Ízletes kívül ropogós, belül puha rántott gombafejek. Könnyű vegetáriánus étel, Gyors, egyszerű frissensült, rizzsel, répás rizzsel, rizibizivel, burgonyával, krumplipürével, salátával pl. coleslaw, vagy bármilyen nekünk tetsző körettel, salátával , majonézzel, tartármártással tálalva. A rántott gombafejek elkészítése nagyon egyszerű. Szép, ép gombákat vásároljunk a sütéshez. Célszerű kisebb, könnyebben átsülő darabokat választani, de a nagyobb fejeket keresztben, két-három részre szeletelve szintén szép ropogósra süthetjük.
RÁNTOTT GOMBA RECEPT
- 500 g kisebb csiperke gomba
- só
- 2-3 db tojás
- 1-2 tál liszt
- 1-2 tál zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
RÁNTOTT GOMBAFEJEK KÉSZÍTÉSE
- A gombákat megtisztítom, a szárát kiveszem. Közvetlenül panírozás előtt sózóm csak meg a gombákat.
- Megforgatom a gombafejeket a lisztben, majd felvert, sózott tojásba, végül a zsemlemorzsába teszem.
- Felmelegítem a bő olajat egy mélyebb serpenyőben és ha már elég forró az olaj, beleteszem a gombákat. Túl keveset se tegyünk a serpenyőbe egyszerre, de túl sokat se, hogy elférjenek. Közepes hőmérsékleten sütöm a gombákat, fedővel letakarva, de résnyire nyitva. Így szépen párolódik a gomba belül, kívül pedig ropogós lesz. Ha már szép aranybarna, akkor megfordítom és ugyanígy sütöm meg a másik felét is.
- A kész gombafejeket konyhai papírtörlőre szedem, hogy felszívja a felesleges olajat és frissen, melegen tálalom. A gomba szárait meghámozva, ugyanígy bepanírozom és kisütöm, vagy másnap rántottához keverem.