Nagyon szeretem az egyszerű, finom káposztás tésztát. A legfinomabb a nagymamám saját készítésű, házi tésztájával volt. Néhányszor próbálkoztam vele kifőzdéknél, de általában ott nem ízlett, mert inkább főtt volt a káposzta mint dinsztelt, íztelen, jellegtelen volt és érezni lehetett, hogy cukorral párolták.
Olykor nemcsak sósan, borsosan, hanem cukorral is, szeretem, de csak a kész káposztás tésztára teszem, nem főzés közben és így megmarad a finom dinsztelt , sós, borsos ízvilág is.
Vegán recept, lehet gluténmentes tésztával is készíteni.
Káposztás tészta recept:
- 80 -100 dkg fejes káposzta lereszelve
- 1-2 teáskanál só, bors ízlés szerint
- pár evőkanál olaj a dinszteléshez (persze lehet zsírral is készíteni)
- 50 dkg durum tészta (( kocka, vagy amit szeretnénk )
- tetejére: bors vagy porcukor ízlés szerint
Káposztás tészta elkészítése:
- A káposztát megmosom, la torzsát eltávolítva ereszelem, kevés zsiradékon, sóval, borssal dinsztelem folyamatos kevergetés mellett, fedő nélkül, hogy inkább dinsztelődjön, süljön mint főjön. Szükség esetén még pótolom a zsiradékot, ha úgy érzem, hogy szükséges. Nagyobb apadásmentes edényt, serpenyőt használjunk. Ha kész, hűlni hagyom.
- Miközben dinsztelődik a káposzta, addig egy nagy fazékban vizet forralok pici sóval, pár csepp olajjal.Amikor forr a víz beleteszem a tésztát és megfőzöm.
- A kész káposztára szedem a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát és az egészet jól átkeverem.
- Még sütőben lehet egy kicsit pirítani a kész káposztás tésztát, úgy még finomabb, de elhagyható. Sóval, borssal vagy porcukorral meghintve tálaljuk ízlés szerint.
Amikor nagyobb fej káposztát sikerül beszereznem, akkor vagy megdinsztelve lefagyasztom és máskor már csak a tésztát kell kifőzni hozzá, vagy lehet más káposztás finomságokat is készíteni belőle pl: káposztás csigát vagy káposztás pogácsát.