vaníliás csiga recept

Vaníliás csiga recept

Házias ízvilágú, finom kelt vaníliás csiga.  Gyorsan, könnyen elkészíthető recept, kiadós sütemény

VANÍLIÁS CSIGA RECEPT:

  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj/margarin
  • 4 csapott evőkanál cukor + 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1 db tojás
  • 1 csomag instant élesztő ( 7-9 g )  vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • 1/2 liter tej ( esetleg + 1 dl )
  • 2 csomag vaníliás puding (főzni való)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 normál evőkanál cukor
  • (ízlés szerint mazsola, reszelt citromhéj)
  • porcukor a szóráshoz

Vaníliás csiga elkészítése:

  1. A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a cukrot és az instant élesztőt, vagy rámorzsolom a friss élesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és dagasztom pár percig.
  2. Letakarva kelni hagyom enyhén meleg helyen a tésztát legalább 40 percig.  Ezalatt előre elkészítem a pudingot, de elkészíthetjük már a tészta összeállítása előtt is.  Jó sűrűre főzöm  és hűlni hagyom, időnként kihűlve is  átkeverem a kész pudingot.
  3. Utána kinyújtom a tésztát enyhén  lisztezett deszkán, nagyjából  40×40 cm-es nagyságúra. A kihűlt pudingot egyenletesen eloszlatom rajta.
  4. Szorosan feltekerem a tésztát, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágom egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a vaníliás tekercseket. Ne túl közel tegyük egymáshoz,. majd 15 percig még pihentessük a tepsiben.  Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  5. A pihentetés után beteszem az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél, kb. 25 perc alatt megsütöm a vaníliás csigákat/tekercseket. Miután kiveszem a sütőből, kicsit hűlni hagyom és ízlés szerint porcukorral megszórva tálalom.

“Vaníliás csiga recept” bejegyzéshez 4 hozzászólás

    • Kedves Bettina!

      Nagyon köszönöm, hogy szóltál, már javítottam is. 1 vagy 2 csomag vaníliás puding kell a recepthez. Én általában 2 csomagot használok, esetleg picivel több tejet még lehet hozzá tenni, de a lényeg, hogy jó sűrű legyen az állaga és ízlésünknek megfelelően édes. 🙂

      Válasz
  1. Kedves Mesi!

    Sütés előtt a tészta tetejét bevagdaltad, mert olyan szépen szét nyílt teteje.

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz
    • Kedves Edo!

      Nem vagdaltam be, mivel lágy a tészta és a puding is, nem lett mindegyik szelet teljesen szabályos csiga ahogy szeleteltem és tettem a tepsibe 🙂 ahogy sült ilyenre sikerült. 🙂

      Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom !! Minden jog fenntartva MesiNasi.hu