káposztás tészta

Káposztás tészta

Nagyon szeretem az egyszerű, finom káposztás tésztát.  A legfinomabb, a nagymamám saját házi tésztájával készült, még gyerekkoromban.

Sörkorcsolya ajánló: káposztás hasé recept>>

Néhány alkalommal vettem készen kifőzdékben is, de általában ott nem ízlett, mert inkább főtt volt a káposzta, mint dinsztelt és íztelen, jellegtelen volt. Pedig fontos, hogy jól megdinszteljük, kicsit lepirítsuk a káposztát és közben ízesítsük megfelelően, sósra, enyhén borsosra, mielőtt a kifőtt tésztához kevernénk. Persze mikor elkészült, tálaláskor ízlés szerint lehet tovább sózni, borsozni vagy éppen édesen, cukorral tálalni, ki, hogy szereti vagy éppen, hogyan kívánja. 

A kész káposztás tésztát kizsírozott, olajozott tepsibe is tehetjük és egy kicsit rápiríthatunk.  Ősszel az éttermek, a Márton napi sült libacomb mellé, gyakran tálalják a kemencében átpirított  sós-borsos káposztás tésztát köretnek. 

márton napi sült libacomb

Önmagában fogyasztva a káposztás tészta vegán recept, lehet gluténmentes tésztával is készíteni. 

Káposztás tészta recept:

  • 80 -100 dkg fejes káposzta lereszelve
  • 2 teáskanál só vagy ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • pár evőkanál olaj vagy zsír a dinszteléshez 
  • 50 dkg tészta ( kocka, vagy amit szeretnénk )
  • tetejére: bors vagy porcukor ízlés szerint

Káposztás tészta elkészítése:

  1. A káposztát megmosom, a torzsát eltávolítva lereszelem.  Utána kevés zsiradékon, sóval, borssal megdinsztelem folyamatos kevergetés mellett,  főleg fedő nélkül, hogy inkább dinsztelődjön, süljön mint főjön. Szükség esetén még pótlom  a zsiradékot, ha úgy érzem, hogy szükséges. Nagyobb, tapadásmentes edényt, serpenyőt használjunk,  amiben könnyen kevergethetjük a káposztát. Ha kész, hűlni hagyom.
  2. Miközben dinsztelem a káposztát, addig egy nagy fazékban vizet forralok pici sóval, pár csepp olajjal. Amikor forr a víz beleteszem a tésztát és megfőzöm.
  3. A kész káposztára szedem a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát és az egészet jól átkeverem.
  4. Még sütőben, enyhén olajozott, vagy zsírozott tepsiben lehet egy kicsit pirítani a kész káposztás tésztát, úgy még finomabb, de ez elhagyható. Sóval, borssal vagy porcukorral/kristálycukorral meghintve tálaljuk ízlés szerint.

A káposztás tésztát érdemes kicsit megsütni, pirítani tepsiben is, nagyon finom.

káposztás tészta sütőben pirítva
káposztás tészta sütőben pirítva
káposztás tészta

Amikor nagyobb fej káposztát sikerül beszereznem, akkor a káposzta  felét megdinsztelve lefagyasztom, hogy máskor már csak a tésztát kell kifőzni hozzá, vagy lehet más káposztás finomságokat is készíteni belőle pl: káposztás csigát vagy káposztás pogácsát.

káposztás kocka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú édes-sós sütemény és torta receptek, gluténmentes sütik és sütés nélküli desszertek. Egyszerű sült-főtt ételek, hideg ételek, reggeli ötletek, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 🙂

Kövess a FaceBookon

Ünnepi édes-sós sütemények, desszertek

Vegán - Nyers desszertek és étel receptek

Adó 1 Százalék
error: Védett tartalom !! Minden jog fenntartva MesiNasi.hu