Nagyon szeretem az egyszerű, finom káposztás tésztát. A legfinomabb, a nagymamám saját házi tésztájával készült, még gyerekkoromban.
Sörkorcsolya ajánló: káposztás hasé recept>>
Néhány alkalommal vettem készen kifőzdékben is, de általában ott nem ízlett, mert inkább főtt volt a káposzta, mint dinsztelt és íztelen, jellegtelen volt. Pedig fontos, hogy jól megdinszteljük, kicsit lepirítsuk a káposztát és közben ízesítsük megfelelően, sósra, enyhén borsosra, mielőtt a kifőtt tésztához kevernénk. Persze mikor elkészült, tálaláskor ízlés szerint lehet tovább sózni, borsozni vagy éppen édesen, cukorral tálalni, ki, hogy szereti vagy éppen, hogyan kívánja.
A kész káposztás tésztát kizsírozott, olajozott tepsibe is tehetjük és egy kicsit rápiríthatunk. Ősszel az éttermek, a Márton napi sült libacomb mellé, gyakran tálalják a kemencében átpirított sós-borsos káposztás tésztát köretnek.
Önmagában fogyasztva a káposztás tészta vegán recept, lehet gluténmentes tésztával is készíteni.
Káposztás tészta recept:
- 80 -100 dkg fejes káposzta lereszelve
- 2 teáskanál só vagy ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- pár evőkanál olaj vagy zsír a dinszteléshez
- 50 dkg tészta ( kocka, vagy amit szeretnénk )
- tetejére: bors vagy porcukor ízlés szerint
Káposztás tészta elkészítése:
- A káposztát megmosom, a torzsát eltávolítva lereszelem. Egy nagy tába teszem, megsózom és állni hagyom kb 10-15 percet.
- Miután levet eresztett, a felesleges nedvességet a káposzából kézzel is jól kinyomkodom és leöntöm rőla.
- Utána kevés zsiradékon, borssal, ha kell, még egy kis sóval megdinsztelem folyamatos kevergetés mellett. Főleg fedő nélkül, hogy inkább dinsztelődjön, süljön mint főjön. Szükség esetén még pótlom a zsiradékot, ha úgy érzem, hogy szükséges. Nagyobb, tapadásmentes edényt, serpenyőt használjunk, amiben könnyen kevergethetjük a káposztát. Ha kész, hűlni hagyom.
- Miközben dinsztelem a káposztát, addig egy nagy fazékban vizet forralok pici sóval, pár csepp olajjal. Amikor forr a víz beleteszem a tésztát és megfőzöm.
- A kész káposztára szedem a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát és az egészet jól átkeverem.
- Még sütőben, enyhén olajozott, vagy zsírozott tepsiben lehet egy kicsit pirítani a kész káposztás tésztát, úgy még finomabb, de ez elhagyható. Sóval, borssal vagy porcukorral/kristálycukorral meghintve tálaljuk ízlés szerint.
A káposztás tésztát érdemes kicsit megsütni, pirítani tepsiben is, nagyon finom.
Káposztás tekercs leveles tésztából
Amikor nagyobb fej káposztát sikerül beszereznem, akkor a káposzta felét megdinsztelve lefagyasztom, hogy máskor már csak a tésztát kell kifőzni hozzá, vagy lehet más káposztás finomságokat is készíteni belőle pl: káposztás csigát vagy káposztás pogácsát.