MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

vaníliás csiga recept

Vaníliás csiga recept

Házias ízvilágú, finom kelt vaníliás csiga recept. Gyorsan, könnyen elkészíthető kiadós sütemény

Vaníliás csiga recept, hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj/margarin
  • 3 csapott evőkanál cukor + 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1 db tojás
  • 1 zacskó szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • 1/2 liter tej
  • 4 normál evőkanál cukor
  • (ízlés szerint mazsola, reszelt citromhéj)
  • porcukor a szóráshoz

Vaníliás csiga elkészítése:

  1. A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a 3 evőkanál cukrot és a porélesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és dagasztom pár percig.
  2. Letakarva kelni hagyom meleg helyen a tésztát. Ezalatt, vagy már előre elkészítem a pudingot. Jó sűrűre főzöm és hűlni hagyom. Időnként átkeverem a kész pudingot.
  3. Utána kinyújtom a tésztát egy evőkanál liszt segítségével (ha szükséges) Kb 40×40 cm-es nagyságúra. A kihűlt pudingot egyenletesen eloszlatom rajta.
  4. Szorosan feltekerem a tésztát, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a vaníliapudingos tekercseket. Ne túl közel tegyük egymáshoz,. 1/4 óráig pihentetjük még a tepsiben. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  5. A pihentetés után beteszem az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél, kb. 25 perc alatt megsütöm a vaníliás csigákat. Miután kiveszem a sütőből, kicsit hűlni hagyom és ízlés szerint porcukorral megszórva tálalom.

Szólj hozzá!