga. Gyorsan, könnyen elkészíthető recept, kiadós sütemény
VANÍLIÁS CSIGA RECEPT:
- 50 dkg liszt
- 7 dkg vaj/margarin
- 4 csapott evőkanál cukor + 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csapott teáskanál só
- 1 bögre tej (2,5 dl)
- 1 db tojás
- 1 csomag instant élesztő ( 7-9 g ) vagy 2,5 dkg friss élesztő
- töltelék:
- 1/2 liter tej ( esetleg + 1 dl )
- 2 csomag vaníliás puding (főzni való)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 normál evőkanál cukor
- (ízlés szerint mazsola, reszelt citromhéj)
- porcukor a szóráshoz
Vaníliás csiga elkészítése:
- A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a cukrot és az instant élesztőt, vagy rámorzsolom a friss élesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és dagasztom pár percig.
- Letakarva kelni hagyom enyhén meleg helyen a tésztát legalább 40 percig. Ezalatt előre elkészítem a pudingot, de elkészíthetjük már a tészta összeállítása előtt is. Jó sűrűre főzöm és hűlni hagyom, időnként kihűlve is átkeverem a kész pudingot.
- Utána kinyújtom a tésztát enyhén lisztezett deszkán, nagyjából 40×40 cm-es nagyságúra. A kihűlt pudingot egyenletesen eloszlatom rajta.
- Szorosan feltekerem a tésztát, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágom egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a vaníliás tekercseket. Ne túl közel tegyük egymáshoz,. majd 15 percig még pihentessük a tepsiben. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- A pihentetés után beteszem az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél, kb. 25 perc alatt megsütöm a vaníliás csigákat/tekercseket. Miután kiveszem a sütőből, kicsit hűlni hagyom és ízlés szerint porcukorral megszórva tálalom.
4 Responses
Kedves Mesi, a töltelékeknél kimaradt a puding. Abból mennyi kell bele? 🙂
Kedves Bettina!
Nagyon köszönöm, hogy szóltál, már javítottam is. 1 vagy 2 csomag vaníliás puding kell a recepthez. Én általában 2 csomagot használok, esetleg picivel több tejet még lehet hozzá tenni, de a lényeg, hogy jó sűrű legyen az állaga és ízlésünknek megfelelően édes. 🙂
Kedves Mesi!
Sütés előtt a tészta tetejét bevagdaltad, mert olyan szépen szét nyílt teteje.
Válaszodat előre is köszönöm.
Kedves Edo!
Nem vagdaltam be, mivel lágy a tészta és a puding is, nem lett mindegyik szelet teljesen szabályos csiga ahogy szeleteltem és tettem a tepsibe 🙂 ahogy sült ilyenre sikerült. 🙂