MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

káposztás tészta

Káposztás tészta

Nagyon szeretem az egyszerű, finom káposztás tésztát.  A legfinomabb a nagymamám saját készítésű, házi tésztájával volt. Néhányszor próbálkoztam vele kifőzdéknél, de általában ott nem ízlett, mert inkább főtt volt a káposzta mint dinsztelt, íztelen, jellegtelen volt és érezni lehetett, hogy cukorral párolták.

Olykor nemcsak sósan, borsosan, hanem cukorral is, szeretem, de csak a kész káposztás tésztára teszem, nem főzés közben és így megmarad a finom dinsztelt , sós, borsos ízvilág is.

Vegán recept, lehet gluténmentes tésztával is készíteni. 

 

 

Káposztás tészta recept:

  • 80 -100 dkg fejes káposzta lereszelve
  • 1-2 teáskanál só, bors ízlés szerint
  • pár evőkanál olaj a dinszteléshez (persze lehet zsírral  is készíteni)
  • 50 dkg durum tészta (( kocka, vagy amit szeretnénk )
  • tetejére: bors vagy porcukor ízlés szerint

Káposztás tészta elkészítése:

  1. A káposztát megmosom, la torzsát eltávolítva ereszelem, kevés zsiradékon, sóval, borssal dinsztelem folyamatos kevergetés mellett,  fedő nélkül, hogy inkább dinsztelődjön, süljön mint főjön. Szükség esetén még pótolom  a zsiradékot, ha úgy érzem, hogy szükséges. Nagyobb apadásmentes edényt, serpenyőt használjunk. Ha kész, hűlni hagyom.
  2. Miközben dinsztelődik a káposzta, addig egy nagy fazékban vizet forralok pici sóval, pár csepp olajjal.Amikor forr a víz beleteszem a tésztát és megfőzöm.
  3. A kész káposztára szedem a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát és az egészet jól átkeverem.
  4. Még sütőben lehet egy kicsit pirítani a kész káposztás tésztát, úgy még finomabb, de elhagyható. Sóval, borssal vagy porcukorral meghintve tálaljuk ízlés szerint.

káposztás tészta

Amikor nagyobb fej káposztát sikerül beszereznem, akkor vagy megdinsztelve lefagyasztom és máskor már csak a tésztát kell kifőzni hozzá, vagy lehet más káposztás finomságokat is készíteni belőle pl: káposztás csigát vagy káposztás pogácsát.

Szólj hozzá!