A burgonyapürét, mint oly sok más ételt, mindenki máshogy kedvel, van aki kifejezetten folyósan. van aki krémesebben, nálunk az utóbbi a nyerő. A krémes krumplipüré nagy előnye pl. egy olajban sült hasábburgonyához képest, nemcsak, hogy egészségesebb, hanem, hogy másnap, melegítve is finom, örömmel fogyasztható. Persze szilárdabb állagú a hűtőből kivéve, de mikróban felmelegítve lágy lesz újra, ha mégis lazítanánk az állagán, akkor minimális tejjel, vagy vajjal, vagy a kettő hozzáadásával melegítsük át. Ráadásul ha túlméreteztük az adagot, és túl sok püré készült, akkor a megmaradt krumplipüréből sok, más ételt készíthetünk a krumplis lángostól, a pogácsán át, a levesbetétig, de erről majd a későbbiekben..
A krumplipüré remek körete a rántott ételeknek, pl. corn flakes csirkemell, rántott csirkemell, rántott cukkini, rántott gomba, vagy sült ételek, pl. sült tarja, sült csirkecomb, serpenyős fokhagymás tarja, stb.
A krumplipüré készítése nagyon egyszerű, de fontos, hogy a krémesítést soha ne végezzük botmixerrel! – mert nem krémes, hanem inkább gumiszerű, nyúlós állagú pürét kapunk, mivel a keményítő kicsapódik. Csakis a kézi burgonyatörőt használjunk hozzá!! Pl. a házi májkrémhez sem jó a botmixer valamiért, szintén nyúlós állagú lesz, de ott a nagy fordulatú aprítógép jól használható. Visszatérve az egyszerű, de nagyszerű burgonyapüréhez:
TIPPEK
- Van aki vajasabban kedveli, van aki több tejjel kedveli a pürét.
- Ízlés szerint lehet hozzáadni kevés őrölt szerecsendiót, vagy tejföllel is felturbózhatod.
- Diétás változatnál, ha valaki nem használhat vajat, tejet, akkor a megoldás, hogy a burgonya főzővizét ne öntse le teljesen, hanem azzal krémesítse a tej, vaj helyett, tudom nem pont ugyanaz az íz, de fűszerekkel, zöld fűszerekkel ízletessé lehet tenni. Ez a megoldás a vegán, plant based food étkezést követőknél is jól használható, vagy használhatnak hozzá magtejet, vagy csak olívaolajat.
- Botmixert ne használjunk a készítésnél, csak kézi burgonyatörőt, hogy elkerüljük a nyúlós állagot.
Még soha nem mértem le pontosan a krumplipüré összetevőket, ez tipikusan az érzéssel, rutinnal kialakult ételkészítések közé tartozik. Általában nagyon egyszerűen, de ízletesen készítem, de azért támpontnak az általam nagyjából használt arányok. A receptben megadott kép egyébként „másnapos” krumplipüréről készült.
KRÉMES KRUMPLIPÜRÉ RECEPT
- 1-2 kg burgonya
- só ízlés szerint
- 2,5-5 dkg vaj vagy jó minőségű sütőmargarin.
- tej amennyit felvesz, hogy lágy de nem folyós, krémes állaga legyen
KRÉMES KRUMPLIPÜRÉ KÉSZÍTÉSE
- A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, felvágjuk kisebb darabokra és enyhén sós vízben puhára főzzük egy akkora edényben, amiben majd könnyen pürésíthetjük.
- A puha krumpliról leöntjük a főzővizet, a forró burgonyához hozzákeverjük vajat, amit pikk-pakk olvad is és elkezdjük a kézi burgonyatörővel összedolgozni. Menet közben adunk hozzá kevés tejet, azzal pürésítjük tovább és megkóstoljuk, sózzuk, de csak mértékkel, inkább apránként adjuk, hozzá, mint a tejet is, amig el nem érjük az ízletes, lágy, krémes állagot. Az egész művelet nagyjából 3-4 perc. A burgonya még mindig forró én ezután, már nem melegítem és főzöm fel újra, hanem tálalom.
Másnap, akár harmadnap hűtőben tárolva kicsit szilárdabb állagú lesz, de tökéletes, nem romlik meg.
A „másnapos” burgonyapüré, első nap rántott csirkemell készült hozzá, másnap pedig sült tarja.
MARADÉK KRUMPLIPÜRÉ RECEPTEK
A megmaradt krumplipüréből többféle finomság készülhet, néhány általam készített recept, aminél már felhasználtam:
- krumplis lángos – ugyanúgy ehetjük tejföllel, reszelt sajttal
- krumplis pogácsa – már egy tányérnyi püréből is készíthetünk kívül ropogós, belül puha pogácsákat
- levesbetét – krumpligombóc – nagyszerű burgonyagombócok levesekbe, vagy mártással készült húsok mellé