káposztás tészta

Káposztás tészta

Nagyon szeretem az egyszerű, finom káposztás tésztát.  A legfinomabb, a nagymamám saját házi tésztájával készült, még gyerekkoromban.

Sörkorcsolya ajánló: káposztás hasé recept>>

Néhány alkalommal vettem készen kifőzdékben is, de általában ott nem ízlett, mert inkább főtt volt a káposzta, mint dinsztelt és íztelen, jellegtelen volt. Pedig fontos, hogy jól megdinszteljük, kicsit lepirítsuk a káposztát és közben ízesítsük megfelelően, sósra, enyhén borsosra, mielőtt a kifőtt tésztához kevernénk. Persze mikor elkészült, tálaláskor ízlés szerint lehet tovább sózni, borsozni vagy éppen édesen, cukorral tálalni, ki, hogy szereti vagy éppen, hogyan kívánja. 

A kész káposztás tésztát kizsírozott, olajozott tepsibe is tehetjük és egy kicsit rápiríthatunk.  Ősszel az éttermek, a Márton napi sült libacomb mellé, gyakran tálalják a kemencében átpirított  sós-borsos káposztás tésztát köretnek. 

márton napi sült libacomb

Önmagában fogyasztva a káposztás tészta vegán recept, lehet gluténmentes tésztával is készíteni. 

Káposztás tészta recept:

  • 80 -100 dkg fejes káposzta lereszelve
  • 2 teáskanál só vagy ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • pár evőkanál olaj vagy zsír a dinszteléshez 
  • 50 dkg tészta ( kocka, vagy amit szeretnénk )
  • tetejére: bors vagy porcukor ízlés szerint

Káposztás tészta elkészítése:

  1. A káposztát megmosom, a torzsát eltávolítva lereszelem.  Egy nagy tába teszem, megsózom és állni hagyom kb 10-15 percet.
  2. Miután levet eresztett, a felesleges nedvességet  a káposzából kézzel is jól kinyomkodom és leöntöm rőla.
  3. Utána kevés zsiradékon, borssal, ha kell, még egy kis sóval megdinsztelem folyamatos kevergetés mellett.  Főleg fedő nélkül, hogy inkább dinsztelődjön, süljön mint főjön. Szükség esetén még pótlom  a zsiradékot, ha úgy érzem, hogy szükséges. Nagyobb, tapadásmentes edényt, serpenyőt használjunk,  amiben könnyen kevergethetjük a káposztát. Ha kész, hűlni hagyom.
  4. Miközben dinsztelem a káposztát, addig egy nagy fazékban vizet forralok pici sóval, pár csepp olajjal. Amikor forr a víz beleteszem a tésztát és megfőzöm.
  5. A kész káposztára szedem a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát és az egészet jól átkeverem.
  6. Még sütőben, enyhén olajozott, vagy zsírozott tepsiben lehet egy kicsit pirítani a kész káposztás tésztát, úgy még finomabb, de ez elhagyható. Sóval, borssal vagy porcukorral/kristálycukorral meghintve tálaljuk ízlés szerint.

A káposztás tésztát érdemes kicsit megsütni, pirítani tepsiben is, nagyon finom.

káposztás tészta sütőben pirítva
káposztás tészta sütőben pirítva

Káposztás tekercs leveles tésztából

 

káposztás tészta

Amikor nagyobb fej káposztát sikerül beszereznem, akkor a káposzta  felét megdinsztelve lefagyasztom, hogy máskor már csak a tésztát kell kifőzni hozzá, vagy lehet más káposztás finomságokat is készíteni belőle pl: káposztás csigát vagy káposztás pogácsát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük